понедељак, 11. октобар 2021.

Zapečeni prebranac



Sastojci: 800 gr bijelog pasulja, 800 gr suvih rebara, 800 gr crnog luka, 1 čen bijelog luka, 2 kašičice vegete, 2 kašičice slatke mljevene paprike, 150 ml ulja, pola kašičice tucane paprike, 2 lovorova lista, 1 velika crvena paprika, 1 paradajz, biber, so

Priprema: Pasulj preliti hladnom vodom i ostaviti tako preko noći da odstoji. Sjutradan ga presuti u šerpu i preliti novom vodom i staviti da se kuva. Kada voda proključa, treba je prosuti i dodati novu vodu i rebra. Sada to sve kuvati dok pasulj ne omekša - paziti da se ne raspadne, ali isto tako treba paziti da ne bude tvrd, jer ce pečenjem vrlo malo dodatno omekšati. Znači, kada tek počne da se raspada, skloniti sa ringle (to je nekih sat vremena, ili malo više). Na ulju prodinstati sitno sjeckani luk. Dodati papriku, koju ste prije toga nasjeckali na krupnije komade, i jos malo dinstati. Zatim, dodati začine i promiješati. Pasulj prebaciti u pleh, pa mu dodati luk sa začinima i sve to promiješati. Preko staviti paprku i paradajz izrezan na kolutiće, a preko svega toga rebra. Naliti sve to vodom u kojoj se kuvao pasulj - voda treba tek malo da prekriva pasulj. Preliti sa malo ulja. Peći na 250 stepeni nekih 1h (40ak min sa folijom i 20ak bez). 
Ovako napravljen pasulj možete i zamrznuti, pa podgrijavati po potrebi. Ova mjera je prilično velika, a u plehu na slici je malo manje od pola mjere.

Нема коментара:

Постави коментар