понедељак, 30. новембар 2020.

Vanilice sa orasima

Ovo je jedan jako stari recept, po kome je vanilice pravila moja baba, a ja ih oduvijek pravim samo na ovaj način. Vanilice napravljene ovako su veoma ukusne, mekane i prhke. 



Sastojci: 250 gr margarina, kašika masti, 1 jaje, 1 žumance, 200 gr oraha, oko pola kg brašna, šećer u prahu, pekmez

Priprema: Mikserom umutite margarin (najbolje margarin koji je malo stajao na sobnoj temperaturi), mast, jaja i orahe (koje prethodno treba skroz sitno samljesti u blenderu). Dodavati brašno i mijesiti rukama. Nemojte odjednom dodati svo brašno, jer će vam trebati dok budete mijesili, da se tijesto ne bi lijepilo po površini. Kada ste dobili glatko tijesto, masu podijelite na 2 dijela, kako biste lakše rukovali njom i razvucite tijesto na debljinu od pola cm. Vanilice vadili čepom od boce i slagati po plehu od rerne, koji je prethodno obložen pek papirom. Peći u zagrijanoj rerni, na 200 stepeni (8-10 minuta). Ohlađene vanilice mazati pekmezom od šljiva, ili nekim drugim i uvaljati u šećer u prahu. Od ove mjere dobiju se oko 3 pleha vanilica koje treba ispeći, odnosno 1 i po pleh gotovih vanilica.

недеља, 8. новембар 2020.

Musaka

 




Sastojci: oko 1kg krompira, 350 gr mljevenog mesa, 2-3 manje glavice crnog luka, 3 šargarepe, 2 jaja, mlijeko, so , biber

Priprema: Na teflonskom tiganju prodinstati meso, tako da nigdje ne bude krvavo (ako se meso lijepi, dodajte malo vode). Dodati isjeckani luk i narendanu šargarepu, pa sve dinstati na srednjoj temperaturi dok luk ne omekša, povremeno miješajući da ne zagori. Posoliti i pobiberiti. U pleh poređati 1 red krompira izrezanog na kolutiće (pa posoliti), pa dodati meso, pa još jedan red krompira i opet posoliti. Peći na 250 stepeni, nekih 30ak minuta. Zatim zaliti umućenim jajima sa mlijekom. Potrebno je toliko mlijeka da musaka ogrezne. Peći jos 30ak minuta. Paziti pred kraj pečenja da ne zagori. Pustiti da se prohladi 10ak minuta, pa služiti.