недеља, 11. децембар 2022.

Burgerske kiflice

 


Sastojci:

Tijesto:
400 gr brašna
250 gr putera
20 gr svježeg kvasca
1 dl mlijeka
3 žumanca
2 kašike šećera
prstohvat soli

Fil:
3 bjelanca
200 gr šećera
200 gr mljevenih oraha

šećer u prahu za posipanje

Pripema:

Pomiješati prosijano brašno, šećer i so. Dodati hladan puter, izrezan na listiće, pa ga rukama utrljavati u brašno i tako napraviti mrvice.
Kvasac izmrviti i rastopiti u hladnom mlijeku (ne čeka se da nadođe), tako da nema grudvica od kvasca. Dodati mu žumanca, pa sve sjediniti sa pripremljenim mrvicama od putera.
Kratko mijesiti prhko tijesto. Tijesto će biti jako mekano, tako i treba da bude, kako bi bilo što prhkije.
Podijeliti ga na 4 jednaka dijela, umotati u prozirnu foliju, i staviti u frižider (tijesto mora biti u frižideru bar nekih pola sata, taman dok se pravi fil).

Za fil pjenasto umutiti mikserom bjelanca sa šećerom. Kuvati ih na pari, na srednjoj temperaturi, nekih 10-15 minuta, dok se masa malo ne zgusne (kako ne bi curila kada se budu sjekle kiflice), konstantno miješajući spatulom.

Izvaditi 1 tijesto (ostala neka stoje u frižideru sve do momenta razvijanja), pa ga između 2 pek papira razviti na dimenzije 20x40. Premazati ga 1/4 fila od bjelanaca i posuti 1/4 oraha. Pomoću pek papira ga pažljivo umotati u rolat. Motati uz dužu stranu. Okruglom modlom vaditi polumjesece debljine oko 2 cm.
Isto uraditi sa preostala 3 tijesta.

Peći u zagrijanoj rerni, na 180 stepeni, nekih 15 min, pazeći da ostanu svijetle.

Ja sam pekla iz 2 puta, dakle 2 rolata po turi.

Posuti šećerom u prahu. Čuvati u limenoj kutiji.

Recept je sa coolinarike, gdje se mogu vidjeti i slike pripreme.

четвртак, 10. новембар 2022.

Carska pita

carska pita, spanska pita, proja


Sastojci:

Koristi se čaša od 200 ml


6 jaja

360 gr kisjelog mlijeka (2 čašice)

3/4 čaše ulja

2 ipo čaše brašna

prašak za pecivo

200 gr fete

100 gr kisjelih krastavaca

100 gr suvlje pečenice ili suvog vrata

1 barena crvena paprika (ne mora)


Priprema:

Fetu izgnječiti viljuškom, a krastavce, pečenicu i papriku isjeckati. Sve zajedno spojiti.

Umutiti mikserom pjenasto bjelanca, uz postepeno dodavanje žumanaca. Dodati kisjelo mlijeko i ulje, pa još malo promutiti mikserom. Dodavati postepeno brašno i prašak za pecivo i miješati polako spatulom. 

Dodati prethodno pripremljenu masu i promutiti još malo polako spatulom.

Smjesu izliti u pleh dimenzija 25x30.

Peći u zagrijanoj rerni, na 190 stepeni, oko pola sata.

четвртак, 3. новембар 2022.

Komisbrot


komisbrot, od belanaca, kolac, brzi kolac


Sastojci:

6 bjelanaca
200 gr šećera
150 gr brašna
1 dl ulja
150 gr sjeckanih oraha, suvog voća, itd
(ja sam stavila 25 gr pistaća, 25 gr oraha i 100 gr suvog voća - brusnice, kajsije, šljive, groždje)
korica od 1 limuna - nemojte je izostaviti, jer baš pojačava ukus i miris ovog kolača
kašičica ruma

Priprema: 

Čvrsto umutiti bjelanca, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati ulje, rum, limunovu koricu, brašno i pažljivo umiješati kašikom. Dodati voće, pa još malo promiješati.
Peći na 180 stepeni, nekih 30-40min, u prethodno zagrijanoj rerni.
Ja sam ga pekla u kalupu za srneća leđa, koji sam prije toga premazala maslacem i posula brašnom. Sačekati da se prohladi, pa tek onda rezati, kako bi se dobila urednija parčad.

Original recept.

Pasta sa mljevenim mesom

 

bolonjeze

Sastojci:

450 gr mijesanog mljevenog mesa
8 kasika crnog vina
1 glavica crnog luka
1 cen bijelog luka
1-2 manje sargarepe
800-900 ml paradajz pirea
20 gr putera
150 ml mlijeka
2 ravne kasike brasna
biber
so
bosiljak
origano
muskatni orascic

Priprema:

Na malo ulja dinstati mljeveno meso, na srednjoj temperaturi, nekih 15-20 minuta. Dodati oko 100 ml vode dok se dinsta, ukoliko je meso ostalo bez tecnosti. Ako je meso krupno, stapnim mikserom ga kratko izmiksati, kako bi se posle dobio lijep, homogen sos. Dodati crno vino, pa dinstati tako jos nekih 5 minuta. Nakon toga, dodati rendanu sargarepu i sitno isjeckan crni i bijeli luk. Prodinstati jos malo (nekih 5 min). Zatim dodavati paradajz pire. Ne treba dodati sav odjednom, nego postepeno dok se krcka (nekih 40ak minuta). Dodati zacine. Ja stavim dosta bibera, muskatnog orascica, origana i bosiljka, kako bi se dobio jaci ukus. Vi stavite po vasem ukusu. Pred kraj dodati puter, i brasno izmuceno u mlijeku. Kuvati jos 2-3 min. Najbolje bi bilo da sos ne servirate odmah, nego da odstoji malo, kako bi se ukusi povezali.
Ovaj sos je pogodan i za zamrzavanje.

Sipana pita od jabuka

 

pita od jabuka, sipana pita od jabuka, kolac od jabuka


Sastojci:

Za sipano tijesto:
250 gr brašna
250 gr pšeničnog griza
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

Za nadjev:
1.5 kg jabuka
100 gr šećera
1 vanilin šećer
kašičica cimeta
50 gr krupno mljevenih oraha

200 gr margarina (za podmazivanje pleha i slaganje preko pite, na kraju)

Priprema:

Jabuke oguliti i krupno narendati. Dodati im šećer, cimet i orahe. Ostaviti sa strane.
Nemojte cijediti sok od jabuka, jako je bitno da sok ostane tu, da bi natopio tijesto.(Ako jabuke ne puste sok, dodajte jednu šoljicu vode).

Za tijesto izmijšajte brašno, griz, šećer i prašak za pecivo. Podijelite na 3 dijela.

Pleh dimenzija 20x30 dobro premazati margarinom, i dno, i ivice.

Sipati 1/3 sastojaka za tijesto i ravnomjerno rasporediti po plehu.
Preko toga sipati 1/2 fila od jabuka, koje treba isto rasporediti ravnomjerno.
Opet sipati 1/3 smjese za tijesto, izravnati, pa preko sipati preostalu 1/2 jabuka.
Na kraj dodati preostalu 1/3 smjese za tijesto.

Margarin izrezati na što tanje listiće i rasporediti po kolaču. Najbolje je da listići budu što tanji, kako bi se dobio veći broj listića, i time se pokrio lijepo cijeli kolač.

Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, oko 45 minuta - treba da ima zlatnu boju.

Kolač pokriti i ostaviti da odstoji. Najljepši je sjutradan, kada se ukusi povežu i fino omekša.

Posuti šećerom u prahu.

Originalni recept:

Trileće

 


Sastojci:

Za koru:
6 jaja
prstohvat soli
100 gr šećera
1 vanilin šećer
200 gr brašna
1/2 praška za pecivo

Za preliv:
400 gr zaslađenog kondenzovanog mlijeka
250 ml mliječne slatke pavlake (36% m.m.)
600 ml mlijeka (2,8% m.m.)

karamel


Pripema:

Umutiti bjelanca sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno žumance i mutiti. Dodati prosijano brašno i prašak za pecivo i miješati polako, žicom, ne mikserom.
Prebaciti masu u podmazan i pobrašnjen pleh dimenzija oko 32x22. Peći na 180 stepeni, u zagrijanoj rerni, oko 20 minuta.

U posudi izmiješati mlijeka žicom. Biskvit izvaditi iz rerne i ostaviti 2-3 minuta da se tek malo prohladi, pa ga dobro izbockati čačkalicom i polako ga prelivati prelivom, pomoću kutlače.

Pustiti da se prohladi malo na sobnoj temperaturi, pa ga staviti u frižider.

Kada se prohladio, preliti karamelom.

Original recept.

Medeno srce

 

medeno srce

Sastojci:

3 čaše brašna
1 čaša šećera
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
3 kašike džema (od kajsija) + džem za premazivanje
1 kašičica cimeta
pola kašičice đumbira
1 čaša ulja
1.5 čaša vode
Za glazuru:
150 gr tamne čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

Izmiješati suve sastojke, pa dodati 3 kašike džema, ulje i vodu. Promiješati kašikom da se sjedini. Izliti u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Prohlađeni kolač premazati džemom i preliti glazurom od čokolade, koju ste istopili sa 3 kašike ulja. Ohladiti.

Šampita

sampita

Sastojci:

Kora:
6 žumanaca
100 gr šećera
60ml ulja
60ml mlijeka
na vrh kašičice praška za pecivo
75 gr brašna

Šaum:
6 bjelanaca
250 gr šećera (od ove količine šampita će biti tek malo slatka. ukoliko volite slađu, dodajte malo više šećera, npr 45 gr po bjelancetu)
kašičica limunovog soka
prstohvat soli

Priprema:

Za koru mikserom pjenasto umutiti žumanca sa šećerom. Dodati ulje i mlijeko, još malo promutiti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i promutiti kratko. Sipati u pleh dimenzija 28x20 i peći na 180 stepeni.
Bjelanca i šećer kuvati na pari, na srednjoj temperaturi (5 od 9), nekih 7-10 minuta, i neprestano miješati žicom.
Zatim skloniti sa pare, dodati so i limunov sok, pa mutiti mikserom nekih 13 - 15 minuta. Kašike od miksera moraju biti čiste i suve prije mućenja bjelanaca, kao i posuda u kojoj se mute. Šaum rasporediti preko kore i ostaviti da prenoći u frižideru.

недеља, 14. август 2022.

Interkontinental torta

Interkontinental torta

 

Sastojci (torta je dimenzija 28x28):


Za 1 koru: (peku se 3 ovakve kore)

6 bjelanaca

100 gr šećera

45 gr mljevenih pečenih lješnika

pola kašičice praška za pecivo

1.5 kašika brašna


Za fil:

18 žumanaca

280 gr šećera

130 gr gustina 

1.5 l mlijeka

250 gr putera

125 gr margarina

150 gr tamne čokolade (oko 50 posto kakaa)

150 gr bijele Milka čokolade

80 gr Milka noisette

150 gr mljevenog pečenog lješnika

2-3 šlaga za dekoraciju

Priprema:

Prije svega, izvaditi maslac i margarin da se otapaju na sobnoj temperaturi, jer moraju biti skroz mekani kada se budu dodavali filu.

Popeći lješnike, ako nemate već pečene.

Umutiti bjelanca sa šećerom, da se dobije čvrst snijeg. Dodati lješnike, prosijano brašno i prašak za pecivo, pa pažljivo umiješati u bjelanca. Staviti u pleh obložen pek papirom i peći na 200 stepeni, oko 15 minuta. Potrebno je ispeći još 2 ovakve kore. 

Za svaku koru koristiti čist i suv sud, kao i kašike od miksera, inače se bjelanca neće fino umutiti.

Za fil umutiti pjenasto žumanca sa šećerom, dodati gustin i 3 dl mlijeka. Ostalo mlijeko staviti da provri (paziti da ne zagori). Kada provri, dio usuti u smjesu sa žumancima, promiješati, pa vratiti sve nazad u provrelo mlijeko. Miješati  par minuta na srednjoj temperaturi, dok se ne zgusne. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Kada se fil prohladio, umutite maslac i margarin pa dodajte u fil (ako su fino omekšali, možete ih odmah dodati u fil, bez mućenja prije toga).  Fil podijelite na 3 dijela. U 1 dio dodajte istopljenu bijelu čokoladu,  u 2. istopljenu noisette čokoladu i 150 gr lješnika, a u 3. istopljenu tamnu čokoladu.

Ohladiti filove, pa filovati kore. Filujte tim redom tako da najčvršći fil bude prvi kojim filujete, a najtečniji 3..

Torta je najljepša kada se napravi jedno 2 dana unaprijed.



четвртак, 2. јун 2022.

Lovačke šnicle


lovacke snicle


Sastojci:

1 kg šnicli od junećeg buta (najbolje da prethodno nije zamrzavan, nego svjež) 

1-2 kašike masti

3 glavice crnog luka

1 kašika brašna

2 kašike aleve paprike

1 lovorov list, malo peršuna

biber, so

Priprema:

Od ove količine dobije se oko 8 tanjih šnicli (2 po osobi), zavisno od toga koliko debelo se režu. 

Šnicle lagano istući i posoliti sa obije strane. Svaku šniclu kratko popržiti sa obije strane, tek toliko da prestanu biti krvave. Nakon prženja, šnicle slagati u dublji tanjir, jer će pustiti sok. Kada su šnicle ispržene, na preostaloj masti kratko propržiti crni luk, tek toliko da malo omekša. Na dno šeršpe staviti red prethodno prženih šnicli,pa preko malo dinstanog luka, pa preko opet red šnicli, pa luka i sve tako dok se sve šnicle ne rasporede. Naliti vodom, tek toliko da ih voda prekrije (ukoliko u tanjiru, u kojem su bile šnicle, ima soka koji su pustile, prespite i njega). Dinstati nekih sat vremena, ili malo više, dok ne omekšaju. Tokom dinstanja, potrebno je dolivati toplu vodu. Ja ih dinstam u neprijanjajućoj šerpi, na temperaturi 5 od 9. Nakon sat vremena, razmutiti kašiku brašna, sa 2 kašike aleve paprike i malo vode - kako bi se brašno i paprika fino razmutili, bez grudvica. Ovo dodati šniclama, kao i lovorov list, pa dinstati dok šnicle ne omekšaju - još nekih pola h, najbolje je izvaditi jednu šniclu, pa provjeriti koliko je mekana. Nakon što se doda brašno, posebno paziti da šnicle ne zagore - ako je potrebno, smanjiti još temperaturu i dodati vodu. Tokom dinstanja, šnicle ne okretati, da se ne bi raspale. Dodati so i biber.


понедељак, 2. мај 2022.

Monte torta

monte torta, kinder torta


Sastojci (za okruglu tortu, kalup prečnika 30 cm): 

Fil: 9 žumanaca, 150 gr šećera, 3 pudinga od vanile, 1.5 kašika gustina, 1.5l mlijeka, 2 šećera od vanile, 250 gr margarina sobne temperature, 125 gr putera sobne temperature, 150 gr šećera u prahu

Kora: 200 gr pečenih lješnika, 9 bjelanaca, 9 kašika šećera, 9 kašika brašna

Dodatno: 250 gr nutele, oko 200 gr keksa petit beurre, 150 gr čokolade za kuvanje, 1-2 šlaga za ukrašavanje


Priprema:

Fil:

1.2 dl mlijeka staviti na šporet da provri (raditi na srednjoj temperaturi, kako ne bi zagorelo). Umutiti mikserom žumanca sa šećerom, dodati pudinge od vanile, gustin i preostalo mlijeko, te to ukuvati u vrelo mlijeko. Treba da se ukuva do gustine kao za puding. Prekriti plastičnom folijom i hladiti na sobnoj temperaturi.

Margarin umutiti sa šećerom u prahu, dodati puter i još malo promutiti, pa spojiti sa prohlađenim filom. Staviti u frižider da se malo ohladi, pa fil podijeliti na 2 dijela. Prvi dio ostaviti žut, a u 2. dodati istopljenu čokoladu.


Kora:

Pjenasto umutiti bjelanca, dodati šećer, pa još malo mutiti, dok bjelanca ne budu skroz čvrsta. Postepeno dodavati brašno i pažljivo miješati kašikom.

Kalup za torte obložiti pek papirom, preko njega posuti sjeckane pečene lješnike i rasporediti snijeg od bjelanaca preko. Peći na 180 stepeni, oko 10ak min, dok kora ne krene da dobija boju.

Ohlađenu koru prevrnuti, tako da lješnici dođu gore. Vratiti obruč. Premazati je istopljenom nutelom, pa posložiti preko izlomljeni keks (od 1 keksa napraviti 4-5 parčića). Filovati žutom, pa čokoladnom kremom. Dobro je ohladiti, pa sjutradan  ukrasiti šlagom.


Ovo je originalni recept. Po njemu radim za kalup od 25 cm.

четвртак, 10. март 2022.

Brza piškota torta sa voćem

 

torta sa piskotama, piskota torta, vocna torta,

Sastojci: 2 pakovanja piškota od po 210 grama, 400 gr kisjele pavlake, voće (može bilo koje, najljpeša je sa breskvama ili sa malinama - ovdje je 400 gr zamrznutih malina), 2 šlag pjene, mlijeko, šećer u prahu

Priprema: Maline treba odmrznuti i ocijediti, ako su svježe - još bolje. Piškote podijelite na 3 dijela. Prvi dio blago umočite u mlijeko i posložite u pleh (umačite 1 po 1 piškotu, kako se ne bi previše natopile). Kiselu pavlaku kašikom promutite sa 2 kašike šećera u prahu. Filujete prvi red piškota sa 1/3 kisele pavlake. Posuti sa 1/3 malina. Ponoviti postupak slaganja još 2 puta. Na kraju premazati šlagom, umućenim sa mlijekom, po uputstvu sa kesice. Ostaviti preko noći da se fino poveže.


среда, 16. фебруар 2022.

Kuvano sočivo

socivo, sočivo

Sastojci (mjera za 3-4 tanjira): 300 gr zelenog sočiva, 2 srednje glavice crnog luka, 2 dugačke crvene paprike (ne mora), 2 čena bijelog luka, 2 lovorova lista, oko 300 ml paradajz pirea, voda (1 -1.5 l, zavisno koliko želite gusto), sudžuk tucana ljuta paprika - na vrh kašičice, so, biber

Priprema: Na malo ulja prodinstati sjeckani crni luk i papriku - dok ne omekša. Dodati sočivo, paradajz pire i litar vode. Takođe, dodati bijeli luk i lovorov list. Kuvati na srednjoj temperaturi nekih 40-50 minuta, ili dok sočivo ne omekša. Po potrebi dodati još vode. Na kraju začiniti.