петак, 19. мај 2023.

Kokos gnijezda i lješnik gnijezda




Od ove mjere dobije se 60ak gnijezda. 

Sastojci:

200 ml vode
200 gr šećera
150 gr putera
100 gr čokolade za kuvanje
250 gr mljevenog keksa
150 gr mljevenih pečenih lješnika/kokosa (ako pravite obije vrste, onda po 75 gr lješnika i kokosa)

150 gr nutele
150 gr mljevenih pečenih lješnika/kokosa (ako pravite obije vrste, onda po 75 gr lješnika i kokosa)

Priprema:

U šerpu staviti vodu, šećer, puter i čokoladu, pa na laganu vatru, dok provri. Dodati keks, pa podijeliti na 2 jednaka dijela. U 1 dodati lješnike, u 2. kokos.

Mase staviti u frižider na hladjenje (najbolje preko noći).

Izvaditi masu od lješnika, pa vlažnim rukama oblikovati kuglice (veličine oko 16 gr) i svaku uvaljati u krupno mljevene pečene lješnike. Redjati na poslužaonik obložen pek papirom. Drškom varijače napraviti udubljenje svakoj kuglici. Puniti nutelom, pomoću šprica. Dobro ohladiti.

Isti postupak uraditi sa masom od kokosa, samo se sada kuglice valjaju u kokos, a ne u lješnik.

Najljepša su kada se naprave nekoliko dana ranije.

Originalni recept.

Нема коментара:

Постави коментар