Pages

понедељак, 9. јануар 2023.

Čupavci

 

cupavci


Sastojci:

Tijesto:
7 jaja
po 12 kašika šećera, ulja, mlijeka, brašna
1 prašak za pecivo

Preliv:
400 ml mlijeka
250 gr šećera
125 gr margarina
80 gr kakaa

kokos za valjanje


Priprema:

Umutiti pjenasto mikserom bjelanca sa šećerom. Odvojeno umutiti žumanca sa preostalim sastojcima.

Polako sjediniti sa bjelancima spatulom, pazeći da bjelanca ne splasnu.

Peći na 200 stepeni (u plehu dimenzija oko 30x35, koji je obložen pek papirom), u zagrijanoj rerni, 15ak minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suva iz tijesta.

Za preliv staviti u šerpu mlijeko, šećer, margarin i kakao. Miješati kako bi se margarin otopio i sastojci sjedinili. Čim proključa, skloniti sa vatre. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi.

Čupavce rezati na kockice (otprilike 6x6), umakati u preliv, pa u kokos.
Preliva ima dosta, tako da ih možete fino umakati.
Čuvati ih u frižideru, u zatvorenoj kutiji.

Ukoliko na kraju ostane preliva, dodati malo kokosa u njega i dobiće se fin namaz za palačinke. Čuvati ga u frižideru.