Pages

недеља, 25. октобар 2020.

Ferrero rocher kuglice



ferrero rocher, ferero rose


Sastojci(za 20ak kuglica): 100 gr lješnik napolitanki, 150 gr lješnika, 200 gr nutele; za glazuru: 150 gr čokolade, 5 kašika ulja

Priprema: Lješnike popeći u tiganju, pustiti da se malo prohlade, pa ukloniti opne i samljesti. Napolitanke izmrviti rukom, ili staviti u sjecko, ali tako da budu krupnije  - da se osjećaju komadići, a ne kao prah. Kašikom dobro izmiješati napolitanke, lješnike i nutelu, pa staviti u frižider na 20ak minuta da se stegne. Oblikovati kuglice, pa ih staviti u frižider na jedno 40ak minuta, dok se ne stegnu. Istopiti čokoladu sa uljem i umakati kuglice. Po želji posuti mljevenim lješnicima. Prije služenja ohladiti.

Ovdje možete naći originalni recept, u kome je sve lijepo objašnjeno.

субота, 24. октобар 2020.

Bečke šnicle

 

becka snicla, pohovana snicla


Sastojci: teleći but, jaja, brašno, prezla, so

Priprema: Meso se reže kao leptir (kada  krenete da izrežete prvu šniclu, nemojte izrezati do kraja, nego ostavite malo spojeno sa ostatkom mesa, a tek kada budete drugu rezali - režite do kraja, na ovaj način dobijate 1 veliku leptir šniclu). Meso izlupati tucnjem i posoliti. 

Jaje razmutiti viljuškom - ne mutiti previše, neka se vidi razlika izmedju bjelanceta i žumanceta. Šnicle provući kroz brašno, tako da cijela šnicla bude pokrivena. Zatim ih dobro umočiti u jaja, pa provući kroz prezle. Veoma je važno da se prezle ne utapkavaju, nego da se šnicla samo provlači kroz njih. Pržiti kratko u zagrijanom ulju, do zlatne boje

недеља, 11. октобар 2020.

Oblande (crno - bijele)

Ovo je recept za jedne brze, kremaste i jako fine oblande. Prave se od svježih jaja.


oblande


Sastojci: 

Crni fil: 8 bjelanaca,10 kašika šećera, 2 vanilice, 2 kašike kakaoa, 200 gr mljevene plazme, 150 gr mljevenih oraha, 5 kašika mlijeka

Bijeli fil: 8 žumanaca, 10 kašika šećera u prahu, 5 vanilica, 1 margarin


Priprema: 

Mutiti bjelanca sa šećerom i vanilin šećerom, dok bjelanca ne budu čvrsta i dok se šećer ne istopi, tako da se ne osjeća kroz bjelanca. Pažljivo dodati kakao, mljevenu plazmu i mljevene orahe i umiješati kašikom. Na kraju, dodati malo mlijeka, kako ne bi bilo pregusto.
Za bijeli fil, mutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, dok se šećer ne istopi. Umutiti margarin, pa ga dodati žumancima.
Prvu koru mazati sa polovinom crnog fila, drugu sa polovinom bijelog, isto tako treću i četvrtu. Poslednja kora se ne maže.

субота, 3. октобар 2020.

Pržene papaline

przene papaline, papaline

Sastojci:  oko 500 gr zamrznutih papalina, so, brašno, ulje

Priprema: Ovo je više predlog, nego recept, za jedan jeftin, a jako ukusan i zdrav ručak. Papaline odmrznite i prosušite. Uvaljajte u brašno sa solju i malo protresite. Ponovite postupak opet. Pržiti u vrelom ulju na najjačoj temperaturi 10ak minuta (jedno 5 sa jedne strane i 5 min sa druge), odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Vaditi na salvete. 

przene papaline, papaline

Na slici ima oko 350 gr papalina.