Priprema: Blitvu kratko obariti (prije toga oprati i ukloniti peteljke). Kada je blitva obarena dobro je iscijediti, isjeckati i posoliti. U medjuvremenu obatriti krompir isjeckan na kockice. Kada je krompir obaren, pomijesa se sa blitvom, doda se sitno sjeckan bijeli luk (najbolje je ako imate presu za luk, jer tako luk bolje pusti sok) i malo ulja. Promiješati sve i malo ugnječiti viljuškom kako bi se krompir što više usitnio i povezao sa blitvom, da bi se dobila homogena masa. Sve ovo vratiti na ploču na par minuta, neprestano miješajući da ne zagori, kako bi isparila voda, u slučaju da je ostala.
недеља, 24. мај 2020.
Blitva sa krompirom na dalmatinski način
уторак, 19. мај 2020.
Grašak sa junetinom
Priprema: Luk sitno isjeckati pa propržiti na ulju, dok ne omekša. Zatim dodati meso i naliti sa jedno 700ml vode. Dodati meso sjeckano na kockice, alevu papriku i lovorov list. Kuvati dok meso ne počne da omekšava (kod mene je ovo jedno 1h i 20ak minuta). Nakon toga dodati paradajz, paradajz pire, krompir nasjeckan na kockice, i grašak i dodati još vode. Kuvati dok grašak i krompir ne omekšaju (40ak min).
уторак, 12. мај 2020.
Dinstana juneća džigerica
Priprema: Džigericu sitno nasjeckati (ja prvo uklonim kožicu i mičem žilice dok sjeckam). Na malo masti propržiti sjeckani luk, pa dodati sjeckanu džigericu i pržiti kratko, uz obavezno miješanje, kako bi se ravnomjerno ispržila. Prži se tako da ne ostane krvava. Kada je džigerica propržena, dodati oko 150ml vode i tako dinstati na srednjoj temperaturi nekih 40-50 minuta (ukoliko je potrebno - dolivati još vode). Zatim dodati 4-5 kašika vina, pa tako još malo dinstati.
петак, 8. мај 2020.
Zetske priganice
Priprema: Mlijeko blago ugrijati na šporetu. Zatim napraviti smjesu od brašna, šećera, soli, vode i toplog mlijeka. Miješati dok se ne razbiju sve grudvice. Na kraju, dodati jaja i sve zajedno promiješati.
Pržiti kratko u vrelom ulju na najjačoj temperaturi. Najlakše je kutlačom odlivati po malo smjese u tiganj, i tako pržiti. Nakon przenja vaditi na salvetu, kako ne bi bile previse masne.
петак, 1. мај 2020.
Gulaš od junećeg mesa
Priprema: Meni je gulaš najljepši kada se pravi od junećeg vrata. Jako je važno to da se luk fino prodinsta i da se stavi koliko mesa - toliko i luka, kao i da se i sam gulaš dugo kuva, kako bi meso fino omekšalo.
Luk sitno nasjeckati i propržiti na ulju dok ne dobije blago zlatnu boju. Nakon toga doliti jedno 600 ml vode i kuvati 20ak minuta, dok luk lijepo ne omekša i skoro se sjedini. Dodati meso sjeckano na kockice, kašiku aleve paprike i lovorov list. Naliti sa litar vode. Kuvati na srednjoj temperaturi dok meso ne omekša, i dodavati po malo vode, ukoliko je potrebno (kod mene se uglavnom kuva 2h). Pred kraj kuvanja dodati paradajz pire, biber, vegetu i još jednu kašiku aleve paprike. Kuvati tako još jedno 20-30 minuta, dok se sve fino ne sjedini.
уторак, 28. април 2020.
Čorba od blitve i pirinča
Priprema: Blitvu kratko obariti i isjeckati. Dodati paradajz, pirinač i paradajz pire. Ukoliko nemate paradajz, dodajte malo više paradajz pirea. Naliti vodom dok ne dobijete željenu gustinu. Meni je obično oko 1.5 l vode dovoljno. Na kašiku masti kratko propržiti bijeli luk i dodati kašiku brašna, kako bi se napravila zaprška. Zapršku dodati vodi sa povrćem. Kuvati dok se ne skuva pirinač. Na kraju dodati nanu i dobro posoliti.
Ja ovu čorbu gotovo uvijek pravim za 2 dana. Ukoliko jedete čorbicu sjutradan, u frizideru će se zgusnuti zbog pirinča, pa samo kada je budete podgrijavali nalijte sa još malo vode i dosolite.
петак, 24. април 2020.
Krmenadla sa pirinčem
Priprema: U tiganj staviti kašiku masti i malo ulja, da se ugrije. Dodati krmenadle i propržiti kratko, dok ne porumene. Zatim postepeno dodavati toplu vodu (trebaće oko 150ml vode) i tako dinstati dok meso lijepo ne omekša i dok ne nestane voda iz tiganja. Ukoliko je potrebno, dodati još malo vode. Kada je meso dinstano, maći ga iz tiganja i posoliti. U tiganju, na malo ulja, propržiti luk, dok ne porumeni. Dodati pirinač i sve zajedno propržiti svega par minuta. Posoliti.
Po dnu pleha rasporediti jednu polovinu pirinča, pa preko njega staviti krmenadle, a onda preko njih staviti drugu polovinu pirinča. (Obično kada ovo pravim radnim danima, napravim uveče, pa sjutradan samo nalijem vodom i malo promiješam i stavim tako da se peče, kako bi što prije bilo gotovo). Polako naliti vodom, pazeći da pirinač ne sklizne sa mesa. Jako je bitno znati da na 1 šolju pirinča idu 2.5 šolje vode. Pa ako ste stavili 2 šolje pirinča, nalijte sa 5 šolja vode.
Peći bez folije. U mojoj rerni se peče oko sat vremena (50ak minuta na 200 stepeni i 10ak na 220, da se malo zapeče pirinač).
уторак, 21. април 2020.
Rolat sa sirom i pečenicom
Sastojci (za oko 12 parcadi): 2 jaja, oko 500 gr brašna tip 400, 1 šolja mlijeka (oko 250 ml), 1 prašak za pecivo, 100 gr margarina, 100 gr pečenice, 200 gr feta sira, 150 gr kiselih krastavaca, malo soli
Priprema: Zamijesiti tjesto od 1 jajeta, šolje mlijeka, malo soli, brašna, praška za pecivo i margarina koji ćete prvo zasebno istopiti na šporetu. Dobiće se dosta mekano tijesto. Razvući ga i puniti filom od sjeckanih krastavaca, pečenice i fete koju treba ugnječiti viljuškom. Tijesto zaviti u čvrst rolat i izrezati na kolutiće.
Svaki kolutić premazati umućenim jajetom i staviti da se peće. Upaliti rernu na 200 stepeni i ubaciti da se peče tako 20ak min, pa prebaciti na 220 stepeni i peći 10ak min.
Kiflice sa slike su punjene šunkom, jer nisam imala pečenicu, ali su nam se kiflice sa pečenicom pokazale kao najbolje.
понедељак, 20. април 2020.
Princes krofnice sa kremom od vanile
Priprema: U šerpu sipati vodu, margarin, šećer i so, pa staviti da se kuva. Kada provri, dodati brašno i miješati dok se ne dobije homogena masa. Ostaviti da se prohladi. Nakon toga, dodavati posepeno umućena jaja, neprestano muteći mikserom.
Kada je masa postala ujednačena, pomoću šprica vaditi tijesto na pleh, koji je prethodno obložen pek papirom. Krofnice ne stavljati preblizu, jer će narasti.
Rernu zagrijati na 200 stepeni i peći 20ak minuta, pa nakon toga na 180 stepeni 10-15 minuta. Za vrijeme pečenja rerna se nikako ne smije otvarati.
Tek kada se krofnice ohlade, rezati ih na pola i puniti kremom i šlagom.
Za kremu, u malo hladnog mlijeka razmutiti žumanca i gustin, a ostalo mlijeko, šećer i vanilin šećer staviti da se kuva. Kada prokuva, dodati razmućenu smjesu sa gustinom i mutiti mikserom dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodati margarin i aromu vanile i sve dobro promutiti mikserom.
Posebno umutiti šlag krem od vanile, sa šećerom i mlijekom.
Krofnice puniti pomoću šprica kremom i šlagom, i nakon toga, posuti šećerom u prahu.
Originalni recept nalazi se ovdje.
Krem čorba od blitve
Priprema: Obariti blitvu (ja u ovu čorbu stavljam cijeli list blitve, zajedno sa peteljkama), crni luk i nasjeckani krompir. Ukoliko barite sve zajedno, blitvu možete kasnije dodati, jer joj treba manje vremena za barenje. Kada je povrće obareno, odliti dio vode u kojoj se kuvalo, tako da u šerpi ostane samo 250 - 300 ml vode. Dodati bijeli luk i krem za kuvanje. Sada sve zajedno izmiješati štapnim mikserom. Možete prije miješanja štapnim mikserom povrće prvo malo nasjeckati, da bi se lakše izmiješalo. Na kraju dobro posoliti. Ukoliko više volite da je čorbica rjeđa, možete dodati još malo vode.
недеља, 19. април 2020.
Spanać
Mi volimo kada je spanać ovako gušći, ukoliko više volite rjeđi spanać, dodajte više mlijeka.