Pages

петак, 19. мај 2023.

Samostanske kiflice


 Čokoladne potkovice, koje ukusom podsjećaju na Ferrero Rocher.

Sastojci:

Tijesto
100 gr putera
140 gr brašna
90 gr mljevenih prženih lješnika
40 gr vanilinog šećera

40 gr sitno rendane čokolade
1 žumance


Glazura
100 gr čokolade za kuvanje
50 gr putera
krupno mljeveni pečeni lješnici

Priprema:

Puter sobne temperature izrezati na listiće. Dodajti mu brašno, pečene, mljevene lješnike i vanilin šećer, pa prstima utrljavati ovu smjesu u puter, dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Dodati žumance i rendanu čokoladu, pa umijesiti meko tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u frižider na nekih sat vremena.

Od tijesta praviti kuglice oko 10 gr, koje treba valjati između dlanova i oblikovati kiflice. Bitno je da se kuglice lijepo izrade između dlanova, kako bi se dobila glatka masa i kako kiflice ne bi posle popucale.

Slagati na pleh za pečenje, pokriven pek papirom i peći u zagrijanoj rerni, na 180 stepeni. Ja sam moje pekla 12 minuta.

Kiflice ohladiti na plehu, jer će, čim se izvade, biti jako mekane.

Otopiti čokoladu i maslac, pa umakati krajeve kiflica. Odmah nakon toga umočiti u mljevene pečene lješnike. Složiti na pek papir da se glazura stegne. Čuvati u zatvorenoj kutiji.
Originalni recept.


Нема коментара:

Постави коментар