петак, 19. мај 2023.

Japraci iz rerne

 




Sastojci:

oko 30-40 (manjih) listova raštana, zavisno od veličine (od toga 10ak za pokrivanje pleha, ispod i preko)
1 veća glavica crnog luka
100 gr pančete
500 gr miješanog mljevenog mesa
100 gr pirinča
1 kašika aleve
1 kašika soli
3-4 kašike paradjz pirea
500 gr suvih svinjskih rebara

Priprema:

Sjeckani luk dinstati dok ne omekša, dodati sitno sjeckanu pančetu i meso, pa sve dinstati dok meso ne prestane biti krvave boje. Dodati pirinač, koji ste prije toga oprali, i dinstati 2-3 minuta. Dodati alevu papriku i so. Količina soli mora se prilagoditi zavisno od toga koliko su i sama rebra slana. Ostaviti sa strane.
Prokuvati vodu, pa u nju ubacivati po 2-3 lista raštana da se popare i omekšaju, na par sekundi. Zatim ih izvaditi i puniti mesnim filom. Ići će oko 2 kašike fila (1-2 kašike), zavisno od veličine listova. Zatim, motati kao sarmu od kupusa. Slagati na dno pleha (potrebno je da pleh bude dublji, najmanje kao ovaj na slici, a poželjno je i dublji, jer će se japraci politi vodom, pa da ne bi prelivala), po kojem ste rasporedili listove raštana, kako bi prekrili cijelo dno, da japraci ne zagore. Između japraka staviti komade rebara. Na kraju, kada ste složili sve japrake, dodati vodu sa par kašika paradajz pirea, tako da voda skoro do vrha pokrije japrake. Prekriti preostalim listovima raštana, pa folijom. Peći na 200 stepeni nekih 2 h. Kao i sva jela ovoga tipa, japraci su najljepši kad se prave noć prije i ukusi se povežu. Napomena: jako je bitno da japake prelijete vodom skoro do vrha, pokrijete listovima raštana, pa folijom, jer se na ovaj način neče isušiti, ili zagoreti, nego će ostati sočni i meki.


Kokos gnijezda i lješnik gnijezda




Od ove mjere dobije se 60ak gnijezda. 

Sastojci:

200 ml vode
200 gr šećera
150 gr putera
100 gr čokolade za kuvanje
250 gr mljevenog keksa
150 gr mljevenih pečenih lješnika/kokosa (ako pravite obije vrste, onda po 75 gr lješnika i kokosa)

150 gr nutele
150 gr mljevenih pečenih lješnika/kokosa (ako pravite obije vrste, onda po 75 gr lješnika i kokosa)

Priprema:

U šerpu staviti vodu, šećer, puter i čokoladu, pa na laganu vatru, dok provri. Dodati keks, pa podijeliti na 2 jednaka dijela. U 1 dodati lješnike, u 2. kokos.

Mase staviti u frižider na hladjenje (najbolje preko noći).

Izvaditi masu od lješnika, pa vlažnim rukama oblikovati kuglice (veličine oko 16 gr) i svaku uvaljati u krupno mljevene pečene lješnike. Redjati na poslužaonik obložen pek papirom. Drškom varijače napraviti udubljenje svakoj kuglici. Puniti nutelom, pomoću šprica. Dobro ohladiti.

Isti postupak uraditi sa masom od kokosa, samo se sada kuglice valjaju u kokos, a ne u lješnik.

Najljepša su kada se naprave nekoliko dana ranije.

Originalni recept.

Samostanske kiflice


 Čokoladne potkovice, koje ukusom podsjećaju na Ferrero Rocher.

Sastojci:

Tijesto
100 gr putera
140 gr brašna
90 gr mljevenih prženih lješnika
40 gr vanilinog šećera

40 gr sitno rendane čokolade
1 žumance


Glazura
100 gr čokolade za kuvanje
50 gr putera
krupno mljeveni pečeni lješnici

Priprema:

Puter sobne temperature izrezati na listiće. Dodajti mu brašno, pečene, mljevene lješnike i vanilin šećer, pa prstima utrljavati ovu smjesu u puter, dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Dodati žumance i rendanu čokoladu, pa umijesiti meko tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u frižider na nekih sat vremena.

Od tijesta praviti kuglice oko 10 gr, koje treba valjati između dlanova i oblikovati kiflice. Bitno je da se kuglice lijepo izrade između dlanova, kako bi se dobila glatka masa i kako kiflice ne bi posle popucale.

Slagati na pleh za pečenje, pokriven pek papirom i peći u zagrijanoj rerni, na 180 stepeni. Ja sam moje pekla 12 minuta.

Kiflice ohladiti na plehu, jer će, čim se izvade, biti jako mekane.

Otopiti čokoladu i maslac, pa umakati krajeve kiflica. Odmah nakon toga umočiti u mljevene pečene lješnike. Složiti na pek papir da se glazura stegne. Čuvati u zatvorenoj kutiji.
Originalni recept.


понедељак, 9. јануар 2023.

Čupavci

 

cupavci


Sastojci:

Tijesto:
7 jaja
po 12 kašika šećera, ulja, mlijeka, brašna
1 prašak za pecivo

Preliv:
400 ml mlijeka
250 gr šećera
125 gr margarina
80 gr kakaa

kokos za valjanje


Priprema:

Umutiti pjenasto mikserom bjelanca sa šećerom. Odvojeno umutiti žumanca sa preostalim sastojcima.

Polako sjediniti sa bjelancima spatulom, pazeći da bjelanca ne splasnu.

Peći na 200 stepeni (u plehu dimenzija oko 30x35, koji je obložen pek papirom), u zagrijanoj rerni, 15ak minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suva iz tijesta.

Za preliv staviti u šerpu mlijeko, šećer, margarin i kakao. Miješati kako bi se margarin otopio i sastojci sjedinili. Čim proključa, skloniti sa vatre. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi.

Čupavce rezati na kockice (otprilike 6x6), umakati u preliv, pa u kokos.
Preliva ima dosta, tako da ih možete fino umakati.
Čuvati ih u frižideru, u zatvorenoj kutiji.

Ukoliko na kraju ostane preliva, dodati malo kokosa u njega i dobiće se fin namaz za palačinke. Čuvati ga u frižideru.

недеља, 11. децембар 2022.

Burgerske kiflice

 


Sastojci:

Tijesto:
400 gr brašna
250 gr putera
20 gr svježeg kvasca
1 dl mlijeka
3 žumanca
2 kašike šećera
prstohvat soli

Fil:
3 bjelanca
200 gr šećera
200 gr mljevenih oraha

šećer u prahu za posipanje

Pripema:

Pomiješati prosijano brašno, šećer i so. Dodati hladan puter, izrezan na listiće, pa ga rukama utrljavati u brašno i tako napraviti mrvice.
Kvasac izmrviti i rastopiti u hladnom mlijeku (ne čeka se da nadođe), tako da nema grudvica od kvasca. Dodati mu žumanca, pa sve sjediniti sa pripremljenim mrvicama od putera.
Kratko mijesiti prhko tijesto. Tijesto će biti jako mekano, tako i treba da bude, kako bi bilo što prhkije.
Podijeliti ga na 4 jednaka dijela, umotati u prozirnu foliju, i staviti u frižider (tijesto mora biti u frižideru bar nekih pola sata, taman dok se pravi fil).

Za fil pjenasto umutiti mikserom bjelanca sa šećerom. Kuvati ih na pari, na srednjoj temperaturi, nekih 10-15 minuta, dok se masa malo ne zgusne (kako ne bi curila kada se budu sjekle kiflice), konstantno miješajući spatulom.

Izvaditi 1 tijesto (ostala neka stoje u frižideru sve do momenta razvijanja), pa ga između 2 pek papira razviti na dimenzije 20x40. Premazati ga 1/4 fila od bjelanaca i posuti 1/4 oraha. Pomoću pek papira ga pažljivo umotati u rolat. Motati uz dužu stranu. Okruglom modlom vaditi polumjesece debljine oko 2 cm.
Isto uraditi sa preostala 3 tijesta.

Peći u zagrijanoj rerni, na 180 stepeni, nekih 15 min, pazeći da ostanu svijetle.

Ja sam pekla iz 2 puta, dakle 2 rolata po turi.

Posuti šećerom u prahu. Čuvati u limenoj kutiji.

Recept je sa coolinarike, gdje se mogu vidjeti i slike pripreme.

четвртак, 10. новембар 2022.

Carska pita

carska pita, spanska pita, proja


Sastojci:

Koristi se čaša od 200 ml


6 jaja

360 gr kisjelog mlijeka (2 čašice)

3/4 čaše ulja

2 ipo čaše brašna

prašak za pecivo

200 gr fete

100 gr kisjelih krastavaca

100 gr suvlje pečenice ili suvog vrata

1 barena crvena paprika (ne mora)


Priprema:

Fetu izgnječiti viljuškom, a krastavce, pečenicu i papriku isjeckati. Sve zajedno spojiti.

Umutiti mikserom pjenasto bjelanca, uz postepeno dodavanje žumanaca. Dodati kisjelo mlijeko i ulje, pa još malo promutiti mikserom. Dodavati postepeno brašno i prašak za pecivo i miješati polako spatulom. 

Dodati prethodno pripremljenu masu i promutiti još malo polako spatulom.

Smjesu izliti u pleh dimenzija 25x30.

Peći u zagrijanoj rerni, na 190 stepeni, oko pola sata.

четвртак, 3. новембар 2022.

Komisbrot


komisbrot, od belanaca, kolac, brzi kolac


Sastojci:

6 bjelanaca
200 gr šećera
150 gr brašna
1 dl ulja
150 gr sjeckanih oraha, suvog voća, itd
(ja sam stavila 25 gr pistaća, 25 gr oraha i 100 gr suvog voća - brusnice, kajsije, šljive, groždje)
korica od 1 limuna - nemojte je izostaviti, jer baš pojačava ukus i miris ovog kolača
kašičica ruma

Priprema: 

Čvrsto umutiti bjelanca, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati ulje, rum, limunovu koricu, brašno i pažljivo umiješati kašikom. Dodati voće, pa još malo promiješati.
Peći na 180 stepeni, nekih 30-40min, u prethodno zagrijanoj rerni.
Ja sam ga pekla u kalupu za srneća leđa, koji sam prije toga premazala maslacem i posula brašnom. Sačekati da se prohladi, pa tek onda rezati, kako bi se dobila urednija parčad.

Original recept.

Pasta sa mljevenim mesom

 

bolonjeze

Sastojci:

450 gr mijesanog mljevenog mesa
8 kasika crnog vina
1 glavica crnog luka
1 cen bijelog luka
1-2 manje sargarepe
800-900 ml paradajz pirea
20 gr putera
150 ml mlijeka
2 ravne kasike brasna
biber
so
bosiljak
origano
muskatni orascic

Priprema:

Na malo ulja dinstati mljeveno meso, na srednjoj temperaturi, nekih 15-20 minuta. Dodati oko 100 ml vode dok se dinsta, ukoliko je meso ostalo bez tecnosti. Ako je meso krupno, stapnim mikserom ga kratko izmiksati, kako bi se posle dobio lijep, homogen sos. Dodati crno vino, pa dinstati tako jos nekih 5 minuta. Nakon toga, dodati rendanu sargarepu i sitno isjeckan crni i bijeli luk. Prodinstati jos malo (nekih 5 min). Zatim dodavati paradajz pire. Ne treba dodati sav odjednom, nego postepeno dok se krcka (nekih 40ak minuta). Dodati zacine. Ja stavim dosta bibera, muskatnog orascica, origana i bosiljka, kako bi se dobio jaci ukus. Vi stavite po vasem ukusu. Pred kraj dodati puter, i brasno izmuceno u mlijeku. Kuvati jos 2-3 min. Najbolje bi bilo da sos ne servirate odmah, nego da odstoji malo, kako bi se ukusi povezali.
Ovaj sos je pogodan i za zamrzavanje.

Sipana pita od jabuka

 

pita od jabuka, sipana pita od jabuka, kolac od jabuka


Sastojci:

Za sipano tijesto:
250 gr brašna
250 gr pšeničnog griza
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

Za nadjev:
1.5 kg jabuka
100 gr šećera
1 vanilin šećer
kašičica cimeta
50 gr krupno mljevenih oraha

200 gr margarina (za podmazivanje pleha i slaganje preko pite, na kraju)

Priprema:

Jabuke oguliti i krupno narendati. Dodati im šećer, cimet i orahe. Ostaviti sa strane.
Nemojte cijediti sok od jabuka, jako je bitno da sok ostane tu, da bi natopio tijesto.(Ako jabuke ne puste sok, dodajte jednu šoljicu vode).

Za tijesto izmijšajte brašno, griz, šećer i prašak za pecivo. Podijelite na 3 dijela.

Pleh dimenzija 20x30 dobro premazati margarinom, i dno, i ivice.

Sipati 1/3 sastojaka za tijesto i ravnomjerno rasporediti po plehu.
Preko toga sipati 1/2 fila od jabuka, koje treba isto rasporediti ravnomjerno.
Opet sipati 1/3 smjese za tijesto, izravnati, pa preko sipati preostalu 1/2 jabuka.
Na kraj dodati preostalu 1/3 smjese za tijesto.

Margarin izrezati na što tanje listiće i rasporediti po kolaču. Najbolje je da listići budu što tanji, kako bi se dobio veći broj listića, i time se pokrio lijepo cijeli kolač.

Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, oko 45 minuta - treba da ima zlatnu boju.

Kolač pokriti i ostaviti da odstoji. Najljepši je sjutradan, kada se ukusi povežu i fino omekša.

Posuti šećerom u prahu.

Originalni recept:

Trileće

 


Sastojci:

Za koru:
6 jaja
prstohvat soli
100 gr šećera
1 vanilin šećer
200 gr brašna
1/2 praška za pecivo

Za preliv:
400 gr zaslađenog kondenzovanog mlijeka
250 ml mliječne slatke pavlake (36% m.m.)
600 ml mlijeka (2,8% m.m.)

karamel


Pripema:

Umutiti bjelanca sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno žumance i mutiti. Dodati prosijano brašno i prašak za pecivo i miješati polako, žicom, ne mikserom.
Prebaciti masu u podmazan i pobrašnjen pleh dimenzija oko 32x22. Peći na 180 stepeni, u zagrijanoj rerni, oko 20 minuta.

U posudi izmiješati mlijeka žicom. Biskvit izvaditi iz rerne i ostaviti 2-3 minuta da se tek malo prohladi, pa ga dobro izbockati čačkalicom i polako ga prelivati prelivom, pomoću kutlače.

Pustiti da se prohladi malo na sobnoj temperaturi, pa ga staviti u frižider.

Kada se prohladio, preliti karamelom.

Original recept.

Medeno srce

 

medeno srce

Sastojci:

3 čaše brašna
1 čaša šećera
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
3 kašike džema (od kajsija) + džem za premazivanje
1 kašičica cimeta
pola kašičice đumbira
1 čaša ulja
1.5 čaša vode
Za glazuru:
150 gr tamne čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

Izmiješati suve sastojke, pa dodati 3 kašike džema, ulje i vodu. Promiješati kašikom da se sjedini. Izliti u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Prohlađeni kolač premazati džemom i preliti glazurom od čokolade, koju ste istopili sa 3 kašike ulja. Ohladiti.

Šampita

sampita

Sastojci:

Kora:
6 žumanaca
100 gr šećera
60ml ulja
60ml mlijeka
na vrh kašičice praška za pecivo
75 gr brašna

Šaum:
6 bjelanaca
250 gr šećera (od ove količine šampita će biti tek malo slatka. ukoliko volite slađu, dodajte malo više šećera, npr 45 gr po bjelancetu)
kašičica limunovog soka
prstohvat soli

Priprema:

Za koru mikserom pjenasto umutiti žumanca sa šećerom. Dodati ulje i mlijeko, još malo promutiti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i promutiti kratko. Sipati u pleh dimenzija 28x20 i peći na 180 stepeni.
Bjelanca i šećer kuvati na pari, na srednjoj temperaturi (5 od 9), nekih 7-10 minuta, i neprestano miješati žicom.
Zatim skloniti sa pare, dodati so i limunov sok, pa mutiti mikserom nekih 13 - 15 minuta. Kašike od miksera moraju biti čiste i suve prije mućenja bjelanaca, kao i posuda u kojoj se mute. Šaum rasporediti preko kore i ostaviti da prenoći u frižideru.

недеља, 14. август 2022.

Interkontinental torta

Interkontinental torta

 

Sastojci (torta je dimenzija 28x28):


Za 1 koru: (peku se 3 ovakve kore)

6 bjelanaca

100 gr šećera

45 gr mljevenih pečenih lješnika

pola kašičice praška za pecivo

1.5 kašika brašna


Za fil:

18 žumanaca

280 gr šećera

130 gr gustina 

1.5 l mlijeka

250 gr putera

125 gr margarina

150 gr tamne čokolade (oko 50 posto kakaa)

150 gr bijele Milka čokolade

80 gr Milka noisette

150 gr mljevenog pečenog lješnika

2-3 šlaga za dekoraciju

Priprema:

Prije svega, izvaditi maslac i margarin da se otapaju na sobnoj temperaturi, jer moraju biti skroz mekani kada se budu dodavali filu.

Popeći lješnike, ako nemate već pečene.

Umutiti bjelanca sa šećerom, da se dobije čvrst snijeg. Dodati lješnike, prosijano brašno i prašak za pecivo, pa pažljivo umiješati u bjelanca. Staviti u pleh obložen pek papirom i peći na 200 stepeni, oko 15 minuta. Potrebno je ispeći još 2 ovakve kore. 

Za svaku koru koristiti čist i suv sud, kao i kašike od miksera, inače se bjelanca neće fino umutiti.

Za fil umutiti pjenasto žumanca sa šećerom, dodati gustin i 3 dl mlijeka. Ostalo mlijeko staviti da provri (paziti da ne zagori). Kada provri, dio usuti u smjesu sa žumancima, promiješati, pa vratiti sve nazad u provrelo mlijeko. Miješati  par minuta na srednjoj temperaturi, dok se ne zgusne. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Kada se fil prohladio, umutite maslac i margarin pa dodajte u fil (ako su fino omekšali, možete ih odmah dodati u fil, bez mućenja prije toga).  Fil podijelite na 3 dijela. U 1 dio dodajte istopljenu bijelu čokoladu,  u 2. istopljenu noisette čokoladu i 150 gr lješnika, a u 3. istopljenu tamnu čokoladu.

Ohladiti filove, pa filovati kore. Filujte tim redom tako da najčvršći fil bude prvi kojim filujete, a najtečniji 3..

Torta je najljepša kada se napravi jedno 2 dana unaprijed.