Sastojci (mjera je šolja od 240 ml): 115 g maslaca (sobne temperature), 3 kašike meda, 1 veliko jaje, 1.5 kašičica mljevenog đumbira, 1 kašičica mljevenog cimeta, ½ kašičice praška za pecivo, ¼ kašičice soda bikarbone, ¼ kašičice soli, ¼ kašičice muškatnog oraščića, ½ šolje smeđeg šećera, 2 i ¼ šolje brašna
понедељак, 27. децембар 2021.
Medenjaci
субота, 11. децембар 2021.
Štrudla sa makom i orasima
Za pripremu kvasca: 20 gr svježeg kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašika brašna, 200 ml toplog mlijeka
Za tijesto: 250 gr oštrog brašna, 250 gr mekog brašna + 100 gr mekog brašna za posipanje radne površine dok se tijesto mijesi, 1 vanilin šećer, 120 gr šećera, 3 žumanca i 1 bjelance, 100 gr otopljenog maslaca, pola kašičice soli, korica 1 limuna, kvasac koji ste pripremili
Za fil sa makom: 200 gr maka, 100 gr šećera, 1 vanilin šećer, 150 ml vrućeg mlijeka, 1 kašika griza
Za fil sa orasima: 250 gr oraha, 100 gr šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml vrućeg mlijeka, kašičica ruma, 1 kašika griza, (po želji malo mljevenog keksa)
Za premazivanje: ukupno 100 gr maslaca - ovo će trebati za obije štrudle unutra i spolja
Priprema:
Pomiješati izmrvljeni kvasac, kašiku brašna, kašiku šećera i 200 ml toplog mlijeka i ostaviti da odstoji oko 20 minuta (odnosno dok se kvasac ne aktivita, tj dok se ne pojavi pjena na vrhu šolje).
Prosijati 250 gr oštrog brašna i 250 gr mekog brašna. Dodati šećer, jaja, so, koricu limuna, otopljeni maslac i kvasac koji ste pripremili u koraku 1. Ovo radite unutar neke veće zdjele, kako biste sada mogli mijesiti tijesto u njoj (oko 5 minuta). Zatim prebaciti tijesto na radnu površinu i mijesiti nekih 10ak minuta, uz dodavanje onih 100 gr mekog brašna. Vratiti u zdjelu, pokriti krpom i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi nekih 30 minuta.
Za fil sa orasima, orahe sameljite, pomiješajte sa rumom, grizom i šećerom i prelijte vrelim mlijekom. Ako fil bude ređi, dodajte koju kašiku keksa, ne treba da bude tečan. Ili nemojte dodti svo mlijeko odjednom, nego postepeno, dok ne bude dovoljno.
Za fil sa makom, mljeveni mak pomiješajte sa šećerom i grizom i prelijte vrućim mlijekom.
Otopite još 100 gr maslaca. Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela. Razvijte 1. dio skroz tanko, na veličinu 35x55 cm, premažite maslacem i filujte orasima. Zamotajte u štrudlu. Isto tako uradite sa 2. dijelom, samo njega filujte makom. Njega takođe zamotajte u štrudlu. Štrudle prebacite u pleh i ostavite da odmore najmanje 1h. Nakon toga, premažite maslacem tanko. Peći u hladnoj rerni na 170 stepeni 25min, pokriti pek papirom, pa peći još 20 min na istoj temperaturi.
Recept je preuzet sa SOS bloga.
Kokos kiflice
недеља, 14. новембар 2021.
Pizza rolat
Sastojci: 7 kora za pitu, 200 gr kečapa, 250 gr rendane šunke, 350 gr narezanog trapista + po želji malo trapista za posipanje rolata, 300 gr mariniranih šampinjona, 180 gr kisjele pavlake, 2 jaja, origano
Priprema: Za premazivanje kora i rolata, umutiti jaja i pavlaku. Odvojiti 3-4 kašike fila sa strane (za premazivanje rolata na kraju). Prvu koru premazati sa 2-3 kašike ovog fila. Preko staviti drugu koru, pa i nju premazati filom. Treću koru premazati kečapom (ostaviti jedno 4 kašike kečapa, trebaće kasnije tanak premaz za još jednu koru). Četvrtu koru premazati filom, posuti rendanom šunkom i origanom. Petu koru premazati filom i posložiti trapist. Šestu koru premazati filom i posuti šampinjonima. Sedmu koru premazati tankim slojem kečapa i posuti origanom. Uviti u rolat i prebaciti u pleh. Premazati filom koji je prethodno odvojen sa strane. Posuti sa malo rendanog trapista i peći na 200 stepeni, oko pola sata. Ostaviti 10ak minuta, pa rezati.
уторак, 2. новембар 2021.
Slana torta
Sastojci:
Peku se 3 kore od po: 5 jaja, 150 gr kisele pavlake, 5 kašika brasna, 8 gr praška za pecivo, malo soli, ajvar po želji ( u 1. i 3. koru dodala sam i 5 kašika ajvara, kako bih ih obojala)
Za filove: 750 gr kisele pavlake, 750 gr majoneza, 500 gr rendanog trapista, šaka kiselih krastavaca, 5 kuvanih jaja, 100 gr suvog vrata ili pečenice, 100 gr šunkarice
400 gr rendanog trapista za posipanje
Priprema:
Za kore mikserom umtiti pjenasto bjelanca sa malo soli. Dodati žumanca i mutiti još malo. Zatim dodati kiselu pavlaku, brašno i prašak za pecivo (i po želji ajvar) i pažljivo promijesati spatulom. Peći na 200 stepeni, u zagrijanoj rerni. Potrebno je ispeći 3 ovakve kore.
Za filove spojiti majonez, pavlaku i trapist. Podijeliti masu na 3 dijela. U 1. dio dodati sjeckana kuvana jaja i sjeckane kisele krastavce. U drugi dio dodajte sjeckani vrat, a u treci dio dodati sjeckanu šunkaricu.
Prvu koru premazati prvim filom, drugu drugim, treću trećim, odozgo posuti rendanim trapistom. Ova torta je jako bogata i izdašna, ja sam je pravila u plehu od rerne (dimenzije oko 36x30), a vi možete smanjiti mjere.
Originalni recept nalazi se ovdje.
петак, 22. октобар 2021.
Voćni Cheesecake
Sastojci:
Za koru: 400 gr mljevenog keksa, 180 gr margarina, malo mlijeka (5-10 kašika)
Za bijeli fil: 400 gr krem sira (dukatela), želatin, 500 ml slatke pavlake, 1 vanilica, 200 gr šećera u prahu
Za crveni fil: 400 gr voća (najljepše sa malinama, ovaj na slici je sa jagodama), 1 želatin, 3-4 kašike šećera (zavisno od voća), 5-6 kašika vode (zavisno od toga koliko želite da bude čvrst)
Priprema:
Istopiti margarin, pa ga pomiješati sa keksom i mlijekom. Sipati u pleh (precnika 27cm) i utapkati.
Želatin staviti u vodu 10 min (po uputstvu sa kesice). Mikserom umutiti pavlaku. Posebno umutiti sir sa šećerom u prahu i vanilicom. Pomiješati sa pavlakom. Želatin istopiti, paziti da ne proključa. Dodati ga pavlaci i siru i promiješati mikserom. Preko kore dodati fil, fino ga rasporediti i poravnati, paziti da ne ostaju rupe. Staviti u frižider.
Za crveni fil, ako je voće zamrznuto, prvo ga odmrznite i maknite višak tečnosti. Sameljite ga ručnim mikserom i dodajte šećer. Staviti na ploču da provri i kuvati na srednjoj temperaturi nekih 5 min nakon ključanja. Procijediti. Želatin staviti u vodu 10ak min. Nakon toga ga staviti na ploču da se istopi (paziti da ne proključa), dodati ga toplom filu i izmiješati. Preliti preko torte (fil ne smije biti vruć). Dobro ohladiti.
среда, 13. октобар 2021.
Pita rolatići sa sirom
Sastojci: 500 gr kora za pitu; fil: 2 jaja, 2 kašike griza, 80 ml ulja, 300 ml jogurta, 500 gr sitnog sira so; premazivanje: 1 jaje, 1 kašika kisele pavlake, susam, kim
понедељак, 11. октобар 2021.
Pastrmka iz rerne
Zapečeni prebranac
Karamelizovani losos
Sastojci: 400 gr fileta lososa, 1 kašika maslinovog ulja, 2 kašike putera, sok od 1 pomorandže, 4 čena bijelog luka, 2 kašike meda, 2 kašike soja sosa, so
Priprema: Na ulju i puteru pržite odmrznuti losos 3-4 minuta na srednjoj, ili malo jačoj, ali ne na najjačoj temperaturi. Zatim ga okrenite i pržite još 2 minuta. Dodajte sok od pomorandže i pržite vrlo kratko (oko minut), dok se sok malo ne redukuje. Dodajte nasjeckan bijeli luk i propržite sve kratko (oko minut). Na kraju dodajte med i soja sos i pržite dok se ne karamelizuje. Po želji malo posolite.
петак, 8. октобар 2021.
Čokoladna torta
Sastojci:
za fil: 1 l slatke pavlake, 400 g čokolade (min 50ak % kakaa), 100 g mliječne čokolade (Milka Noisette npr), 400 g Nutele;
za 4 kore ukupno: 8 jaja, 200 g šećera, 200 g čokolade, 100 g putera, 1.5 dl mlijeka, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo
Tortu sam pekla u kalupu 28x28.
Priprema:
Zagrijati slatku pavlaku, pazeći da ne proključa. Skloni se sa ringle. Dodati čokoladu, promiješati da se istopi. Dodati nutelu. Ostaviti preko noći u frižideru.
Rastopiti čokoladu i puter, pa prohladiti. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati čokoladu i puter, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Mutite mikserom.
Zasebno umutite bjelanca, pa ih pažljivo sjedinite sa masom od žumanaca, miješajući polako špatulom, kako bjelanca ne bi spala. Smjesu podijelite na 4 dijela, sipajte 1 dio u pleh i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni (10ak min). Od preostale smjese ispecite još 3 kore.
Kada se fil ohladio, ubacite ga u veliku zdjelu, i mutite mikserom dok ne postane čvrst. Mućenjem će fil jako puno povećati svoj volumen. Sada tortu možete odmah filovati. Ja sam fil podijelila na 3 jednaka dijela i na još 1 manji - za premazivanje poslednje kore.
Ostaviti tortu u frižideru bar preko noći, a poželjno je i malo više, jer bude ukusnija što duže stoji.
Da bi kore bile sočne, koristite puter, nikako margarin.
Recept za ovu finu tortu pronašla sam na blogu MarinaS Taste. Jako je pogodno to što je izrada fila veoma jednostavna i što se cijela torta filuje samo jednim filom.
среда, 6. октобар 2021.
Koh
Sastojci: za patišpanj: 8 jaja, 8 kašika šećera, 9 kašika griza; za preliv: 1l mlijeka, 4 kašike sećera, 3 vanilina šećera
Supa od junećih kostiju
Sastojci: bar 1 šuplja veća juneća kost, 1-2 paškanata, 3 šargarepe, korijen celera, so, biber
Priprema: Ova supa je najljepša kada se napravi dan ranije, pa se ukusi fino povežu.
Povrće pripremiti (oprati i oguliti), staviti u serpu, dodati opranu kost i naliti sa jedno 2.5 - 3l vode. Kuvati nakon ključanja još nekih 1h 30 min, na srednjoj temperaturi. Povremeno je potrebno skidati pjenu, kako se supa ne bi zamutila. Takođe, dok se kuva, povremeno pročačkajte srž iz kostiju, kako bi pustila jači ukus. Dodati začine. Kada se prohladi, staviti u frižider, najbolje preko noći.
Sjutradan, prije služenja, supu procijediti, podgrijati i dodati peršun i rezance.