Sastojci:
Za sipano tijesto:
250 gr brašna
250 gr pšeničnog griza
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
1.5 kg jabuka
100 gr šećera
1 vanilin šećer
kašičica cimeta
50 gr krupno mljevenih oraha
200 gr margarina (za podmazivanje pleha i slaganje preko pite, na kraju)
Priprema:
Jabuke oguliti i krupno narendati. Dodati im šećer, cimet i orahe. Ostaviti sa strane.
Nemojte cijediti sok od jabuka, jako je bitno da sok ostane tu, da bi natopio tijesto.(Ako jabuke ne puste sok, dodajte jednu šoljicu vode).
Za tijesto izmijšajte brašno, griz, šećer i prašak za pecivo. Podijelite na 3 dijela.
Pleh dimenzija 20x30 dobro premazati margarinom, i dno, i ivice.
Sipati 1/3 sastojaka za tijesto i ravnomjerno rasporediti po plehu.
Preko toga sipati 1/2 fila od jabuka, koje treba isto rasporediti ravnomjerno.
Opet sipati 1/3 smjese za tijesto, izravnati, pa preko sipati preostalu 1/2 jabuka.
Na kraj dodati preostalu 1/3 smjese za tijesto.
Margarin izrezati na što tanje listiće i rasporediti po kolaču. Najbolje je da listići budu što tanji, kako bi se dobio veći broj listića, i time se pokrio lijepo cijeli kolač.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, oko 45 minuta - treba da ima zlatnu boju.
Kolač pokriti i ostaviti da odstoji. Najljepši je sjutradan, kada se ukusi povežu i fino omekša.
Posuti šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар