Pages

среда, 28. април 2021.

Hleb koji se ne mijesi (od integralnog i bijelog brašna)


hleb, hleb koji se ne mijesi

Sastojci: 200gr bijelog brašna, 300 gr integralnog brašna, 2 kašičice soli, 2 kašičice šećera, 7 gr suvog kvasca, 400 ml mlake vode, po želji, sjemenke za posipanje

Priprema: Brašna prosijati i staviti u zdjelu. Dodati i ostatak koji nije prošao kroz sito. Zatim, dodati šećer i so, pa sve promiješati kašikom. Dodati kvasac, pa opet izmiješati. Napraviti udubljenje od sastojaka i dodati mlaku vodu. Izmiješati kašikom i ostaviti dok se ne udvostruci ( oko 1 h i 30 min). Pleh obložiti papirom za pečenje, pa presuti tijesto i posuti ga sjemenkama. Upaliti rernu na 200 stepeni, ostaviti hleb u blizini, da bi bio na toplom, dok se rerna ne zagrije. Peci 50 min - 1h.

Originalni recept pronašla sam ovdje:  https://www.joskitchenlarder.com/easy-wholemeal-bread-recipe/