Pages

понедељак, 27. децембар 2021.

Medenjaci


Medenjaci, gingerbread cookies, gingerbread

Sastojci (mjera je šolja od 240 ml): 115 g maslaca (sobne temperature), 3 kašike meda, 1 veliko jaje, 1.5 kašičica mljevenog đumbira, 1 kašičica mljevenog cimeta, ½ kašičice praška za pecivo, ¼ kašičice soda bikarbone, ¼ kašičice soli, ¼ kašičice muškatnog oraščića, ½ šolje smeđeg šećera, 2 i ¼ šolje brašna

Priprema: Maslac pjenasto umutiti, dodati jaje i med i sve još malo promutiti mikserom. Dodati ostale sastojke i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zamotati u plastičnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru bar 1h. Rernu ugrijati na 175 stepeni. Razviti tijesto i vaditi keksiće modlicom. Peći nekih 8min, odnosno dok ne počnu da blago, jedva vidno, rumene po rubovima. Nemojte ih prepeći - nakon pečenja treba da budu mekani. Kada završite pečenje, ostavite ih da odstoje par minuta u plehu (van rerne), kako bi se malo stvrdnuli i kako biste ih mogli premjestiti.

Recept za ove divne, mirisne medenjake našla sam na Coolinarici, prije nekih 10ak godina, i od tada ih stalno ovako pravim.

субота, 11. децембар 2021.

Štrudla sa makom i orasima

makovnjaca, orahovnjaca, orahnjaca, strudla

Sastojci:

Za pripremu kvasca: 20 gr svježeg kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašika brašna, 200 ml toplog mlijeka

Za tijesto: 250 gr oštrog brašna, 250 gr mekog brašna + 100 gr mekog brašna za posipanje radne površine dok se tijesto mijesi, 1 vanilin šećer, 120 gr šećera, 3 žumanca i 1 bjelance, 100 gr otopljenog maslaca, pola kašičice soli, korica 1 limuna, kvasac koji ste pripremili

Za fil sa makom: 200 gr maka, 100 gr šećera, 1 vanilin šećer, 150 ml vrućeg mlijeka, 1 kašika griza

Za fil sa orasima: 250 gr oraha, 100 gr šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml vrućeg mlijeka, kašičica ruma, 1 kašika griza, (po želji malo mljevenog keksa)

Za premazivanje: ukupno 100 gr maslaca -  ovo će trebati za obije štrudle unutra i spolja

Priprema:

Pomiješati izmrvljeni kvasac, kašiku brašna, kašiku šećera i 200 ml toplog mlijeka i ostaviti da odstoji oko 20 minuta (odnosno dok se kvasac ne aktivita, tj dok se ne pojavi pjena na vrhu šolje).

Prosijati 250 gr oštrog brašna i 250 gr mekog brašna. Dodati šećer, jaja, so, koricu limuna, otopljeni maslac i kvasac koji ste pripremili u koraku 1. Ovo radite unutar neke veće zdjele, kako biste sada mogli mijesiti tijesto u njoj (oko 5 minuta). Zatim prebaciti tijesto na radnu površinu i mijesiti nekih 10ak minuta, uz dodavanje onih 100 gr mekog brašna. Vratiti u zdjelu, pokriti krpom i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi nekih 30 minuta.

Za fil sa orasima, orahe sameljite, pomiješajte sa rumom, grizom i šećerom i prelijte vrelim mlijekom. Ako fil bude ređi, dodajte koju kašiku keksa, ne treba da bude tečan. Ili nemojte dodti svo mlijeko odjednom, nego postepeno, dok ne bude dovoljno.

Za fil sa makom, mljeveni mak pomiješajte sa šećerom i grizom i prelijte vrućim mlijekom.

Otopite još 100 gr maslaca. Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela. Razvijte 1. dio skroz tanko, na veličinu 35x55 cm, premažite maslacem i filujte orasima. Zamotajte u štrudlu. Isto tako uradite sa 2. dijelom, samo njega filujte makom. Njega takođe zamotajte u štrudlu. Štrudle prebacite u pleh i ostavite da odmore najmanje 1h. Nakon toga, premažite maslacem tanko. Peći u hladnoj rerni na 170 stepeni 25min, pokriti pek papirom, pa peći još 20 min na istoj temperaturi. 

Recept je preuzet sa SOS bloga.

Kokos kiflice

vanil kiflice, kokos kiflice, vanil roscici, vanilice, bozicni kolaci


Sastojci (za oko 35 kiflica, od po 13-14 grama): 125 gr margarina, 1 jaje, 150 gr mekog brašna, 3 gr praška za pecivo (1/4 kesice), 1 vanilin šećer, 70 gr šećera u prahu, 100 gr sitnog kokosovog brašna, šećer u prahu za posipanje


Priprema: Mikserom pjenasto umutiti margarin, pa dodati jaje i još malo mutiti. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer u prahu i kokosovo brašno. Dodati jaje i margarin i zamijesiti tijesto. Od tijesta praviti kiflice i peći u zagrijanoj rerni, na 160 stepeni, 12-13 min. Paziti da ne potamne. Uvaljati ih u šećer u prahu. Najbolje je napraviti ih par dana prije sluzenja (3-4), jer su sve ljepše što duže stoje. Čuvati u metalnoj kutiji na sobnoj temperaturi.
Recept je preuzet sa linka.