петак, 7. јануар 2022.

Pogača

 

pogaca

Sastojci: 250 ml mlakog mlijeka, 8 gr suvog kvasca, kašičica šećera, 2 jaja + žumance za premazivanje, 3 kašike ulja, 1 kašika sirća, 2 kašike kiselog mlijeka, kašičica soli, oko 650 gr brašna, oko 100 gr maslaca za premazivanje kora

Priprema: Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto. Ostaviti da odmori nekih pola h. Praviti željeni oblik pogače, premazati žumancetom i posuti sjemenkama. Peći na 180 stepeni, nekih 40 - 45 min, dok ne dobije zlatno-žutu boju. Paziti da ne zagori. 

Recept je preuzet odavde. Ukoliko želite da oblikujete pogaču baš ovako kao što sam ja, pogledajte originalni video recept, gdje je cijela priprema savršeno objašnjena.

среда, 5. јануар 2022.

Topla čokolada


topla cokolada

Sastojci (za 2 šolje): oko 300 ml mlijeka, 2 štangle čokolade sa oko 50% kakaa (može i bez nje, samo će biti malo blažeg ukusa), 2-3 ravne kašike kakaa, 2-3 ravne kašike gustina (zavisi koliko gusto želite da bude)

PripremaMalo mlijeka odvojite i razmutite sa gustinom, a ostatak stavite na ploču, da se ugrije. Kada se ugrijalo (skoro da vri), dodajte kakao i čokoladu i neprestano miješajte dok se čokolada ne otopi, obavezno na srednjoj ili nižoj temperaturi, da ne zagori. Dodajte ostatak mlijeka sa gustinom i miješajte kratko dok se ne zgusne. Poslužite. Ovakva čokolada će biti prilično jaka i gorkasta, ukoliko volite da bude slatka, dodajte još šećera.

уторак, 4. јануар 2022.

Orah stangle



Sastojci:

kora 1.dio: 5 bjelanca, 150 gr maslaca, 150 gr šećera, 150 gr mljevenih oraha, 70 gr brašna

kora 2.dio: 5 žumanaca, 150 gr šećera, 1 kašičica brašna

fil: 1 dl vode, 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 50 gr maslaca, 200 gr mljevenih oraha, 50 gr čokolade za kuvanje

orasi za posipanje kolača


Priprema:

Bjelanca umutiti u čvrst šam i dodati 75 gr šećera, pa još malo promutiti. Preostali šećer umutiti pjenasto sa maslacem, pa dodati orahe i brašno. Promutiti i pažljivo špatulom umiješati šam od bjelanaca. Peći u kalupu dimenzija 30x25, može i manji. Peče se 15-20 min na 180 stepeni, dok se kora ne zarumeni blago (peče se samo do pola). 

Umutiti žumanca sa šećerom i brašnom, pa kada je kolač napola pečen, premazati umućenim žumancima. Temperaturu smanjiti na 150 stepeni i peći još 20ak min.

Prokuvati vodu i šećer. Skloniti sa ploče, pa dodati orahe i čokoladu. Kada se fil prohladio, dodati maslac sobne temperature koji ste prethodno pjenasto umutili. Kada se kolač prohladio, filovati ga i posuti mljevenim orasima. Dobro ohladiti pa sjeći.

Recept je preuzet sa ovog linka.