понедељак, 30. новембар 2020.

Vanilice sa orasima

Ovo je jedan jako stari recept, po kome je vanilice pravila moja baba, a ja ih oduvijek pravim samo na ovaj način. Vanilice napravljene ovako su veoma ukusne, mekane i prhke. 



Sastojci: 250 gr margarina, kašika masti, 1 jaje, 1 žumance, 200 gr oraha, oko pola kg brašna, šećer u prahu, pekmez

Priprema: Mikserom umutite margarin (najbolje margarin koji je malo stajao na sobnoj temperaturi), mast, jaja i orahe (koje prethodno treba skroz sitno samljesti u blenderu). Dodavati brašno i mijesiti rukama. Nemojte odjednom dodati svo brašno, jer će vam trebati dok budete mijesili, da se tijesto ne bi lijepilo po površini. Kada ste dobili glatko tijesto, masu podijelite na 2 dijela, kako biste lakše rukovali njom i razvucite tijesto na debljinu od pola cm. Vanilice vadili čepom od boce i slagati po plehu od rerne, koji je prethodno obložen pek papirom. Peći u zagrijanoj rerni, na 200 stepeni (8-10 minuta). Ohlađene vanilice mazati pekmezom od šljiva, ili nekim drugim i uvaljati u šećer u prahu. Od ove mjere dobiju se oko 3 pleha vanilica koje treba ispeći, odnosno 1 i po pleh gotovih vanilica.

недеља, 8. новембар 2020.

Musaka

 




Sastojci: oko 1kg krompira, 350 gr mljevenog mesa, 2-3 manje glavice crnog luka, 3 šargarepe, 2 jaja, mlijeko, so , biber

Priprema: Na teflonskom tiganju prodinstati meso, tako da nigdje ne bude krvavo (ako se meso lijepi, dodajte malo vode). Dodati isjeckani luk i narendanu šargarepu, pa sve dinstati na srednjoj temperaturi dok luk ne omekša, povremeno miješajući da ne zagori. Posoliti i pobiberiti. U pleh poređati 1 red krompira izrezanog na kolutiće (pa posoliti), pa dodati meso, pa još jedan red krompira i opet posoliti. Peći na 250 stepeni, nekih 30ak minuta. Zatim zaliti umućenim jajima sa mlijekom. Potrebno je toliko mlijeka da musaka ogrezne. Peći jos 30ak minuta. Paziti pred kraj pečenja da ne zagori. Pustiti da se prohladi 10ak minuta, pa služiti.

недеља, 25. октобар 2020.

Ferrero rocher kuglice



ferrero rocher, ferero rose


Sastojci(za 20ak kuglica): 100 gr lješnik napolitanki, 150 gr lješnika, 200 gr nutele; za glazuru: 150 gr čokolade, 5 kašika ulja

Priprema: Lješnike popeći u tiganju, pustiti da se malo prohlade, pa ukloniti opne i samljesti. Napolitanke izmrviti rukom, ili staviti u sjecko, ali tako da budu krupnije  - da se osjećaju komadići, a ne kao prah. Kašikom dobro izmiješati napolitanke, lješnike i nutelu, pa staviti u frižider na 20ak minuta da se stegne. Oblikovati kuglice, pa ih staviti u frižider na jedno 40ak minuta, dok se ne stegnu. Istopiti čokoladu sa uljem i umakati kuglice. Po želji posuti mljevenim lješnicima. Prije služenja ohladiti.

Ovdje možete naći originalni recept, u kome je sve lijepo objašnjeno.

субота, 24. октобар 2020.

Bečke šnicle

 

becka snicla, pohovana snicla


Sastojci: teleći but, jaja, brašno, prezla, so

Priprema: Meso se reže kao leptir (kada  krenete da izrežete prvu šniclu, nemojte izrezati do kraja, nego ostavite malo spojeno sa ostatkom mesa, a tek kada budete drugu rezali - režite do kraja, na ovaj način dobijate 1 veliku leptir šniclu). Meso izlupati tucnjem i posoliti. 

Jaje razmutiti viljuškom - ne mutiti previše, neka se vidi razlika izmedju bjelanceta i žumanceta. Šnicle provući kroz brašno, tako da cijela šnicla bude pokrivena. Zatim ih dobro umočiti u jaja, pa provući kroz prezle. Veoma je važno da se prezle ne utapkavaju, nego da se šnicla samo provlači kroz njih. Pržiti kratko u zagrijanom ulju, do zlatne boje

недеља, 11. октобар 2020.

Oblande (crno - bijele)

Ovo je recept za jedne brze, kremaste i jako fine oblande. Prave se od svježih jaja.


oblande


Sastojci: 

Crni fil: 8 bjelanaca,10 kašika šećera, 2 vanilice, 2 kašike kakaoa, 200 gr mljevene plazme, 150 gr mljevenih oraha, 5 kašika mlijeka

Bijeli fil: 8 žumanaca, 10 kašika šećera u prahu, 5 vanilica, 1 margarin


Priprema: 

Mutiti bjelanca sa šećerom i vanilin šećerom, dok bjelanca ne budu čvrsta i dok se šećer ne istopi, tako da se ne osjeća kroz bjelanca. Pažljivo dodati kakao, mljevenu plazmu i mljevene orahe i umiješati kašikom. Na kraju, dodati malo mlijeka, kako ne bi bilo pregusto.
Za bijeli fil, mutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, dok se šećer ne istopi. Umutiti margarin, pa ga dodati žumancima.
Prvu koru mazati sa polovinom crnog fila, drugu sa polovinom bijelog, isto tako treću i četvrtu. Poslednja kora se ne maže.

субота, 3. октобар 2020.

Pržene papaline

przene papaline, papaline

Sastojci:  oko 500 gr zamrznutih papalina, so, brašno, ulje

Priprema: Ovo je više predlog, nego recept, za jedan jeftin, a jako ukusan i zdrav ručak. Papaline odmrznite i prosušite. Uvaljajte u brašno sa solju i malo protresite. Ponovite postupak opet. Pržiti u vrelom ulju na najjačoj temperaturi 10ak minuta (jedno 5 sa jedne strane i 5 min sa druge), odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Vaditi na salvete. 

przene papaline, papaline

Na slici ima oko 350 gr papalina.

среда, 23. септембар 2020.

Naopaki kolač sa jabukama i pudingom



Naopaki kolac sa jabukama i pudingom, kolac sa jabukama

Sastojci:

Za koru: 1 kg jabuka, 5 jaja, 3 kašike vode, 120 gr šećera, 150 gr brašna, 1/2 praška za pecivo

Za fil: 700 ml mlijeka, 100 gr šećera, 3 vanilice, malo arome od vanile, 2 pudinga od vanile, 200 ml slatke pavlake, 1 želatin

malo mljevenih oraha za posipanje                         
         

Priprema: Staviti 600 ml mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom da se grije, pa kada je spremno, ubaciti puding koji ste prethodno razmutili sa ostatkom mlijeka. Kada je skuvan, dodajte par kapi arome vanile. Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice, pa ga otopite sa 2 kšike vode i dodajte pudingu. Kada se puding prohladi dodajte umućenu slatku pavlaku. Staviti u frižider da se hladi.

Jabuke ogulite, pa ih isijecite na kolutiće (ukoliko više volite, možete ih i izrendati). Rasporediti ih po pek papiru (slobodno ih možete slagati u 2 reda, ako ne može da stane sve) i staviti da se peku 10ak minuta na 170 stepeni. Dok se jabuke peku, zamutite koru od jaja sa šećerom i vodom, brašna i praška za pecivo. Pospite preko jabuka i vratite da se peče još 30ak minuta. Kada se kora prohladi, izvadite je iz pleha naopako. To treba da izgleda kao na slici. 




Na kraju, premazati stegnutim pudingom i posuti mljevenim orasima. Služiti dobro ohlađeno.

недеља, 20. септембар 2020.

Pečena dimljena svinjska butkica

pecena dimljena svinjska butkica, svinjski but


Sastojci: 1 butkica od oko 1.5 kg, 100 ml ulja, šolja vode, krompir


pecena dimljena svinjska butkica, svinjski but

Priprema: Krompir oguliti i izrezati na krupnije komade. Butkicu malo oprati, kako ne bi bilo preslano. Poređati sve u pleh. Butkicu preliti vodom, pa uljem. Kod mene se peče pod folijom na 220 stepeni oko 2h. Nakon toga, maknem foliju i zapečem kratko. Ostalo povrće sa slike nije pečeno sa butkicom, već je kuvano posebno.

субота, 5. септембар 2020.

Pita od jabuka


pita od jabuka


Sastojci: pakovanje kora za pitu (debelih), 1kg i 200gr jabuka, šećer, ulje, mineralna voda, šećer u prahu, griz

Priprema: Jabuke oguliti i narendati. Kore podijeliti na 4 dijela (trebalo bi da se dobiju grupice od po 3-4 kore). Uzeti prvu grupu kora, pa svaku premazati kašikom ulja, kašičicom mineralne vode i kašikom šećera. Slagati kore jednu preko druge. Kada dođete do poslednje kore iz grupe, nju takođe premazati svim ovim, ali je po kraju, sa duže strane, posuti i sa 1/4 procijeđenih jabuka i pola kašičice griza, koji treba rasporedi preko jabuka. Zatim umotati pitu i premazati uljem. Tako uraditi i sa preostale 3 grupe kora. Pitu peći na 180 stepeni, dok ne porumeni. Na kraju posuti šećerom u prahu, ili cimetom, po želji.


pita od jabuka, pita sa jabukama

недеља, 23. август 2020.

Pohovane lignje


pohovane lignje, lignje

Sastojci (mjera je za 2 osobe): 1 pakovanje smrznutih očišćenih lignji (350 - 400gr), malo brašna, ulje, so , biber, limun

Priprema: Lignje odmrznuti i dobro ocijediti. Ukoliko već nisu izrezane, izrezati ih na kolutiće. Krake prepoloviti po dužini. Ovako narezane lignje, posuti brasnom, tako da svuda budu prekrivene. Dodati malo bibera i soli, pa protresti, da se začini rasporede. Zatim ih treba ubaciti u sito za brašno, ili neko veće cjedilo i opet protresti, kako bi se uklonio višak brašna. Ulje je potrebno zagrijati tako da bude vrelo. Nakon toga, ubaciti lignje i staviti da se prže poklopljene. Kada porumene, prevrnuti ih i pržiti sa druge strane, takođe poklopljene. Pržiti do zlatne boje, tada postaju hrskave. Na kraju, po želji, posuti sokom od limuna. Uz njih se veoma fino slaže blitva sa krompirom na dalmatinski način, za koju recept imate ovdje.

четвртак, 20. август 2020.

Kuvani pirinač sa morskim plodovima



morski plodovi, pirinac sa morskim plodovima, morski plodovi sa pirincem

Sastojci (mjere su za 3 osobe): 1 manja glavica crnog luka, oko 450 gr morskih plodova (ja sam koristila zamrznuti koktel), 2 šoljice pirinča (šoljica je od 150ml), malo peršuna, 2 šoljice paradajz pirea, 3 šoljice vode, malo origana, prstohvat tucane ljute paprike, biber, so

Priprema: Na malo ulja propržiti crni luk dok ne omekša. Dodati morske plodove (ne morate ih odmrzavati) i propržiti sve zajedno jedno 5 minuta. Dodati pirinač i naliti paradajz pireom i vodom. Kuvati dok pirinač nije skuvan i paziti da se ne prekuva (kod mene je to nekih 20ak minuta, ili malo više, na jačini 7 od 9). Tokom kuvanja obavezno miješati, da ne zagori. Ukoliko je potrebno, dodati još malo vode. Na kraju dodati začine i sve izmiješati.

Original možete naći ovdje.

недеља, 9. август 2020.

Losos i pirinač sa blitvom

losos, peceni losos

Sastojci: (mjere su za 2 osobe)

400 gr zamrznutog lososa, 800 gr blitve, 3 šolje pirinča (šolja je od 150 ml), mala glavica crnog luka, kašika masti

Za marinadu: pola limuna, malo peršuna, 3-4 kašike ulja, 2 čena bijelog luka, so

Priprema: Blitvu oprati, ukloniti peteljke i staviti da se bari vrlo kratko, tek da počne da omekšava. Nakon toga je dobro ocijediti i nasjeckati na sitno. U tiganj staviti kašiku masti da se otopi, pa kratko popržiti sjeckani crni luk. Kada je luk omekšao, dodati oprani pirinač i pržiti tako jedno 3 minuta. Zatim, dodati blitvu i pržiti još jedno 2 min. Sada sve naliti  sa 7.5 čaša vode i staviti da se peče na 200 stepeni (na 1 šolju pirinča idu 2.5 šolje vode). Ne miješati pirinač dok se peče. Peče se jedno 40 minuta, a dok se peče pripremite marinadu za losos.

Za marinadu je potrebno da se isjeckaju bijeli luk i peršun i da se pomiješaju sa uljem i sokom od limuna. Sve to malo posoliti.

Odmrznuti losos premazati marinadom i ostaviti da stoji dok ne prođe jedno 40 min otkako se pirinač peče. Kada je prošlo 40 minuta, losos poređajte preko pirinča i peći još 15ak minuta.

Nakon što je pečen, losos još malo premažite marinadom.

losos

субота, 1. август 2020.

Đuveč sa mesom

djuvec, djuvec sa mesom

Sastojci (mjera za 4 osobe): 4 šnicle svinjskog vrata, 500 gr smrznutog povrća za đuveč, 800 gr krompira, 1 crni luk, 2 čena bijelog luka, 150 gr pirinča, 100 ml paradajz pirea, 1 kocka od povrća (10 gr), mast, peršun, so, biber

djuvec

Priprema: Na malo masti propržiti šnicle, po jedno 3min sa obije strane. Šnicle izvaditi iz tiganja, a na ostatku masti propržiti crni luk, dok ne omekša. Dodati bijeli luk usitnjen kroz presu (ili sitno nasjeckan), povrće koje ste prethodno odmrzli, peršun i pirinač i tako kratko pržiti na srednjoj temperaturi(oko 5 min). Nakon toga, dodati krompir rezan na krupnije kolutove i naliti sa pola litra vode i ubaciti kocku od povrća. Sada sve miješati, kako bi se kocka istopila. Miješa se dok povrće ne omekša, jedno 5-10 min (krompir ce ostati tvrd). Nakon toga, naliti paradajz pireom, pa sve promiješati i staviti u pleh. U pleh ubaciti i meso, tako da malo tone u vodi. To od prilike treba da izgleda kao na slici.


djuvec


Kod mene se peče pod folijom na 220 stepeni jedno 30min. Zatim, maknem foliju i pečem jedno 20 - 30 min na 200 stepeni. Pazite da ne presušite đuveč pečenjem, treba da ostane sočan. Ne miješati tokom pečenja.