Pages

четвртак, 3. новембар 2022.

Pasta sa mljevenim mesom

 

bolonjeze

Sastojci:

450 gr mijesanog mljevenog mesa
8 kasika crnog vina
1 glavica crnog luka
1 cen bijelog luka
1-2 manje sargarepe
800-900 ml paradajz pirea
20 gr putera
150 ml mlijeka
2 ravne kasike brasna
biber
so
bosiljak
origano
muskatni orascic

Priprema:

Na malo ulja dinstati mljeveno meso, na srednjoj temperaturi, nekih 15-20 minuta. Dodati oko 100 ml vode dok se dinsta, ukoliko je meso ostalo bez tecnosti. Ako je meso krupno, stapnim mikserom ga kratko izmiksati, kako bi se posle dobio lijep, homogen sos. Dodati crno vino, pa dinstati tako jos nekih 5 minuta. Nakon toga, dodati rendanu sargarepu i sitno isjeckan crni i bijeli luk. Prodinstati jos malo (nekih 5 min). Zatim dodavati paradajz pire. Ne treba dodati sav odjednom, nego postepeno dok se krcka (nekih 40ak minuta). Dodati zacine. Ja stavim dosta bibera, muskatnog orascica, origana i bosiljka, kako bi se dobio jaci ukus. Vi stavite po vasem ukusu. Pred kraj dodati puter, i brasno izmuceno u mlijeku. Kuvati jos 2-3 min. Najbolje bi bilo da sos ne servirate odmah, nego da odstoji malo, kako bi se ukusi povezali.
Ovaj sos je pogodan i za zamrzavanje.

Нема коментара:

Постави коментар