уторак, 2. новембар 2021.

Slana torta

slana torta


Sastojci: 

Peku se 3 kore od po: 5 jaja, 150 gr kisele pavlake, 5 kašika brasna, 8 gr praška za pecivo, malo soli, ajvar po želji ( u 1. i 3. koru dodala sam i 5 kašika ajvara, kako bih ih obojala)

Za filove: 750 gr kisele pavlake, 750 gr majoneza, 500 gr rendanog trapista, šaka kiselih krastavaca, 5 kuvanih jaja, 100 gr suvog vrata ili pečenice, 100 gr šunkarice

400 gr rendanog trapista za posipanje

Priprema: 

Za kore mikserom umtiti pjenasto bjelanca sa malo soli. Dodati žumanca i mutiti još malo. Zatim dodati kiselu pavlaku, brašno i prašak za pecivo (i po želji ajvar) i pažljivo promijesati spatulom. Peći na 200 stepeni, u zagrijanoj rerni. Potrebno je ispeći 3 ovakve kore.

Za filove spojiti majonez, pavlaku i trapist. Podijeliti masu na 3 dijela. U 1. dio dodati sjeckana kuvana jaja i sjeckane kisele krastavce. U drugi dio dodajte sjeckani vrat, a u treci dio dodati sjeckanu šunkaricu. 

Prvu koru premazati prvim filom, drugu drugim, treću trećim, odozgo posuti rendanim trapistom. Ova torta je jako bogata i izdašna, ja sam je pravila u plehu od rerne (dimenzije  oko 36x30), a vi možete smanjiti mjere.

Originalni recept nalazi se ovdje.

петак, 22. октобар 2021.

Voćni Cheesecake



Sastojci: 

Za koru: 400 gr mljevenog keksa, 180 gr margarina, malo mlijeka (5-10 kašika)

Za bijeli fil: 400 gr krem sira (dukatela), želatin, 500 ml slatke pavlake, 1 vanilica, 200 gr šećera u prahu

Za crveni fil: 400 gr voća (najljepše sa malinama, ovaj na slici je sa jagodama), 1 želatin, 3-4 kašike šećera (zavisno od voća), 5-6 kašika vode (zavisno od toga koliko želite da bude čvrst)


Priprema: 

Istopiti margarin, pa ga pomiješati sa keksom i mlijekom. Sipati u pleh (precnika 27cm) i utapkati.

Želatin staviti u vodu 10 min (po uputstvu sa kesice). Mikserom umutiti pavlaku. Posebno umutiti sir sa šećerom u prahu i vanilicom. Pomiješati sa pavlakom. Želatin istopiti, paziti da ne proključa. Dodati ga pavlaci i siru i promiješati mikserom. Preko kore dodati fil, fino ga rasporediti i poravnati, paziti da ne ostaju rupe. Staviti u frižider.

Za crveni fil, ako je voće zamrznuto, prvo ga odmrznite i maknite višak tečnosti. Sameljite ga ručnim mikserom i dodajte šećer. Staviti na ploču da provri i kuvati na srednjoj temperaturi nekih 5 min nakon ključanja. Procijediti. Želatin staviti u vodu 10ak min. Nakon toga ga staviti na ploču da se istopi (paziti da ne proključa), dodati ga toplom filu i izmiješati. Preliti preko torte (fil ne smije biti vruć). Dobro ohladiti.

среда, 13. октобар 2021.

Pita rolatići sa sirom


pita sa sirom


Sastojci: 500 gr kora za pitu; fil: 2 jaja, 2 kašike griza, 80 ml ulja, 300 ml jogurta, 500 gr sitnog sira so; premazivanje: 1 jaje, 1 kašika kisele pavlake, susam, kim

Priprema: Od ove mjere prave se 3 rolata, pa odvojite za svaki rolat po jednu trećinu kora. U mom pakovanju bilo je 15 kora, pa je svaki rolat imao po 5. Sve sastojke za fil pomiješajte. Štapnim mikserom izmiksajte masu, kako bi se lakše razmazivala po korama. Filujte 1 po jednu koru, dok ne završite svih 5. Uvijte u rolat. Uradite tako i za preostala 2 rolata. 
Svaki rolat pojedinačno obmotajte providnom folijom i stavite u zamrzivač kako bi se malo stvrdnuo i lakse rezao.
Narezane kolutiće premazati umućenim jajetom sa pavlakom i posuti susamom i kimom. Peći na 200 stepeni nekih 30min. 
Rolatići su veoma pogodni jer ih možete držati u zamrzavaču, pa ih vaditi po potrebi.
Ako je dugo stojao u zamrzivaču, rolat ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 min, pa ga onda rezati i premazivati. 

Recept sam pronašla na youtube kanalu Cooking, gdje možete pogledati i detaljan video recept.

понедељак, 11. октобар 2021.

Pastrmka iz rerne


pastrmka, pastrmka iz rerne, riba

Sastojci: pastrmka, krompir, limun, bijeli luk

Priprema: Rernu zagrijati na 250 stepeni. U pleh staviti 3 manja krompira izrezana na četvrtine. Preliti ih sa malo maslinovog ulja, posoliti i dodati ruzmarin. To naliti sa oko 100 ml vode. Peći nekih pola sata.
U međuvremenu, 3 očišćene pastrmke prerezati po dužini, kao da ćete da ih podijelite na pola, ali ne idite nožem do samog kraja, nego ostavite spojeno. Prije toga im ukloniti glave. Kožu od ribe okrenuti ka dnu, a gore svaku ribu premazati sa po jednom kašičicom maslinovog ulja, sa po jednim čenom bijelog luka, izrezanim na tanke listiće, i sa po 3-4 kolutića limuna i posoliti.
Nakon sto se krompir pekao pola sata, dodati ribu, smanjiti temperaturu na 200 stepeni i tako peći 10ak minuta. Zatim temperaturu opet povećati na 250 stepeni i zapeći još 10 minuta.

Zapečeni prebranac



Sastojci: 800 gr bijelog pasulja, 800 gr suvih rebara, 800 gr crnog luka, 1 čen bijelog luka, 2 kašičice vegete, 2 kašičice slatke mljevene paprike, 150 ml ulja, pola kašičice tucane paprike, 2 lovorova lista, 1 velika crvena paprika, 1 paradajz, biber, so

Priprema: Pasulj preliti hladnom vodom i ostaviti tako preko noći da odstoji. Sjutradan ga presuti u šerpu i preliti novom vodom i staviti da se kuva. Kada voda proključa, treba je prosuti i dodati novu vodu i rebra. Sada to sve kuvati dok pasulj ne omekša - paziti da se ne raspadne, ali isto tako treba paziti da ne bude tvrd, jer ce pečenjem vrlo malo dodatno omekšati. Znači, kada tek počne da se raspada, skloniti sa ringle (to je nekih sat vremena, ili malo više). Na ulju prodinstati sitno sjeckani luk. Dodati papriku, koju ste prije toga nasjeckali na krupnije komade, i jos malo dinstati. Zatim, dodati začine i promiješati. Pasulj prebaciti u pleh, pa mu dodati luk sa začinima i sve to promiješati. Preko staviti paprku i paradajz izrezan na kolutiće, a preko svega toga rebra. Naliti sve to vodom u kojoj se kuvao pasulj - voda treba tek malo da prekriva pasulj. Preliti sa malo ulja. Peći na 250 stepeni nekih 1h (40ak min sa folijom i 20ak bez). 
Ovako napravljen pasulj možete i zamrznuti, pa podgrijavati po potrebi. Ova mjera je prilično velika, a u plehu na slici je malo manje od pola mjere.

Karamelizovani losos


losos


Sastojci: 400 gr fileta lososa, 1 kašika maslinovog ulja, 2 kašike putera, sok od 1 pomorandže, 4 čena bijelog luka, 2 kašike meda, 2 kašike soja sosa, so

Priprema: Na ulju i puteru pržite odmrznuti losos 3-4 minuta na srednjoj, ili malo jačoj, ali ne na najjačoj temperaturi. Zatim ga okrenite i pržite još 2 minuta. Dodajte sok od pomorandže i pržite vrlo kratko (oko minut), dok se sok malo ne redukuje. Dodajte nasjeckan bijeli luk i propržite sve kratko (oko minut). Na kraju dodajte med i soja sos i pržite dok se ne karamelizuje. Po želji malo posolite.

петак, 8. октобар 2021.

Čokoladna torta


cokoladna torta

Sastojci: 

za fil: 1 l slatke pavlake, 400 g čokolade (min 50ak % kakaa), 100 g mliječne čokolade (Milka Noisette npr), 400 g Nutele; 

za 4 kore ukupno: 8 jaja, 200 g šećera, 200 g čokolade, 100 g putera, 1.5 dl mlijeka, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo

Tortu sam pekla u kalupu 28x28. 


Priprema:

Zagrijati slatku pavlaku, pazeći da ne proključa. Skloni se sa ringle. Dodati čokoladu, promiješati da se istopi. Dodati nutelu. Ostaviti preko noći u frižideru.

Rastopiti čokoladu i puter, pa prohladiti. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati čokoladu i puter, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Mutite mikserom.

Zasebno umutite bjelanca, pa ih pažljivo sjedinite sa masom od žumanaca, miješajući polako špatulom, kako bjelanca ne bi spala. Smjesu podijelite na 4 dijela, sipajte 1 dio u pleh i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni (10ak min).  Od preostale smjese ispecite još 3 kore. 

Kada se fil ohladio, ubacite ga u veliku zdjelu, i mutite mikserom dok  ne postane čvrst. Mućenjem će fil jako puno povećati svoj volumen. Sada tortu možete odmah filovati. Ja sam fil podijelila na 3 jednaka dijela i na još 1 manji - za premazivanje poslednje kore. 

Ostaviti tortu u frižideru bar preko noći, a poželjno je i malo više, jer bude ukusnija što duže stoji.

Da bi kore bile sočne, koristite puter, nikako margarin.

Recept za ovu finu tortu pronašla sam na blogu MarinaS Taste.  Jako je pogodno to što je izrada fila veoma jednostavna i što se cijela torta filuje samo jednim filom.

среда, 6. октобар 2021.

Koh

koh

Sastojci: za patišpanj: 8 jaja, 8 kašika šećera, 9 kašika griza; za preliv: 1l mlijeka, 4 kašike sećera, 3 vanilina šećera

Priprema: Rernu upaliti na 180 stepeni. Dok se rerna grije, zamutite pjenasto bjelanca sa šećerom. Zatim dodajte žumanca, i mutite još malo mikserom, polako. Pazite da ne splasne. Zatim dodajte jednu po jednu kašiku griza i miješajte kašikom. Prespite u podmazan pleh, dimenzija 20x30.
Dok se koh peče, ugrijte mlijeko sa šećerom, dok se šećer ne rastopi. Kada je koh pečen, polako ga zalijte mlijekom. Nikako nemojte zaliti koh odjednom, da bi fino upio mlijeko. Već zalivajte postepeno, najbolje kutlačom. Dobro ohladite prije služenja, najbolje preko noći.

Supa od junećih kostiju


Supa od kostiju


Sastojci: bar 1 šuplja veća juneća kost, 1-2 paškanata, 3 šargarepe, korijen celera, so, biber

Priprema: Ova supa je najljepša kada se napravi dan ranije, pa se ukusi fino povežu.
Povrće pripremiti (oprati i oguliti), staviti u serpu, dodati opranu kost i naliti sa jedno 2.5 - 3l vode. Kuvati nakon ključanja još nekih 1h 30 min, na srednjoj temperaturi. Povremeno je potrebno skidati pjenu, kako se supa ne bi zamutila. Takođe, dok se kuva, povremeno pročačkajte srž iz kostiju, kako bi pustila jači ukus.  Dodati začine. Kada se prohladi, staviti u frižider, najbolje preko noći.
Sjutradan, prije služenja, supu procijediti, podgrijati i dodati peršun i rezance.

Pileći rolat

 

Pileci rolat


Sastojci: 4 bataka bez kostiju, 100 gr tanko rezane pančete, 100 gr trapista, senf, so, biber

Priprema: Batake malo istući (sa strane na kojoj nije koža), pa ih posložiti jedan pored drugog, tako da se svi malo preklapaju. Strana na kojoj je koža treba da bude okrenuta ka dolje, kako bi došla spolja kada se rolat zavije. Pobiberiti i tanko premazati senfom. Posloziti pančetu, pa trapist. Uviti u rolat i zavezati koncem, pa prebaciti u pleh. Politi sa malo ulja i vode, i peći oko sat vremena na 250 stepeni. Uz njega mozete ispeci i krompir. 

Recept sam pronasla ovdje.

среда, 14. јул 2021.

Punjene paprike

 

paprike, punjene paprike

Sastojci: 12 velikih paprika babura, 500 gr mljevenog miješanog mesa, 1 glavica crnog luka, 6 kašika pirinča, oko 700 ml paradajz pirea, 2 dl vode, 1-2 paradajza, so, biber, aleva paprika

Priprema: Na malo ulja propržiti sitno sjeckani crni luk, dodati meso i sve dinstati 15ak minuta. Posoliti i pobiberiti i dodati oprani pirinač i kašičicu aleve paprike. Skloniti sa ploče. 

Paprike izdubiti i puniti ih. Ne treba puniti do samog vrha, nego ostaviti bar 2 prsta i ne sabijati punjenje. Ređati u dublji pleh.

Vodu pomiješati sa paradajz pireom, pa u svaku papriku ubaciti po 2-3 kašike tečnosti, zavisno od veličine paprika. Zatim, paradajzom zatvoriti svaku papriku i preliti ih ostatkom tečnosti. Tečnost treba da bude bar 3 prsta ispod ivice pleha, kako ne bi prelivala tokom pečenja. 

Paprike poprskati sa 1-2 kašike ulja, pokriti folijom i peći na 250 stepeni oko 1.5 h, a onda maći foliju i kratko zapeći.

понедељак, 5. јул 2021.

Tulumbe iz rerne


tulumbe, tulumbe iz rerne, pecene tulumbe

Sastojci: 3 dl vode, 1 dl ulja, 150 gr mekog brašna, 3 jaja, 1/3 praška za pecivo, 500 gr šećera, 500 ml vode, 2 kesice vanile, malo soka od limuna.

Priprema: Vodu i ulje staviti da proključaju, pa skloniti sa ploče i dodati brašno. Sve dobro izmiješati kašikom, tako da se razbiju sve grudvice. Ostaviti da se ohladi.

Dok se hladi, napraviti sirup. Vodu, šećer i vanilin šećer staviti na ringlu i kuvati 10ak minuta nakon ključanja - do željene gustine. Na kraju, dodati par kapi limunovog soka. Ohladiti.

Rernu zagrijati na 220 stepeni.

U prohlađeno tijesto za tulumbe dodavati jedno po jedno jaje i miješati. Na kraju, dodati pola kesice praška za pecivo i fino umiješati. Pomoću šprica za tulumbe, istiskivati na pleh od rerne, obložen papirom za pečenje. Napraviti veći razmak između tulumbi, pošto će da narastu. Peći 40ak minuta, a prvih 15-20 min ne otvarati rernu. Od ove količine bude, otprilike, 1 ipo pleh od rerne. Vruće tulumbe umakati u prohlađeni sirup i slagati u dublji sud, a na kraju preliti preostali sirup preko tulumbi. Dobro ohladiti, najbolje preko noći.

Recept je davno preuzet sa coolinarike, i od tada tulumbe samo ovako pravim.

недеља, 27. јун 2021.

Ferrero praline




Sastojci: 150 gr čokolade sa najmanje 50% kakaa, 50 gr nutele, 50 gr slatke pavlake, 15 lješnika, 2 kašike ulja. Ovo je mjera za 24 praline, a ja najčešće pravim duplu mjeru. 



Priprema: Čokoladu rastopiti sa uljem, na nizoj temperaturi, pazeći da ne zagori. Silikonskom četkicom premazati kalupe. Bitno je da se kalup premaze svuda, ali i to da sloj čokolade bude sto tanji, kako bi stalo sto više punjenja. Nakon premazivanja kalupa, ubacite ga na kratko u frizider, pa postupak ponovite još 2 puta.
(Ja obično koristim 4 kalupa, pa čim jedan premažem, ubacim ga u frižider, i dok završim preostala 3, ovaj 1. je opet spreman za sledeći sloj mazanja.) 

Lješnike propržite i ogulite koricu. Sameljite na krupnije komadiće i pomiješajte sa otopljenom nutelom i umućenom slatkom pavlakom. Punite praline, ali ne baš do samog vrha, jer nakon punjenja, praline morate zatvoriti preostalom čokoladom. 

Dobro ohladiti, pa vaditi iz kalupa.

Recept sam pronašla na coolinarici.