Pages

недеља, 23. август 2020.

Pohovane lignje


pohovane lignje, lignje

Sastojci (mjera je za 2 osobe): 1 pakovanje smrznutih očišćenih lignji (350 - 400gr), malo brašna, ulje, so , biber, limun

Priprema: Lignje odmrznuti i dobro ocijediti. Ukoliko već nisu izrezane, izrezati ih na kolutiće. Krake prepoloviti po dužini. Ovako narezane lignje, posuti brasnom, tako da svuda budu prekrivene. Dodati malo bibera i soli, pa protresti, da se začini rasporede. Zatim ih treba ubaciti u sito za brašno, ili neko veće cjedilo i opet protresti, kako bi se uklonio višak brašna. Ulje je potrebno zagrijati tako da bude vrelo. Nakon toga, ubaciti lignje i staviti da se prže poklopljene. Kada porumene, prevrnuti ih i pržiti sa druge strane, takođe poklopljene. Pržiti do zlatne boje, tada postaju hrskave. Na kraju, po želji, posuti sokom od limuna. Uz njih se veoma fino slaže blitva sa krompirom na dalmatinski način, za koju recept imate ovdje.

четвртак, 20. август 2020.

Kuvani pirinač sa morskim plodovima



morski plodovi, pirinac sa morskim plodovima, morski plodovi sa pirincem

Sastojci (mjere su za 3 osobe): 1 manja glavica crnog luka, oko 450 gr morskih plodova (ja sam koristila zamrznuti koktel), 2 šoljice pirinča (šoljica je od 150ml), malo peršuna, 2 šoljice paradajz pirea, 3 šoljice vode, malo origana, prstohvat tucane ljute paprike, biber, so

Priprema: Na malo ulja propržiti crni luk dok ne omekša. Dodati morske plodove (ne morate ih odmrzavati) i propržiti sve zajedno jedno 5 minuta. Dodati pirinač i naliti paradajz pireom i vodom. Kuvati dok pirinač nije skuvan i paziti da se ne prekuva (kod mene je to nekih 20ak minuta, ili malo više, na jačini 7 od 9). Tokom kuvanja obavezno miješati, da ne zagori. Ukoliko je potrebno, dodati još malo vode. Na kraju dodati začine i sve izmiješati.

Original možete naći ovdje.

недеља, 9. август 2020.

Losos i pirinač sa blitvom

losos, peceni losos

Sastojci: (mjere su za 2 osobe)

400 gr zamrznutog lososa, 800 gr blitve, 3 šolje pirinča (šolja je od 150 ml), mala glavica crnog luka, kašika masti

Za marinadu: pola limuna, malo peršuna, 3-4 kašike ulja, 2 čena bijelog luka, so

Priprema: Blitvu oprati, ukloniti peteljke i staviti da se bari vrlo kratko, tek da počne da omekšava. Nakon toga je dobro ocijediti i nasjeckati na sitno. U tiganj staviti kašiku masti da se otopi, pa kratko popržiti sjeckani crni luk. Kada je luk omekšao, dodati oprani pirinač i pržiti tako jedno 3 minuta. Zatim, dodati blitvu i pržiti još jedno 2 min. Sada sve naliti  sa 7.5 čaša vode i staviti da se peče na 200 stepeni (na 1 šolju pirinča idu 2.5 šolje vode). Ne miješati pirinač dok se peče. Peče se jedno 40 minuta, a dok se peče pripremite marinadu za losos.

Za marinadu je potrebno da se isjeckaju bijeli luk i peršun i da se pomiješaju sa uljem i sokom od limuna. Sve to malo posoliti.

Odmrznuti losos premazati marinadom i ostaviti da stoji dok ne prođe jedno 40 min otkako se pirinač peče. Kada je prošlo 40 minuta, losos poređajte preko pirinča i peći još 15ak minuta.

Nakon što je pečen, losos još malo premažite marinadom.

losos

субота, 1. август 2020.

Đuveč sa mesom

djuvec, djuvec sa mesom

Sastojci (mjera za 4 osobe): 4 šnicle svinjskog vrata, 500 gr smrznutog povrća za đuveč, 800 gr krompira, 1 crni luk, 2 čena bijelog luka, 150 gr pirinča, 100 ml paradajz pirea, 1 kocka od povrća (10 gr), mast, peršun, so, biber

djuvec

Priprema: Na malo masti propržiti šnicle, po jedno 3min sa obije strane. Šnicle izvaditi iz tiganja, a na ostatku masti propržiti crni luk, dok ne omekša. Dodati bijeli luk usitnjen kroz presu (ili sitno nasjeckan), povrće koje ste prethodno odmrzli, peršun i pirinač i tako kratko pržiti na srednjoj temperaturi(oko 5 min). Nakon toga, dodati krompir rezan na krupnije kolutove i naliti sa pola litra vode i ubaciti kocku od povrća. Sada sve miješati, kako bi se kocka istopila. Miješa se dok povrće ne omekša, jedno 5-10 min (krompir ce ostati tvrd). Nakon toga, naliti paradajz pireom, pa sve promiješati i staviti u pleh. U pleh ubaciti i meso, tako da malo tone u vodi. To od prilike treba da izgleda kao na slici.


djuvec


Kod mene se peče pod folijom na 220 stepeni jedno 30min. Zatim, maknem foliju i pečem jedno 20 - 30 min na 200 stepeni. Pazite da ne presušite đuveč pečenjem, treba da ostane sočan. Ne miješati tokom pečenja.