среда, 23. септембар 2020.

Naopaki kolač sa jabukama i pudingom



Naopaki kolac sa jabukama i pudingom, kolac sa jabukama

Sastojci:

Za koru: 1 kg jabuka, 5 jaja, 3 kašike vode, 120 gr šećera, 150 gr brašna, 1/2 praška za pecivo

Za fil: 700 ml mlijeka, 100 gr šećera, 3 vanilice, malo arome od vanile, 2 pudinga od vanile, 200 ml slatke pavlake, 1 želatin

malo mljevenih oraha za posipanje                         
         

Priprema: Staviti 600 ml mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom da se grije, pa kada je spremno, ubaciti puding koji ste prethodno razmutili sa ostatkom mlijeka. Kada je skuvan, dodajte par kapi arome vanile. Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice, pa ga otopite sa 2 kšike vode i dodajte pudingu. Kada se puding prohladi dodajte umućenu slatku pavlaku. Staviti u frižider da se hladi.

Jabuke ogulite, pa ih isijecite na kolutiće (ukoliko više volite, možete ih i izrendati). Rasporediti ih po pek papiru (slobodno ih možete slagati u 2 reda, ako ne može da stane sve) i staviti da se peku 10ak minuta na 170 stepeni. Dok se jabuke peku, zamutite koru od jaja sa šećerom i vodom, brašna i praška za pecivo. Pospite preko jabuka i vratite da se peče još 30ak minuta. Kada se kora prohladi, izvadite je iz pleha naopako. To treba da izgleda kao na slici. 




Na kraju, premazati stegnutim pudingom i posuti mljevenim orasima. Služiti dobro ohlađeno.

недеља, 20. септембар 2020.

Pečena dimljena svinjska butkica

pecena dimljena svinjska butkica, svinjski but


Sastojci: 1 butkica od oko 1.5 kg, 100 ml ulja, šolja vode, krompir


pecena dimljena svinjska butkica, svinjski but

Priprema: Krompir oguliti i izrezati na krupnije komade. Butkicu malo oprati, kako ne bi bilo preslano. Poređati sve u pleh. Butkicu preliti vodom, pa uljem. Kod mene se peče pod folijom na 220 stepeni oko 2h. Nakon toga, maknem foliju i zapečem kratko. Ostalo povrće sa slike nije pečeno sa butkicom, već je kuvano posebno.

субота, 5. септембар 2020.

Pita od jabuka


pita od jabuka


Sastojci: pakovanje kora za pitu (debelih), 1kg i 200gr jabuka, šećer, ulje, mineralna voda, šećer u prahu, griz

Priprema: Jabuke oguliti i narendati. Kore podijeliti na 4 dijela (trebalo bi da se dobiju grupice od po 3-4 kore). Uzeti prvu grupu kora, pa svaku premazati kašikom ulja, kašičicom mineralne vode i kašikom šećera. Slagati kore jednu preko druge. Kada dođete do poslednje kore iz grupe, nju takođe premazati svim ovim, ali je po kraju, sa duže strane, posuti i sa 1/4 procijeđenih jabuka i pola kašičice griza, koji treba rasporedi preko jabuka. Zatim umotati pitu i premazati uljem. Tako uraditi i sa preostale 3 grupe kora. Pitu peći na 180 stepeni, dok ne porumeni. Na kraju posuti šećerom u prahu, ili cimetom, po želji.


pita od jabuka, pita sa jabukama

недеља, 23. август 2020.

Pohovane lignje


pohovane lignje, lignje

Sastojci (mjera je za 2 osobe): 1 pakovanje smrznutih očišćenih lignji (350 - 400gr), malo brašna, ulje, so , biber, limun

Priprema: Lignje odmrznuti i dobro ocijediti. Ukoliko već nisu izrezane, izrezati ih na kolutiće. Krake prepoloviti po dužini. Ovako narezane lignje, posuti brasnom, tako da svuda budu prekrivene. Dodati malo bibera i soli, pa protresti, da se začini rasporede. Zatim ih treba ubaciti u sito za brašno, ili neko veće cjedilo i opet protresti, kako bi se uklonio višak brašna. Ulje je potrebno zagrijati tako da bude vrelo. Nakon toga, ubaciti lignje i staviti da se prže poklopljene. Kada porumene, prevrnuti ih i pržiti sa druge strane, takođe poklopljene. Pržiti do zlatne boje, tada postaju hrskave. Na kraju, po želji, posuti sokom od limuna. Uz njih se veoma fino slaže blitva sa krompirom na dalmatinski način, za koju recept imate ovdje.

четвртак, 20. август 2020.

Kuvani pirinač sa morskim plodovima



morski plodovi, pirinac sa morskim plodovima, morski plodovi sa pirincem

Sastojci (mjere su za 3 osobe): 1 manja glavica crnog luka, oko 450 gr morskih plodova (ja sam koristila zamrznuti koktel), 2 šoljice pirinča (šoljica je od 150ml), malo peršuna, 2 šoljice paradajz pirea, 3 šoljice vode, malo origana, prstohvat tucane ljute paprike, biber, so

Priprema: Na malo ulja propržiti crni luk dok ne omekša. Dodati morske plodove (ne morate ih odmrzavati) i propržiti sve zajedno jedno 5 minuta. Dodati pirinač i naliti paradajz pireom i vodom. Kuvati dok pirinač nije skuvan i paziti da se ne prekuva (kod mene je to nekih 20ak minuta, ili malo više, na jačini 7 od 9). Tokom kuvanja obavezno miješati, da ne zagori. Ukoliko je potrebno, dodati još malo vode. Na kraju dodati začine i sve izmiješati.

Original možete naći ovdje.

недеља, 9. август 2020.

Losos i pirinač sa blitvom

losos, peceni losos

Sastojci: (mjere su za 2 osobe)

400 gr zamrznutog lososa, 800 gr blitve, 3 šolje pirinča (šolja je od 150 ml), mala glavica crnog luka, kašika masti

Za marinadu: pola limuna, malo peršuna, 3-4 kašike ulja, 2 čena bijelog luka, so

Priprema: Blitvu oprati, ukloniti peteljke i staviti da se bari vrlo kratko, tek da počne da omekšava. Nakon toga je dobro ocijediti i nasjeckati na sitno. U tiganj staviti kašiku masti da se otopi, pa kratko popržiti sjeckani crni luk. Kada je luk omekšao, dodati oprani pirinač i pržiti tako jedno 3 minuta. Zatim, dodati blitvu i pržiti još jedno 2 min. Sada sve naliti  sa 7.5 čaša vode i staviti da se peče na 200 stepeni (na 1 šolju pirinča idu 2.5 šolje vode). Ne miješati pirinač dok se peče. Peče se jedno 40 minuta, a dok se peče pripremite marinadu za losos.

Za marinadu je potrebno da se isjeckaju bijeli luk i peršun i da se pomiješaju sa uljem i sokom od limuna. Sve to malo posoliti.

Odmrznuti losos premazati marinadom i ostaviti da stoji dok ne prođe jedno 40 min otkako se pirinač peče. Kada je prošlo 40 minuta, losos poređajte preko pirinča i peći još 15ak minuta.

Nakon što je pečen, losos još malo premažite marinadom.

losos

субота, 1. август 2020.

Đuveč sa mesom

djuvec, djuvec sa mesom

Sastojci (mjera za 4 osobe): 4 šnicle svinjskog vrata, 500 gr smrznutog povrća za đuveč, 800 gr krompira, 1 crni luk, 2 čena bijelog luka, 150 gr pirinča, 100 ml paradajz pirea, 1 kocka od povrća (10 gr), mast, peršun, so, biber

djuvec

Priprema: Na malo masti propržiti šnicle, po jedno 3min sa obije strane. Šnicle izvaditi iz tiganja, a na ostatku masti propržiti crni luk, dok ne omekša. Dodati bijeli luk usitnjen kroz presu (ili sitno nasjeckan), povrće koje ste prethodno odmrzli, peršun i pirinač i tako kratko pržiti na srednjoj temperaturi(oko 5 min). Nakon toga, dodati krompir rezan na krupnije kolutove i naliti sa pola litra vode i ubaciti kocku od povrća. Sada sve miješati, kako bi se kocka istopila. Miješa se dok povrće ne omekša, jedno 5-10 min (krompir ce ostati tvrd). Nakon toga, naliti paradajz pireom, pa sve promiješati i staviti u pleh. U pleh ubaciti i meso, tako da malo tone u vodi. To od prilike treba da izgleda kao na slici.


djuvec


Kod mene se peče pod folijom na 220 stepeni jedno 30min. Zatim, maknem foliju i pečem jedno 20 - 30 min na 200 stepeni. Pazite da ne presušite đuveč pečenjem, treba da ostane sočan. Ne miješati tokom pečenja. 

субота, 25. јул 2020.

Salata od makarona i tunjevine



salata od makarona i tunjevine, salata od tunjevine, salata od makarona


Sastojci: 400 gr makarona, 2 konzerve tunjevine u komadićima, 200 gr kiselih krastavaca, 1 mala kisela pavlaka, 300 gr majoneza

Priprema: Dok se makarone kuvaju, sitno nasjeckajte kisele krastavce i pomiješajte ih sa pavlakom i majonezom. Kada su makarone skuvane, sve zajedno pomiješajte. Ostavite malo da se prohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga, pokrijte providnom folijom i stavite u frižider da se dobro ohladi.

уторак, 21. јул 2020.

Prilog od graška



grasak, prilog od graska

Sastojci: 850 gr graška iz konzerve, 300 ml paradajz pirea, 1 manja glavica crnog luka, 2 lovorova lista, so, ulje, mirođija

Priprema: Na vrlo malo ulja propržiti crni luk, dok ne omekša. Zatim dodati grašak, paradajz pire i lovor. Kuvati na srednjoj temperaturi nekih 20 - 30 min, ili dok se grašak skroz ne uveže sa paradajz pireom i postane gust. Posoliti i začiniti mirođijom.

петак, 17. јул 2020.

Sladoled od vanile i čokolade



sladoled, sladoled od vanile, sladoled od cokolade, domaci sladoled

Sastojci: 6 jaja, 6 kašika šećera, 3 vanilice, 3 krem šlaga od vanile, oko 400 ml mlijeka, 200 ml neutralnog krema za kuvanje, 2 - 3 kašike arome od vanile, 2 kašike kakaoa, 200 gr što kvalitetnije čokolade

Priprema: Mikserom umutiti bjelanca sa tri kašike šećera i sa 3 vanilina šećera. Dodati žumanca i sve zajedno još malo promutiti. U drugi sud zamutiti šlag sa mlijekom, neutralnim kremom i sa 3 kašike šećera. Kašikom polako promiješati ove mase i podijeliti na 2 dijela. U prvi dio dodajte aromu od vanile i polako miješajte kašikom. U drugi dio dodajte istopljenu čokoladu sa kakaom i, takođe, miješajte polako kašikom. Sipajte u odvojene sudove i zamrznite.

недеља, 12. јул 2020.

Morski plodovi sa pirinčem

morski plodovi sa pirincem, morski plodovi, pirinac sa morskim plodovima

Sastojci (mjere su za 3 osobe): 500 gr zamrznutih očišćenih gambora (ili možete staviti 300gr gambora i jedno 200 gr dagnji ako više volite pomiješano) Priprema je ista), 1 glavica crnog luka, 3 šoljice pirinča (šoljica od 150ml), 1 i po šoljica bijelog vina, 6 šoljica vode, kašika masti, peršun, limun, so

Priprema: Na kašiku masti dinstati crni luk, dok ne postane mekan, pa dodati oprani pirinač i odmrznute, očišćene, morkse plodove i sve to dinstati oko 5 minuta, miješajući da ne zagori. Nakon toga prebaciti u pleh, naliti vodom i bijelim vinom i posoliti. Količinu bijelog vina možete prilagoditi vašem ukusu. Bitno je da je ukupna količina vode i vina 7 i po šoljica, na 3 šolje pirinča. Peći  bez folije jedno 50ak minuta na 200 stepeni i 10ak minuta na 220. Ne miješati tokom pečenja. Kada je pečeno, posuti persunom i limunom.


morski plodovi sa pirincem, morski plodovi, pirinac sa morskim plodovima

среда, 8. јул 2020.

Kolač sa voćem i jogurtom



kolac sa vocem i jogurtom, stari kolac sa vocem

Sastojcikoristi se čaša od 300 ml : 3 jaja, 1.5 šolja šećera, vanilin šećer, 1/2 šolje ulja, 1 šolja jogurta, 2.5 šolje brašna, prašak za pecivo , oko 500 gr voća po želji, po želji šećer u prahu ili cimet

Priprema: Umutiti bjelanca sa  1 šoljom šećera i sa vanilin šećerom, pa dodati žumanca i još malo mutiti. Kada se dobila lijepa smjesa, doda se ulje i muti se još malo. Zatim dodati jogurt, brašno i prašak za pecivo. Sve to polako promutiti, da smjesa ne bi splasnula.
Pripremiti voće i dodati preostali šećer. Ukoliko je voće zamrzavano, dobro ga ocijediti. Količina šećera koja se dodaje na voće zavisi i od toga koliko je samo voće slatko. Ukoliko je voće slađe, možete smanjiti šećer, ili, u suprotnom, možete povećati količinu šećera.
Smjesu za kolač koju ste zamutili stavite da se peče jedno 5 min na 180 stepeni. Nakon toga po njoj posuti pripremljeno voće (tako će voće ostati po vrhu kolača) i peći sve dok lijepo ne porumeni (oko 30 - 40 minuta). Kada je ispečen kolač, sačekati da se prohladi,  kako biste ga rezali, pa ga, po želji, posuti šećerom u prahu i cimetom.


kolac sa vocem i jogurtom, stari kolac sa vocem


недеља, 28. јун 2020.

Pile sa krompirom, pečeno na boci od piva



pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu

Sastojci: 1 pile , pivo u boci od 330 ml, 1/2 - 1 kašika soli, 1 kašika aleve paprike, malo vegete, biber, ulje, ruzmarin, krompir


pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu


Priprema: Bocu od piva staviti u zdjelu sa toplom vodom, maći sve naljepnice i dobro oprati. Nakon toga cijelu otvorenu bocu obložiti folijom, tako što ćete napraviti rupu u foliji tamo gdje je otvor na boci. Pomiješati so, alevu papriku, vegetu, biber i malo ulja i to dobro utrljati po piletini (i unutra i spolja). Ovako premazano pile staviti tako da izgleda kao da  „sjedi” na boci. U zdjelu, u kojoj su bili začini, dodati krompir i malo ruzmarina i dobro promiješati. Pile ubaciti u pleh, zajedno sa krompirom. Na vrh pileta obavezno staviti foliju, kako ne bi izgorelo tokom pečenja. To treba da izgleda ovako:


pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu 


Kada ste stavili pile u pleh, u bocu od piva dodajte malo soli i pročačkajte je nekim drvenim štapićem kako bi pivo odlivalo. Rešetku od rerne stavite na najniže, kako bi pile moglo da stane. Pile ne smije biti previsoko, da bi moglo stati. Zavisno od veličine pileta treba peći dok ne bude lijepo rumeno i hrskavo. Moje pile je bilo oko 1kg i 700gr i peklo se na 220 stepeni oko 1h i 20 minuta. Nakon toga, makne se folija i peče se još 10ak minuta na 250 stepeni. Možete pored pileta, ukoliko je malo, dodati još neko krilce, ili batačić, kao što sam ja dodala. Ukoliko pivo samo ne isparava, potrebno je tokom pečenja da se 4-5 puta pročačka boca, kako bi odlivalo.