среда, 23. септембар 2020.

Naopaki kolač sa jabukama i pudingom



Naopaki kolac sa jabukama i pudingom, kolac sa jabukama

Sastojci:

Za koru: 1 kg jabuka, 5 jaja, 3 kašike vode, 120 gr šećera, 150 gr brašna, 1/2 praška za pecivo

Za fil: 700 ml mlijeka, 100 gr šećera, 3 vanilice, malo arome od vanile, 2 pudinga od vanile, 200 ml slatke pavlake, 1 želatin

malo mljevenih oraha za posipanje                         
         

Priprema: Staviti 600 ml mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom da se grije, pa kada je spremno, ubaciti puding koji ste prethodno razmutili sa ostatkom mlijeka. Kada je skuvan, dodajte par kapi arome vanile. Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice, pa ga otopite sa 2 kšike vode i dodajte pudingu. Kada se puding prohladi dodajte umućenu slatku pavlaku. Staviti u frižider da se hladi.

Jabuke ogulite, pa ih isijecite na kolutiće (ukoliko više volite, možete ih i izrendati). Rasporediti ih po pek papiru (slobodno ih možete slagati u 2 reda, ako ne može da stane sve) i staviti da se peku 10ak minuta na 170 stepeni. Dok se jabuke peku, zamutite koru od jaja sa šećerom i vodom, brašna i praška za pecivo. Pospite preko jabuka i vratite da se peče još 30ak minuta. Kada se kora prohladi, izvadite je iz pleha naopako. To treba da izgleda kao na slici. 




Na kraju, premazati stegnutim pudingom i posuti mljevenim orasima. Služiti dobro ohlađeno.

недеља, 20. септембар 2020.

Pečena dimljena svinjska butkica

pecena dimljena svinjska butkica, svinjski but


Sastojci: 1 butkica od oko 1.5 kg, 100 ml ulja, šolja vode, krompir


pecena dimljena svinjska butkica, svinjski but

Priprema: Krompir oguliti i izrezati na krupnije komade. Butkicu malo oprati, kako ne bi bilo preslano. Poređati sve u pleh. Butkicu preliti vodom, pa uljem. Kod mene se peče pod folijom na 220 stepeni oko 2h. Nakon toga, maknem foliju i zapečem kratko. Ostalo povrće sa slike nije pečeno sa butkicom, već je kuvano posebno.

субота, 5. септембар 2020.

Pita od jabuka


pita od jabuka


Sastojci: pakovanje kora za pitu (debelih), 1kg i 200gr jabuka, šećer, ulje, mineralna voda, šećer u prahu, griz

Priprema: Jabuke oguliti i narendati. Kore podijeliti na 4 dijela (trebalo bi da se dobiju grupice od po 3-4 kore). Uzeti prvu grupu kora, pa svaku premazati kašikom ulja, kašičicom mineralne vode i kašikom šećera. Slagati kore jednu preko druge. Kada dođete do poslednje kore iz grupe, nju takođe premazati svim ovim, ali je po kraju, sa duže strane, posuti i sa 1/4 procijeđenih jabuka i pola kašičice griza, koji treba rasporedi preko jabuka. Zatim umotati pitu i premazati uljem. Tako uraditi i sa preostale 3 grupe kora. Pitu peći na 180 stepeni, dok ne porumeni. Na kraju posuti šećerom u prahu, ili cimetom, po želji.


pita od jabuka, pita sa jabukama