Pages

четвртак, 3. новембар 2022.

Šampita

sampita

Sastojci:

Kora:
6 žumanaca
100 gr šećera
60ml ulja
60ml mlijeka
na vrh kašičice praška za pecivo
75 gr brašna

Šaum:
6 bjelanaca
250 gr šećera (od ove količine šampita će biti tek malo slatka. ukoliko volite slađu, dodajte malo više šećera, npr 45 gr po bjelancetu)
kašičica limunovog soka
prstohvat soli

Priprema:

Za koru mikserom pjenasto umutiti žumanca sa šećerom. Dodati ulje i mlijeko, još malo promutiti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i promutiti kratko. Sipati u pleh dimenzija 28x20 i peći na 180 stepeni.
Bjelanca i šećer kuvati na pari, na srednjoj temperaturi (5 od 9), nekih 7-10 minuta, i neprestano miješati žicom.
Zatim skloniti sa pare, dodati so i limunov sok, pa mutiti mikserom nekih 13 - 15 minuta. Kašike od miksera moraju biti čiste i suve prije mućenja bjelanaca, kao i posuda u kojoj se mute. Šaum rasporediti preko kore i ostaviti da prenoći u frižideru.

Нема коментара:

Постави коментар