недеља, 28. јун 2020.

Pile sa krompirom, pečeno na boci od piva



pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu

Sastojci: 1 pile , pivo u boci od 330 ml, 1/2 - 1 kašika soli, 1 kašika aleve paprike, malo vegete, biber, ulje, ruzmarin, krompir


pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu


Priprema: Bocu od piva staviti u zdjelu sa toplom vodom, maći sve naljepnice i dobro oprati. Nakon toga cijelu otvorenu bocu obložiti folijom, tako što ćete napraviti rupu u foliji tamo gdje je otvor na boci. Pomiješati so, alevu papriku, vegetu, biber i malo ulja i to dobro utrljati po piletini (i unutra i spolja). Ovako premazano pile staviti tako da izgleda kao da  „sjedi” na boci. U zdjelu, u kojoj su bili začini, dodati krompir i malo ruzmarina i dobro promiješati. Pile ubaciti u pleh, zajedno sa krompirom. Na vrh pileta obavezno staviti foliju, kako ne bi izgorelo tokom pečenja. To treba da izgleda ovako:


pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu 


Kada ste stavili pile u pleh, u bocu od piva dodajte malo soli i pročačkajte je nekim drvenim štapićem kako bi pivo odlivalo. Rešetku od rerne stavite na najniže, kako bi pile moglo da stane. Pile ne smije biti previsoko, da bi moglo stati. Zavisno od veličine pileta treba peći dok ne bude lijepo rumeno i hrskavo. Moje pile je bilo oko 1kg i 700gr i peklo se na 220 stepeni oko 1h i 20 minuta. Nakon toga, makne se folija i peče se još 10ak minuta na 250 stepeni. Možete pored pileta, ukoliko je malo, dodati još neko krilce, ili batačić, kao što sam ja dodala. Ukoliko pivo samo ne isparava, potrebno je tokom pečenja da se 4-5 puta pročačka boca, kako bi odlivalo.  

недеља, 21. јун 2020.

Krompir salata



krompir salata

Sastojci: 1 kg krompira, 1 glavica crvenog luka, 100 ml maslinovog ulja, 4 kašike sirćeta, sok od pola limuna, malo peršuna, so

Priprema: Oguljen krompir isjeći na kocke i staviti da se bari. U međuvremenu, pomiješati sjeckani luk i sjeckani peršun sa uljem, sirćetom i malo soka od polovine limuna. Kada je krompir obaren, sve zajedno izmiješati. Pustiti da se malo prohladi, pa poslužiti. Ukoliko volite da je salata malo kiselkastija, možete dodati još malo sirćeta i limuna.

уторак, 16. јун 2020.

Makarone sa tunjevinom



makarone sa tunjevinom, pasta sa tunjevinom, tunjevina


Makarone sa tunjevinom (za 2 osobe)

1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
oko 450 ml paradajz pirea
1 kašika slatke mljevene paprike
2 konzerve tunjevine
origano
2 lista lovora
bosiljak
so 
biber
300 gr makarona


makarone sa tunjevinom, pasta sa tunjevinom, tunjevina


Na ulju propržiti sitno sjeckani crni luk, da malo omekša. Dodati bijeli luk i propržiti još malo.  Nakon toga, dodati paradajz pire i začine i kuvati dok se ne zgusne. Pred kraj dodati tunjevinu i kuvati još malo.



makarone sa tunjevinom, pasta sa tunjevinom, tunjevina

Originalan recept možete pronaći ovdje.

недеља, 7. јун 2020.

Pečene paprike

pecene paprike, salata od paprika, dugacke paprike, zelene paprike


Pečene paprike

zelene šilja paprike
ulje 
so


Uključite rernu na maksimum, kako bi se ugrijala dok perete paprike (kod mene je to 270). Kada se rerna zagrijala, ubacite paprike, koje ste prije toga osusili i posložili po plehu tako da ne prekrivaju jedna drugu.


pecene paprike


Pecite ih tako 10ak minuta sa jedne strane, preokrenite i pecite još 10ak minuta sa druge strane. Kada je pečenje gotovo, pleh sa paprikama pokrijte folijom (10 minuta), kako bi se paprike zaparile, jer će se na taj način lakše guliti. Na kraju, oguljene paprike kratko pržiti u tiganju na malo ulja. Na ovaj način paprike će biti još mekše i sočnije.



четвртак, 4. јун 2020.

Pileći sataraš zapečen u rerni

pileci sataras


Pileći sataraš zapečen u rerni (mjera za 3 osobe)

1 kg paprika babura 
3 paradajza
1 glavica crnog luka
500 gr pilećeg bijelog mesa
so, ulje


pileci sataras


Na ulju propržiti sitno sjeckani crni luk dok malo ne omekša (10ak minuta), pa dodati nasjeckanu piletinu. Propržiti tako par minuta, uz miješanje. Dodati sjeckanu papriku i paradajz, posoliti i naliti sa vrlo malo vode (bitno je ne dodavati previše vode, jer će povrće splasnuti kada omekša, pa ako ostane puno vode, sataraš će biti gnjecav). Kuvati tako na srednjoj temperaturi jedno 40 minuta. Prebaciti sataraš u pleh i peći u rerni na 220 stepeni (nekih 1h do 1h 30 min). Peče se dok na vrhu ne ispari tečnost. Unutra će ostati malo tečnosti i tako će sataras biti sočan.
Ukoliko vam je lakše, možete sve skuvati uveče, pa sjutradan samo zapeći.



pileci sataras