Pages

петак, 19. мај 2023.

Japraci iz rerne

 




Sastojci:

oko 30-40 (manjih) listova raštana, zavisno od veličine (od toga 10ak za pokrivanje pleha, ispod i preko)
1 veća glavica crnog luka
100 gr pančete
500 gr miješanog mljevenog mesa
100 gr pirinča
1 kašika aleve
1 kašika soli
3-4 kašike paradjz pirea
500 gr suvih svinjskih rebara

Priprema:

Sjeckani luk dinstati dok ne omekša, dodati sitno sjeckanu pančetu i meso, pa sve dinstati dok meso ne prestane biti krvave boje. Dodati pirinač, koji ste prije toga oprali, i dinstati 2-3 minuta. Dodati alevu papriku i so. Količina soli mora se prilagoditi zavisno od toga koliko su i sama rebra slana. Ostaviti sa strane.
Prokuvati vodu, pa u nju ubacivati po 2-3 lista raštana da se popare i omekšaju, na par sekundi. Zatim ih izvaditi i puniti mesnim filom. Ići će oko 2 kašike fila (1-2 kašike), zavisno od veličine listova. Zatim, motati kao sarmu od kupusa. Slagati na dno pleha (potrebno je da pleh bude dublji, najmanje kao ovaj na slici, a poželjno je i dublji, jer će se japraci politi vodom, pa da ne bi prelivala), po kojem ste rasporedili listove raštana, kako bi prekrili cijelo dno, da japraci ne zagore. Između japraka staviti komade rebara. Na kraju, kada ste složili sve japrake, dodati vodu sa par kašika paradajz pirea, tako da voda skoro do vrha pokrije japrake. Prekriti preostalim listovima raštana, pa folijom. Peći na 200 stepeni nekih 2 h. Kao i sva jela ovoga tipa, japraci su najljepši kad se prave noć prije i ukusi se povežu. Napomena: jako je bitno da japake prelijete vodom skoro do vrha, pokrijete listovima raštana, pa folijom, jer se na ovaj način neče isušiti, ili zagoreti, nego će ostati sočni i meki.


Нема коментара:

Постави коментар