Ovo je jedan jako stari recept, po kome je vanilice pravila moja baba, a ja ih oduvijek pravim samo na ovaj način. Vanilice napravljene ovako su veoma ukusne, mekane i prhke.
Sastojci: 250 gr margarina, kašika masti, 1 jaje, 1 žumance, 200 gr oraha, oko pola kg brašna, šećer u prahu, pekmez
Priprema: Mikserom umutite margarin (najbolje margarin koji je malo stajao na sobnoj temperaturi), mast, jaja i orahe (koje prethodno treba skroz sitno samljesti u blenderu). Dodavati brašno i mijesiti rukama. Nemojte odjednom dodati svo brašno, jer će vam trebati dok budete mijesili, da se tijesto ne bi lijepilo po površini. Kada ste dobili glatko tijesto, masu podijelite na 2 dijela, kako biste lakše rukovali njom i razvucite tijesto na debljinu od pola cm. Vanilice vadili čepom od boce i slagati po plehu od rerne, koji je prethodno obložen pek papirom. Peći u zagrijanoj rerni, na 200 stepeni (8-10 minuta). Ohlađene vanilice mazati pekmezom od šljiva, ili nekim drugim i uvaljati u šećer u prahu. Od ove mjere dobiju se oko 3 pleha vanilica koje treba ispeći, odnosno 1 i po pleh gotovih vanilica.
Нема коментара:
Постави коментар