Pages

понедељак, 27. децембар 2021.

Medenjaci


Medenjaci, gingerbread cookies, gingerbread

Sastojci (mjera je šolja od 240 ml): 115 g maslaca (sobne temperature), 3 kašike meda, 1 veliko jaje, 1.5 kašičica mljevenog đumbira, 1 kašičica mljevenog cimeta, ½ kašičice praška za pecivo, ¼ kašičice soda bikarbone, ¼ kašičice soli, ¼ kašičice muškatnog oraščića, ½ šolje smeđeg šećera, 2 i ¼ šolje brašna

Priprema: Maslac pjenasto umutiti, dodati jaje i med i sve još malo promutiti mikserom. Dodati ostale sastojke i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zamotati u plastičnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru bar 1h. Rernu ugrijati na 175 stepeni. Razviti tijesto i vaditi keksiće modlicom. Peći nekih 8min, odnosno dok ne počnu da blago, jedva vidno, rumene po rubovima. Nemojte ih prepeći - nakon pečenja treba da budu mekani. Kada završite pečenje, ostavite ih da odstoje par minuta u plehu (van rerne), kako bi se malo stvrdnuli i kako biste ih mogli premjestiti.

Recept za ove divne, mirisne medenjake našla sam na Coolinarici, prije nekih 10ak godina, i od tada ih stalno ovako pravim.

Нема коментара:

Постави коментар