понедељак, 11. октобар 2021.

Zapečeni prebranac



Sastojci: 800 gr bijelog pasulja, 800 gr suvih rebara, 800 gr crnog luka, 1 čen bijelog luka, 2 kašičice vegete, 2 kašičice slatke mljevene paprike, 150 ml ulja, pola kašičice tucane paprike, 2 lovorova lista, 1 velika crvena paprika, 1 paradajz, biber, so

Priprema: Pasulj preliti hladnom vodom i ostaviti tako preko noći da odstoji. Sjutradan ga presuti u šerpu i preliti novom vodom i staviti da se kuva. Kada voda proključa, treba je prosuti i dodati novu vodu i rebra. Sada to sve kuvati dok pasulj ne omekša - paziti da se ne raspadne, ali isto tako treba paziti da ne bude tvrd, jer ce pečenjem vrlo malo dodatno omekšati. Znači, kada tek počne da se raspada, skloniti sa ringle (to je nekih sat vremena, ili malo više). Na ulju prodinstati sitno sjeckani luk. Dodati papriku, koju ste prije toga nasjeckali na krupnije komade, i jos malo dinstati. Zatim, dodati začine i promiješati. Pasulj prebaciti u pleh, pa mu dodati luk sa začinima i sve to promiješati. Preko staviti paprku i paradajz izrezan na kolutiće, a preko svega toga rebra. Naliti sve to vodom u kojoj se kuvao pasulj - voda treba tek malo da prekriva pasulj. Preliti sa malo ulja. Peći na 250 stepeni nekih 1h (40ak min sa folijom i 20ak bez). 
Ovako napravljen pasulj možete i zamrznuti, pa podgrijavati po potrebi. Ova mjera je prilično velika, a u plehu na slici je malo manje od pola mjere.

Karamelizovani losos


losos


Sastojci: 400 gr fileta lososa, 1 kašika maslinovog ulja, 2 kašike putera, sok od 1 pomorandže, 4 čena bijelog luka, 2 kašike meda, 2 kašike soja sosa, so

Priprema: Na ulju i puteru pržite odmrznuti losos 3-4 minuta na srednjoj, ili malo jačoj, ali ne na najjačoj temperaturi. Zatim ga okrenite i pržite još 2 minuta. Dodajte sok od pomorandže i pržite vrlo kratko (oko minut), dok se sok malo ne redukuje. Dodajte nasjeckan bijeli luk i propržite sve kratko (oko minut). Na kraju dodajte med i soja sos i pržite dok se ne karamelizuje. Po želji malo posolite.

петак, 8. октобар 2021.

Čokoladna torta


cokoladna torta

Sastojci: 

za fil: 1 l slatke pavlake, 400 g čokolade (min 50ak % kakaa), 100 g mliječne čokolade (Milka Noisette npr), 400 g Nutele; 

za 4 kore ukupno: 8 jaja, 200 g šećera, 200 g čokolade, 100 g putera, 1.5 dl mlijeka, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo

Tortu sam pekla u kalupu 28x28. 


Priprema:

Zagrijati slatku pavlaku, pazeći da ne proključa. Skloni se sa ringle. Dodati čokoladu, promiješati da se istopi. Dodati nutelu. Ostaviti preko noći u frižideru.

Rastopiti čokoladu i puter, pa prohladiti. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati čokoladu i puter, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Mutite mikserom.

Zasebno umutite bjelanca, pa ih pažljivo sjedinite sa masom od žumanaca, miješajući polako špatulom, kako bjelanca ne bi spala. Smjesu podijelite na 4 dijela, sipajte 1 dio u pleh i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni (10ak min).  Od preostale smjese ispecite još 3 kore. 

Kada se fil ohladio, ubacite ga u veliku zdjelu, i mutite mikserom dok  ne postane čvrst. Mućenjem će fil jako puno povećati svoj volumen. Sada tortu možete odmah filovati. Ja sam fil podijelila na 3 jednaka dijela i na još 1 manji - za premazivanje poslednje kore. 

Ostaviti tortu u frižideru bar preko noći, a poželjno je i malo više, jer bude ukusnija što duže stoji.

Da bi kore bile sočne, koristite puter, nikako margarin.

Recept za ovu finu tortu pronašla sam na blogu MarinaS Taste.  Jako je pogodno to što je izrada fila veoma jednostavna i što se cijela torta filuje samo jednim filom.

среда, 6. октобар 2021.

Koh

koh

Sastojci: za patišpanj: 8 jaja, 8 kašika šećera, 9 kašika griza; za preliv: 1l mlijeka, 4 kašike sećera, 3 vanilina šećera

Priprema: Rernu upaliti na 180 stepeni. Dok se rerna grije, zamutite pjenasto bjelanca sa šećerom. Zatim dodajte žumanca, i mutite još malo mikserom, polako. Pazite da ne splasne. Zatim dodajte jednu po jednu kašiku griza i miješajte kašikom. Prespite u podmazan pleh, dimenzija 20x30.
Dok se koh peče, ugrijte mlijeko sa šećerom, dok se šećer ne rastopi. Kada je koh pečen, polako ga zalijte mlijekom. Nikako nemojte zaliti koh odjednom, da bi fino upio mlijeko. Već zalivajte postepeno, najbolje kutlačom. Dobro ohladite prije služenja, najbolje preko noći.

Supa od junećih kostiju


Supa od kostiju


Sastojci: bar 1 šuplja veća juneća kost, 1-2 paškanata, 3 šargarepe, korijen celera, so, biber

Priprema: Ova supa je najljepša kada se napravi dan ranije, pa se ukusi fino povežu.
Povrće pripremiti (oprati i oguliti), staviti u serpu, dodati opranu kost i naliti sa jedno 2.5 - 3l vode. Kuvati nakon ključanja još nekih 1h 30 min, na srednjoj temperaturi. Povremeno je potrebno skidati pjenu, kako se supa ne bi zamutila. Takođe, dok se kuva, povremeno pročačkajte srž iz kostiju, kako bi pustila jači ukus.  Dodati začine. Kada se prohladi, staviti u frižider, najbolje preko noći.
Sjutradan, prije služenja, supu procijediti, podgrijati i dodati peršun i rezance.

Pileći rolat

 

Pileci rolat


Sastojci: 4 bataka bez kostiju, 100 gr tanko rezane pančete, 100 gr trapista, senf, so, biber

Priprema: Batake malo istući (sa strane na kojoj nije koža), pa ih posložiti jedan pored drugog, tako da se svi malo preklapaju. Strana na kojoj je koža treba da bude okrenuta ka dolje, kako bi došla spolja kada se rolat zavije. Pobiberiti i tanko premazati senfom. Posloziti pančetu, pa trapist. Uviti u rolat i zavezati koncem, pa prebaciti u pleh. Politi sa malo ulja i vode, i peći oko sat vremena na 250 stepeni. Uz njega mozete ispeci i krompir. 

Recept sam pronasla ovdje.

среда, 14. јул 2021.

Punjene paprike

 

paprike, punjene paprike

Sastojci: 12 velikih paprika babura, 500 gr mljevenog miješanog mesa, 1 glavica crnog luka, 6 kašika pirinča, oko 700 ml paradajz pirea, 2 dl vode, 1-2 paradajza, so, biber, aleva paprika

Priprema: Na malo ulja propržiti sitno sjeckani crni luk, dodati meso i sve dinstati 15ak minuta. Posoliti i pobiberiti i dodati oprani pirinač i kašičicu aleve paprike. Skloniti sa ploče. 

Paprike izdubiti i puniti ih. Ne treba puniti do samog vrha, nego ostaviti bar 2 prsta i ne sabijati punjenje. Ređati u dublji pleh.

Vodu pomiješati sa paradajz pireom, pa u svaku papriku ubaciti po 2-3 kašike tečnosti, zavisno od veličine paprika. Zatim, paradajzom zatvoriti svaku papriku i preliti ih ostatkom tečnosti. Tečnost treba da bude bar 3 prsta ispod ivice pleha, kako ne bi prelivala tokom pečenja. 

Paprike poprskati sa 1-2 kašike ulja, pokriti folijom i peći na 250 stepeni oko 1.5 h, a onda maći foliju i kratko zapeći.

понедељак, 5. јул 2021.

Tulumbe iz rerne


tulumbe, tulumbe iz rerne, pecene tulumbe

Sastojci: 3 dl vode, 1 dl ulja, 150 gr mekog brašna, 3 jaja, 1/3 praška za pecivo, 500 gr šećera, 500 ml vode, 2 kesice vanile, malo soka od limuna.

Priprema: Vodu i ulje staviti da proključaju, pa skloniti sa ploče i dodati brašno. Sve dobro izmiješati kašikom, tako da se razbiju sve grudvice. Ostaviti da se ohladi.

Dok se hladi, napraviti sirup. Vodu, šećer i vanilin šećer staviti na ringlu i kuvati 10ak minuta nakon ključanja - do željene gustine. Na kraju, dodati par kapi limunovog soka. Ohladiti.

Rernu zagrijati na 220 stepeni.

U prohlađeno tijesto za tulumbe dodavati jedno po jedno jaje i miješati. Na kraju, dodati pola kesice praška za pecivo i fino umiješati. Pomoću šprica za tulumbe, istiskivati na pleh od rerne, obložen papirom za pečenje. Napraviti veći razmak između tulumbi, pošto će da narastu. Peći 40ak minuta, a prvih 15-20 min ne otvarati rernu. Od ove količine bude, otprilike, 1 ipo pleh od rerne. Vruće tulumbe umakati u prohlađeni sirup i slagati u dublji sud, a na kraju preliti preostali sirup preko tulumbi. Dobro ohladiti, najbolje preko noći.

Recept je davno preuzet sa coolinarike, i od tada tulumbe samo ovako pravim.

недеља, 27. јун 2021.

Ferrero praline




Sastojci: 150 gr čokolade sa najmanje 50% kakaa, 50 gr nutele, 50 gr slatke pavlake, 15 lješnika, 2 kašike ulja. Ovo je mjera za 24 praline, a ja najčešće pravim duplu mjeru. 



Priprema: Čokoladu rastopiti sa uljem, na nizoj temperaturi, pazeći da ne zagori. Silikonskom četkicom premazati kalupe. Bitno je da se kalup premaze svuda, ali i to da sloj čokolade bude sto tanji, kako bi stalo sto više punjenja. Nakon premazivanja kalupa, ubacite ga na kratko u frizider, pa postupak ponovite još 2 puta.
(Ja obično koristim 4 kalupa, pa čim jedan premažem, ubacim ga u frižider, i dok završim preostala 3, ovaj 1. je opet spreman za sledeći sloj mazanja.) 

Lješnike propržite i ogulite koricu. Sameljite na krupnije komadiće i pomiješajte sa otopljenom nutelom i umućenom slatkom pavlakom. Punite praline, ali ne baš do samog vrha, jer nakon punjenja, praline morate zatvoriti preostalom čokoladom. 

Dobro ohladiti, pa vaditi iz kalupa.

Recept sam pronašla na coolinarici.




субота, 8. мај 2021.

Markiza torta

Izrada ove torte je veoma jednostavna - potrebno je nekih pola sata da se napravi, nakon čega je samo treba fino ohladiti. 

markiza, markiza torta, piskota torta

Sastojci: 4 mala pakovanja piškota, 2 dl mlijeka, 10 jaja, 250 gr šećera, 250 gr čokolade (bar 50ak% kakaa), 250 gr putera, malo ruma, 3 šlaga, mlijeko za šlag. Ovo je mjera za oko 15 parčadi.


markiza, markiza torta, piskota torta

Žumanca umutiti, pa skuvati na pari sa 125gr šećera. Ja sam kuvala u loncu za kuvanje na pari, nekih 10ak minuta. Pred kraj dodajte malo ruma i čokoladu, i miješajte dok se čokolada ne istopi. Puter, sobne temperature, umutite mikserom i spojite sa prohladjenim filom (isto sobne temperature).

Bjelanca umutite sa preostalim šećerom u čvrst snijeg, pa dodati polako snijeg od bjelanaca filu od žumanaca i lagano miješati, kako bjelanca ne bi spala.

Dno i stranice kalupa obložite piškotama koje ste prethodno umočili u mlijeko sa malo ruma. Umačite jednu po jednu piškotu i odmah slažite, nemojte umakati više piškota odjednom, kako se ne bi previše namočile. Moj kalup je prečnika 24 cm.

Sada, sipajte krem u kalup i prohladite dok se ne stvrdne. Nakon toga, umutite šlag sa mlijekom u čvršću kremu i ukrasite tortu.

Recept sam pronašla na blogu MarinaS Taste.

среда, 28. април 2021.

Hleb koji se ne mijesi (od integralnog i bijelog brašna)


hleb, hleb koji se ne mijesi

Sastojci: 200gr bijelog brašna, 300 gr integralnog brašna, 2 kašičice soli, 2 kašičice šećera, 7 gr suvog kvasca, 400 ml mlake vode, po želji, sjemenke za posipanje

Priprema: Brašna prosijati i staviti u zdjelu. Dodati i ostatak koji nije prošao kroz sito. Zatim, dodati šećer i so, pa sve promiješati kašikom. Dodati kvasac, pa opet izmiješati. Napraviti udubljenje od sastojaka i dodati mlaku vodu. Izmiješati kašikom i ostaviti dok se ne udvostruci ( oko 1 h i 30 min). Pleh obložiti papirom za pečenje, pa presuti tijesto i posuti ga sjemenkama. Upaliti rernu na 200 stepeni, ostaviti hleb u blizini, da bi bio na toplom, dok se rerna ne zagrije. Peci 50 min - 1h.

Originalni recept pronašla sam ovdje:  https://www.joskitchenlarder.com/easy-wholemeal-bread-recipe/

среда, 31. март 2021.

Čokoladni Cheesecake



Sastojci: 

Kora: 150 gr mljevenog keksa, 3 ravne kašike šećera u prahu, 50 gr kakaa, 50 gr putera, 4 kašike mlijeka,


Fil: 400 gr krem sira, 80 gr šećera, 250 gr tamne čokolade , 2 kašike krema , 250 ml mliječne slatke pavlake


Glazura: 150 ml slatke pavlake, 150 gr tamne čokolade


Priprema: 

Za koru je potrebno izmiješati šećer, kakao, keks, otopljeni puter i mlijeko. Smjesu zatim utapkati po dnu kalupa za tortu. Staviti u frižider nekih pola sata da se stegne.

Za fil treba umutiti mikserom krem sir sa šećerom u prahu, pa dodati krem i otopljenu čokoladu. Umutiti mikserom slatku pavlaku, pa sve zajedno pomiješati. Fil rasporediti preko torte. Tortu treba ohladiti toliko da se lijepo stegne fil, pa preliti glazurom. 

Glazura se pravi tako što se zagrije slatka pavlaka i u njoj se otopi čokolada. Slatka pavlaka ne treba da proključa.

Prije služenja dobro ohladiti, najbolje preko noći.  

понедељак, 7. децембар 2020.

Gibanica sa sirom



Sastojci: 1 pakovanje debljih kora; Fil: 500 gr masnijeg sira, 3 jaja, pola kašičice praška za pecivo, ravna kašika brašna, 100 ml jogurta, 50 ml mineralne vode, 50 ml tople vode; Premazivanje: 1 jaje, 100 ml mlijeka, ulje, susam

Priprema: Sir izgnječite viljuškom što sitnije, pa pomiješajte sa ostalim sastojcima za fil. Ukoliko je preslan, prije toga ga možete malo isprati.

Odvojite 8 kora sa strane. Ostale kore ubacite u zdjelu sa filom, pa ih miješajte kašikom dok se dobro ne natope filom.

Pleh fino podmažite uljem tako da kada ga pomijerate možete vidjeti ulje kako lagano klizi (znači, malo više nego obično premazivanje).

Sada na dno pleha stavite jendu koru. Preko nje stavite jos jednu koru, tako da pola kore bude u plehu, a jedno pola da viri sa lijeve strane pleha. Dodajte još jednu koru, tako da bude pola kore unutar pleha, a pola da viri sa desne strane. Zatim dodajte još 2 kore na isti način, ali da vire sa gornje i sa donje strane. Po sredini rasporedite filovane kore, a preko stavite još 3 kore (koje su bile sa strane), jednu preko druge, bez premazivanja.

Sve to zaklopite korama koje su virile (lijeva, desna, gornja i donja). Premažite uljem (oko 50ml). 

Jaje umutite viljuškom sa mlijekom pa raporedite po gibanici. Posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40min. Ostaviti da se malo prohladi, pa služiti.

Gibanicu možete pripremiti i dan ranije - bez premaza, pokriti je providnom folijom i držati u frižideru, pa sjutradan dodati premaz i staviti da se peče (ne pokrivati).