недеља, 28. јун 2020.

Pile sa krompirom, pečeno na boci od piva



pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu

Sastojci: 1 pile , pivo u boci od 330 ml, 1/2 - 1 kašika soli, 1 kašika aleve paprike, malo vegete, biber, ulje, ruzmarin, krompir


pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu


Priprema: Bocu od piva staviti u zdjelu sa toplom vodom, maći sve naljepnice i dobro oprati. Nakon toga cijelu otvorenu bocu obložiti folijom, tako što ćete napraviti rupu u foliji tamo gdje je otvor na boci. Pomiješati so, alevu papriku, vegetu, biber i malo ulja i to dobro utrljati po piletini (i unutra i spolja). Ovako premazano pile staviti tako da izgleda kao da  „sjedi” na boci. U zdjelu, u kojoj su bili začini, dodati krompir i malo ruzmarina i dobro promiješati. Pile ubaciti u pleh, zajedno sa krompirom. Na vrh pileta obavezno staviti foliju, kako ne bi izgorelo tokom pečenja. To treba da izgleda ovako:


pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu 


Kada ste stavili pile u pleh, u bocu od piva dodajte malo soli i pročačkajte je nekim drvenim štapićem kako bi pivo odlivalo. Rešetku od rerne stavite na najniže, kako bi pile moglo da stane. Pile ne smije biti previsoko, da bi moglo stati. Zavisno od veličine pileta treba peći dok ne bude lijepo rumeno i hrskavo. Moje pile je bilo oko 1kg i 700gr i peklo se na 220 stepeni oko 1h i 20 minuta. Nakon toga, makne se folija i peče se još 10ak minuta na 250 stepeni. Možete pored pileta, ukoliko je malo, dodati još neko krilce, ili batačić, kao što sam ja dodala. Ukoliko pivo samo ne isparava, potrebno je tokom pečenja da se 4-5 puta pročačka boca, kako bi odlivalo.  

Нема коментара:

Постави коментар