Pages

понедељак, 7. децембар 2020.

Gibanica sa sirom



Sastojci: 1 pakovanje debljih kora; Fil: 500 gr masnijeg sira, 3 jaja, pola kašičice praška za pecivo, ravna kašika brašna, 100 ml jogurta, 50 ml mineralne vode, 50 ml tople vode; Premazivanje: 1 jaje, 100 ml mlijeka, ulje, susam

Priprema: Sir izgnječite viljuškom što sitnije, pa pomiješajte sa ostalim sastojcima za fil. Ukoliko je preslan, prije toga ga možete malo isprati.

Odvojite 8 kora sa strane. Ostale kore ubacite u zdjelu sa filom, pa ih miješajte kašikom dok se dobro ne natope filom.

Pleh fino podmažite uljem tako da kada ga pomijerate možete vidjeti ulje kako lagano klizi (znači, malo više nego obično premazivanje).

Sada na dno pleha stavite jendu koru. Preko nje stavite jos jednu koru, tako da pola kore bude u plehu, a jedno pola da viri sa lijeve strane pleha. Dodajte još jednu koru, tako da bude pola kore unutar pleha, a pola da viri sa desne strane. Zatim dodajte još 2 kore na isti način, ali da vire sa gornje i sa donje strane. Po sredini rasporedite filovane kore, a preko stavite još 3 kore (koje su bile sa strane), jednu preko druge, bez premazivanja.

Sve to zaklopite korama koje su virile (lijeva, desna, gornja i donja). Premažite uljem (oko 50ml). 

Jaje umutite viljuškom sa mlijekom pa raporedite po gibanici. Posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40min. Ostaviti da se malo prohladi, pa služiti.

Gibanicu možete pripremiti i dan ranije - bez premaza, pokriti je providnom folijom i držati u frižideru, pa sjutradan dodati premaz i staviti da se peče (ne pokrivati). 

Нема коментара:

Постави коментар