Pages

уторак, 4. јануар 2022.

Orah stangle



Sastojci:

kora 1.dio: 5 bjelanca, 150 gr maslaca, 150 gr šećera, 150 gr mljevenih oraha, 70 gr brašna

kora 2.dio: 5 žumanaca, 150 gr šećera, 1 kašičica brašna

fil: 1 dl vode, 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 50 gr maslaca, 200 gr mljevenih oraha, 50 gr čokolade za kuvanje

orasi za posipanje kolača


Priprema:

Bjelanca umutiti u čvrst šam i dodati 75 gr šećera, pa još malo promutiti. Preostali šećer umutiti pjenasto sa maslacem, pa dodati orahe i brašno. Promutiti i pažljivo špatulom umiješati šam od bjelanaca. Peći u kalupu dimenzija 30x25, može i manji. Peče se 15-20 min na 180 stepeni, dok se kora ne zarumeni blago (peče se samo do pola). 

Umutiti žumanca sa šećerom i brašnom, pa kada je kolač napola pečen, premazati umućenim žumancima. Temperaturu smanjiti na 150 stepeni i peći još 20ak min.

Prokuvati vodu i šećer. Skloniti sa ploče, pa dodati orahe i čokoladu. Kada se fil prohladio, dodati maslac sobne temperature koji ste prethodno pjenasto umutili. Kada se kolač prohladio, filovati ga i posuti mljevenim orasima. Dobro ohladiti pa sjeći.

Recept je preuzet sa ovog linka.

Нема коментара:

Постави коментар