Pages

недеља, 14. август 2022.

Interkontinental torta

Interkontinental torta

 

Sastojci (torta je dimenzija 28x28):


Za 1 koru: (peku se 3 ovakve kore)

6 bjelanaca

100 gr šećera

45 gr mljevenih pečenih lješnika

pola kašičice praška za pecivo

1.5 kašika brašna


Za fil:

18 žumanaca

280 gr šećera

130 gr gustina 

1.5 l mlijeka

250 gr putera

125 gr margarina

150 gr tamne čokolade (oko 50 posto kakaa)

150 gr bijele Milka čokolade

80 gr Milka noisette

150 gr mljevenog pečenog lješnika

2-3 šlaga za dekoraciju

Priprema:

Prije svega, izvaditi maslac i margarin da se otapaju na sobnoj temperaturi, jer moraju biti skroz mekani kada se budu dodavali filu.

Popeći lješnike, ako nemate već pečene.

Umutiti bjelanca sa šećerom, da se dobije čvrst snijeg. Dodati lješnike, prosijano brašno i prašak za pecivo, pa pažljivo umiješati u bjelanca. Staviti u pleh obložen pek papirom i peći na 200 stepeni, oko 15 minuta. Potrebno je ispeći još 2 ovakve kore. 

Za svaku koru koristiti čist i suv sud, kao i kašike od miksera, inače se bjelanca neće fino umutiti.

Za fil umutiti pjenasto žumanca sa šećerom, dodati gustin i 3 dl mlijeka. Ostalo mlijeko staviti da provri (paziti da ne zagori). Kada provri, dio usuti u smjesu sa žumancima, promiješati, pa vratiti sve nazad u provrelo mlijeko. Miješati  par minuta na srednjoj temperaturi, dok se ne zgusne. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Kada se fil prohladio, umutite maslac i margarin pa dodajte u fil (ako su fino omekšali, možete ih odmah dodati u fil, bez mućenja prije toga).  Fil podijelite na 3 dijela. U 1 dio dodajte istopljenu bijelu čokoladu,  u 2. istopljenu noisette čokoladu i 150 gr lješnika, a u 3. istopljenu tamnu čokoladu.

Ohladiti filove, pa filovati kore. Filujte tim redom tako da najčvršći fil bude prvi kojim filujete, a najtečniji 3..

Torta je najljepša kada se napravi jedno 2 dana unaprijed.



Нема коментара:

Постави коментар