недеља, 11. децембар 2022.

Burgerske kiflice

 


Sastojci:

Tijesto:
400 gr brašna
250 gr putera
20 gr svježeg kvasca
1 dl mlijeka
3 žumanca
2 kašike šećera
prstohvat soli

Fil:
3 bjelanca
200 gr šećera
200 gr mljevenih oraha

šećer u prahu za posipanje

Pripema:

Pomiješati prosijano brašno, šećer i so. Dodati hladan puter, izrezan na listiće, pa ga rukama utrljavati u brašno i tako napraviti mrvice.
Kvasac izmrviti i rastopiti u hladnom mlijeku (ne čeka se da nadođe), tako da nema grudvica od kvasca. Dodati mu žumanca, pa sve sjediniti sa pripremljenim mrvicama od putera.
Kratko mijesiti prhko tijesto. Tijesto će biti jako mekano, tako i treba da bude, kako bi bilo što prhkije.
Podijeliti ga na 4 jednaka dijela, umotati u prozirnu foliju, i staviti u frižider (tijesto mora biti u frižideru bar nekih pola sata, taman dok se pravi fil).

Za fil pjenasto umutiti mikserom bjelanca sa šećerom. Kuvati ih na pari, na srednjoj temperaturi, nekih 10-15 minuta, dok se masa malo ne zgusne (kako ne bi curila kada se budu sjekle kiflice), konstantno miješajući spatulom.

Izvaditi 1 tijesto (ostala neka stoje u frižideru sve do momenta razvijanja), pa ga između 2 pek papira razviti na dimenzije 20x40. Premazati ga 1/4 fila od bjelanaca i posuti 1/4 oraha. Pomoću pek papira ga pažljivo umotati u rolat. Motati uz dužu stranu. Okruglom modlom vaditi polumjesece debljine oko 2 cm.
Isto uraditi sa preostala 3 tijesta.

Peći u zagrijanoj rerni, na 180 stepeni, nekih 15 min, pazeći da ostanu svijetle.

Ja sam pekla iz 2 puta, dakle 2 rolata po turi.

Posuti šećerom u prahu. Čuvati u limenoj kutiji.

Recept je sa coolinarike, gdje se mogu vidjeti i slike pripreme.

Нема коментара:

Постави коментар