Sastojci:
Priprema:
Umutiti pjenasto mikserom bjelanca sa šećerom. Odvojeno umutiti žumanca sa preostalim sastojcima.
Ukoliko na kraju ostane preliva, dodati malo kokosa u njega i dobiće se fin namaz za palačinke. Čuvati ga u frižideru.
Sastojci:
Priprema:
Umutiti pjenasto mikserom bjelanca sa šećerom. Odvojeno umutiti žumanca sa preostalim sastojcima.
Ukoliko na kraju ostane preliva, dodati malo kokosa u njega i dobiće se fin namaz za palačinke. Čuvati ga u frižideru.
Sastojci:
Tijesto:
400 gr brašna
250 gr putera
20 gr svježeg kvasca
1 dl mlijeka
3 žumanca
2 kašike šećera
prstohvat soli
Fil:
3 bjelanca
200 gr šećera
200 gr mljevenih oraha
šećer u prahu za posipanje
Pripema:
Za fil pjenasto umutiti mikserom bjelanca sa šećerom. Kuvati ih na pari, na srednjoj temperaturi, nekih 10-15 minuta, dok se masa malo ne zgusne (kako ne bi curila kada se budu sjekle kiflice), konstantno miješajući spatulom.
Peći u zagrijanoj rerni, na 180 stepeni, nekih 15 min, pazeći da ostanu svijetle.
Sastojci:
Koristi se čaša od 200 ml
6 jaja
360 gr kisjelog mlijeka (2 čašice)
3/4 čaše ulja
2 ipo čaše brašna
prašak za pecivo
200 gr fete
100 gr kisjelih krastavaca
100 gr suvlje pečenice ili suvog vrata
1 barena crvena paprika (ne mora)
Priprema:
Fetu izgnječiti viljuškom, a krastavce, pečenicu i papriku isjeckati. Sve zajedno spojiti.
Umutiti mikserom pjenasto bjelanca, uz postepeno dodavanje žumanaca. Dodati kisjelo mlijeko i ulje, pa još malo promutiti mikserom. Dodavati postepeno brašno i prašak za pecivo i miješati polako spatulom.
Dodati prethodno pripremljenu masu i promutiti još malo polako spatulom.
Smjesu izliti u pleh dimenzija 25x30.
Peći u zagrijanoj rerni, na 190 stepeni, oko pola sata.
Sastojci:
Sastojci:
450 gr mijesanog mljevenog mesa
8 kasika crnog vina
1 glavica crnog luka
1 cen bijelog luka
1-2 manje sargarepe
800-900 ml paradajz pirea
20 gr putera
150 ml mlijeka
2 ravne kasike brasna
biber
so
bosiljak
origano
muskatni orascic
Priprema:
Sastojci:
Za sipano tijesto:
250 gr brašna
250 gr pšeničnog griza
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
1.5 kg jabuka
100 gr šećera
1 vanilin šećer
kašičica cimeta
50 gr krupno mljevenih oraha
200 gr margarina (za podmazivanje pleha i slaganje preko pite, na kraju)
Priprema:
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
prstohvat soli
100 gr šećera
1 vanilin šećer
200 gr brašna
1/2 praška za pecivo
Za preliv:
400 gr zaslađenog kondenzovanog mlijeka
250 ml mliječne slatke pavlake (36% m.m.)
600 ml mlijeka (2,8% m.m.)
karamel
Pripema:
Sastojci:
3 čaše brašna
1 čaša šećera
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
3 kašike džema (od kajsija) + džem za premazivanje
1 kašičica cimeta
pola kašičice đumbira
1 čaša ulja
1.5 čaša vode
Za glazuru:
150 gr tamne čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Izmiješati suve sastojke, pa dodati 3 kašike džema, ulje i vodu. Promiješati kašikom da se sjedini. Izliti u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Prohlađeni kolač premazati džemom i preliti glazurom od čokolade, koju ste istopili sa 3 kašike ulja. Ohladiti.
Za koru mikserom pjenasto umutiti žumanca sa šećerom. Dodati ulje i mlijeko, još malo promutiti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i promutiti kratko. Sipati u pleh dimenzija 28x20 i peći na 180 stepeni.
Bjelanca i šećer kuvati na pari, na srednjoj temperaturi (5 od 9), nekih 7-10 minuta, i neprestano miješati žicom.
Zatim skloniti sa pare, dodati so i limunov sok, pa mutiti mikserom nekih 13 - 15 minuta. Kašike od miksera moraju biti čiste i suve prije mućenja bjelanaca, kao i posuda u kojoj se mute. Šaum rasporediti preko kore i ostaviti da prenoći u frižideru.
Sastojci (torta je dimenzija 28x28):
Za 1 koru: (peku se 3 ovakve kore)
6 bjelanaca
100 gr šećera
45 gr mljevenih pečenih lješnika
pola kašičice praška za pecivo
1.5 kašika brašna
Za fil:
18 žumanaca
280 gr šećera
130 gr gustina
1.5 l mlijeka
250 gr putera
125 gr margarina
150 gr tamne čokolade (oko 50 posto kakaa)
150 gr bijele Milka čokolade
80 gr Milka noisette
150 gr mljevenog pečenog lješnika
2-3 šlaga za dekoraciju
Priprema:
Prije svega, izvaditi maslac i margarin da se otapaju na sobnoj temperaturi, jer moraju biti skroz mekani kada se budu dodavali filu.
Popeći lješnike, ako nemate već pečene.
Umutiti bjelanca sa šećerom, da se dobije čvrst snijeg. Dodati lješnike, prosijano brašno i prašak za pecivo, pa pažljivo umiješati u bjelanca. Staviti u pleh obložen pek papirom i peći na 200 stepeni, oko 15 minuta. Potrebno je ispeći još 2 ovakve kore.
Za svaku koru koristiti čist i suv sud, kao i kašike od miksera, inače se bjelanca neće fino umutiti.
Za fil umutiti pjenasto žumanca sa šećerom, dodati gustin i 3 dl mlijeka. Ostalo mlijeko staviti da provri (paziti da ne zagori). Kada provri, dio usuti u smjesu sa žumancima, promiješati, pa vratiti sve nazad u provrelo mlijeko. Miješati par minuta na srednjoj temperaturi, dok se ne zgusne. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se fil prohladio, umutite maslac i margarin pa dodajte u fil (ako su fino omekšali, možete ih odmah dodati u fil, bez mućenja prije toga). Fil podijelite na 3 dijela. U 1 dio dodajte istopljenu bijelu čokoladu, u 2. istopljenu noisette čokoladu i 150 gr lješnika, a u 3. istopljenu tamnu čokoladu.
Ohladiti filove, pa filovati kore. Filujte tim redom tako da najčvršći fil bude prvi kojim filujete, a najtečniji 3..
Torta je najljepša kada se napravi jedno 2 dana unaprijed.
Sastojci:
1 kg šnicli od junećeg buta (najbolje da prethodno nije zamrzavan, nego svjež)
1-2 kašike masti
3 glavice crnog luka
1 kašika brašna
2 kašike aleve paprike
1 lovorov list, malo peršuna
biber, so
Priprema:
Od ove količine dobije se oko 8 tanjih šnicli (2 po osobi), zavisno od toga koliko debelo se režu.
Šnicle lagano istući i posoliti sa obije strane. Svaku šniclu kratko popržiti sa obije strane, tek toliko da prestanu biti krvave. Nakon prženja, šnicle slagati u dublji tanjir, jer će pustiti sok. Kada su šnicle ispržene, na preostaloj masti kratko propržiti crni luk, tek toliko da malo omekša. Na dno šeršpe staviti red prethodno prženih šnicli,pa preko malo dinstanog luka, pa preko opet red šnicli, pa luka i sve tako dok se sve šnicle ne rasporede. Naliti vodom, tek toliko da ih voda prekrije (ukoliko u tanjiru, u kojem su bile šnicle, ima soka koji su pustile, prespite i njega). Dinstati nekih sat vremena, ili malo više, dok ne omekšaju. Tokom dinstanja, potrebno je dolivati toplu vodu. Ja ih dinstam u neprijanjajućoj šerpi, na temperaturi 5 od 9. Nakon sat vremena, razmutiti kašiku brašna, sa 2 kašike aleve paprike i malo vode - kako bi se brašno i paprika fino razmutili, bez grudvica. Ovo dodati šniclama, kao i lovorov list, pa dinstati dok šnicle ne omekšaju - još nekih pola h, najbolje je izvaditi jednu šniclu, pa provjeriti koliko je mekana. Nakon što se doda brašno, posebno paziti da šnicle ne zagore - ako je potrebno, smanjiti još temperaturu i dodati vodu. Tokom dinstanja, šnicle ne okretati, da se ne bi raspale. Dodati so i biber.
Sastojci (za okruglu tortu, kalup prečnika 30 cm):
Fil: 9 žumanaca, 150 gr šećera, 3 pudinga od vanile, 1.5 kašika gustina, 1.5l mlijeka, 2 šećera od vanile, 250 gr margarina sobne temperature, 125 gr putera sobne temperature, 150 gr šećera u prahu
Kora: 200 gr pečenih lješnika, 9 bjelanaca, 9 kašika šećera, 9 kašika brašna
Dodatno: 250 gr nutele, oko 200 gr keksa petit beurre, 150 gr čokolade za kuvanje, 1-2 šlaga za ukrašavanje
Priprema:
Fil:
1.2 dl mlijeka staviti na šporet da provri (raditi na srednjoj temperaturi, kako ne bi zagorelo). Umutiti mikserom žumanca sa šećerom, dodati pudinge od vanile, gustin i preostalo mlijeko, te to ukuvati u vrelo mlijeko. Treba da se ukuva do gustine kao za puding. Prekriti plastičnom folijom i hladiti na sobnoj temperaturi.
Margarin umutiti sa šećerom u prahu, dodati puter i još malo promutiti, pa spojiti sa prohlađenim filom. Staviti u frižider da se malo ohladi, pa fil podijeliti na 2 dijela. Prvi dio ostaviti žut, a u 2. dodati istopljenu čokoladu.
Kora:
Pjenasto umutiti bjelanca, dodati šećer, pa još malo mutiti, dok bjelanca ne budu skroz čvrsta. Postepeno dodavati brašno i pažljivo miješati kašikom.
Kalup za torte obložiti pek papirom, preko njega posuti sjeckane pečene lješnike i rasporediti snijeg od bjelanaca preko. Peći na 180 stepeni, oko 10ak min, dok kora ne krene da dobija boju.
Ohlađenu koru prevrnuti, tako da lješnici dođu gore. Vratiti obruč. Premazati je istopljenom nutelom, pa posložiti preko izlomljeni keks (od 1 keksa napraviti 4-5 parčića). Filovati žutom, pa čokoladnom kremom. Dobro je ohladiti, pa sjutradan ukrasiti šlagom.
Ovo je originalni recept. Po njemu radim za kalup od 25 cm.