Pages

понедељак, 2. мај 2022.

Monte torta

monte torta, kinder torta


Sastojci (za okruglu tortu, kalup prečnika 30 cm): 

Fil: 9 žumanaca, 150 gr šećera, 3 pudinga od vanile, 1.5 kašika gustina, 1.5l mlijeka, 2 šećera od vanile, 250 gr margarina sobne temperature, 125 gr putera sobne temperature, 150 gr šećera u prahu

Kora: 200 gr pečenih lješnika, 9 bjelanaca, 9 kašika šećera, 9 kašika brašna

Dodatno: 250 gr nutele, oko 200 gr keksa petit beurre, 150 gr čokolade za kuvanje, 1-2 šlaga za ukrašavanje


Priprema:

Fil:

1.2 dl mlijeka staviti na šporet da provri (raditi na srednjoj temperaturi, kako ne bi zagorelo). Umutiti mikserom žumanca sa šećerom, dodati pudinge od vanile, gustin i preostalo mlijeko, te to ukuvati u vrelo mlijeko. Treba da se ukuva do gustine kao za puding. Prekriti plastičnom folijom i hladiti na sobnoj temperaturi.

Margarin umutiti sa šećerom u prahu, dodati puter i još malo promutiti, pa spojiti sa prohlađenim filom. Staviti u frižider da se malo ohladi, pa fil podijeliti na 2 dijela. Prvi dio ostaviti žut, a u 2. dodati istopljenu čokoladu.


Kora:

Pjenasto umutiti bjelanca, dodati šećer, pa još malo mutiti, dok bjelanca ne budu skroz čvrsta. Postepeno dodavati brašno i pažljivo miješati kašikom.

Kalup za torte obložiti pek papirom, preko njega posuti sjeckane pečene lješnike i rasporediti snijeg od bjelanaca preko. Peći na 180 stepeni, oko 10ak min, dok kora ne krene da dobija boju.

Ohlađenu koru prevrnuti, tako da lješnici dođu gore. Vratiti obruč. Premazati je istopljenom nutelom, pa posložiti preko izlomljeni keks (od 1 keksa napraviti 4-5 parčića). Filovati žutom, pa čokoladnom kremom. Dobro je ohladiti, pa sjutradan  ukrasiti šlagom.


Ovo je originalni recept. Po njemu radim za kalup od 25 cm.