Sastojci:
za fil: 1 l slatke pavlake, 400 g čokolade (min 50ak % kakaa), 100 g mliječne čokolade (Milka Noisette npr), 400 g Nutele;
za 4 kore ukupno: 8 jaja, 200 g šećera, 200 g čokolade, 100 g putera, 1.5 dl mlijeka, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo
Tortu sam pekla u kalupu 28x28.
Priprema:
Zagrijati slatku pavlaku, pazeći da ne proključa. Skloni se sa ringle. Dodati čokoladu, promiješati da se istopi. Dodati nutelu. Ostaviti preko noći u frižideru.
Rastopiti čokoladu i puter, pa prohladiti. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati čokoladu i puter, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Mutite mikserom.
Zasebno umutite bjelanca, pa ih pažljivo sjedinite sa masom od žumanaca, miješajući polako špatulom, kako bjelanca ne bi spala. Smjesu podijelite na 4 dijela, sipajte 1 dio u pleh i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni (10ak min). Od preostale smjese ispecite još 3 kore.
Kada se fil ohladio, ubacite ga u veliku zdjelu, i mutite mikserom dok ne postane čvrst. Mućenjem će fil jako puno povećati svoj volumen. Sada tortu možete odmah filovati. Ja sam fil podijelila na 3 jednaka dijela i na još 1 manji - za premazivanje poslednje kore.
Ostaviti tortu u frižideru bar preko noći, a poželjno je i malo više, jer bude ukusnija što duže stoji.
Da bi kore bile sočne, koristite puter, nikako margarin.
Recept za ovu finu tortu pronašla sam na blogu MarinaS Taste. Jako je pogodno to što je izrada fila veoma jednostavna i što se cijela torta filuje samo jednim filom.
Нема коментара:
Постави коментар