четвртак, 2. јун 2022.

Lovačke šnicle


lovacke snicle


Sastojci:

1 kg šnicli od junećeg buta (najbolje da prethodno nije zamrzavan, nego svjež) 

1-2 kašike masti

3 glavice crnog luka

1 kašika brašna

2 kašike aleve paprike

1 lovorov list, malo peršuna

biber, so

Priprema:

Od ove količine dobije se oko 8 tanjih šnicli (2 po osobi), zavisno od toga koliko debelo se režu. 

Šnicle lagano istući i posoliti sa obije strane. Svaku šniclu kratko popržiti sa obije strane, tek toliko da prestanu biti krvave. Nakon prženja, šnicle slagati u dublji tanjir, jer će pustiti sok. Kada su šnicle ispržene, na preostaloj masti kratko propržiti crni luk, tek toliko da malo omekša. Na dno šeršpe staviti red prethodno prženih šnicli,pa preko malo dinstanog luka, pa preko opet red šnicli, pa luka i sve tako dok se sve šnicle ne rasporede. Naliti vodom, tek toliko da ih voda prekrije (ukoliko u tanjiru, u kojem su bile šnicle, ima soka koji su pustile, prespite i njega). Dinstati nekih sat vremena, ili malo više, dok ne omekšaju. Tokom dinstanja, potrebno je dolivati toplu vodu. Ja ih dinstam u neprijanjajućoj šerpi, na temperaturi 5 od 9. Nakon sat vremena, razmutiti kašiku brašna, sa 2 kašike aleve paprike i malo vode - kako bi se brašno i paprika fino razmutili, bez grudvica. Ovo dodati šniclama, kao i lovorov list, pa dinstati dok šnicle ne omekšaju - još nekih pola h, najbolje je izvaditi jednu šniclu, pa provjeriti koliko je mekana. Nakon što se doda brašno, posebno paziti da šnicle ne zagore - ako je potrebno, smanjiti još temperaturu i dodati vodu. Tokom dinstanja, šnicle ne okretati, da se ne bi raspale. Dodati so i biber.