среда, 16. фебруар 2022.

Kuvano sočivo

socivo, sočivo

Sastojci (mjera za 3-4 tanjira): 300 gr zelenog sočiva, 2 srednje glavice crnog luka, 2 dugačke crvene paprike (ne mora), 2 čena bijelog luka, 2 lovorova lista, oko 300 ml paradajz pirea, voda (1 -1.5 l, zavisno koliko želite gusto), sudžuk tucana ljuta paprika - na vrh kašičice, so, biber

Priprema: Na malo ulja prodinstati sjeckani crni luk i papriku - dok ne omekša. Dodati sočivo, paradajz pire i litar vode. Takođe, dodati bijeli luk i lovorov list. Kuvati na srednjoj temperaturi nekih 40-50 minuta, ili dok sočivo ne omekša. Po potrebi dodati još vode. Na kraju začiniti. 

петак, 7. јануар 2022.

Pogača

 

pogaca

Sastojci: 250 ml mlakog mlijeka, 8 gr suvog kvasca, kašičica šećera, 2 jaja + žumance za premazivanje, 3 kašike ulja, 1 kašika sirća, 2 kašike kiselog mlijeka, kašičica soli, oko 650 gr brašna, oko 100 gr maslaca za premazivanje kora

Priprema: Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto. Ostaviti da odmori nekih pola h. Praviti željeni oblik pogače, premazati žumancetom i posuti sjemenkama. Peći na 180 stepeni, nekih 40 - 45 min, dok ne dobije zlatno-žutu boju. Paziti da ne zagori. 

Recept je preuzet odavde. Ukoliko želite da oblikujete pogaču baš ovako kao što sam ja, pogledajte originalni video recept, gdje je cijela priprema savršeno objašnjena.

среда, 5. јануар 2022.

Topla čokolada


topla cokolada

Sastojci (za 2 šolje): oko 300 ml mlijeka, 2 štangle čokolade sa oko 50% kakaa (može i bez nje, samo će biti malo blažeg ukusa), 2-3 ravne kašike kakaa, 2-3 ravne kašike gustina (zavisi koliko gusto želite da bude)

PripremaMalo mlijeka odvojite i razmutite sa gustinom, a ostatak stavite na ploču, da se ugrije. Kada se ugrijalo (skoro da vri), dodajte kakao i čokoladu i neprestano miješajte dok se čokolada ne otopi, obavezno na srednjoj ili nižoj temperaturi, da ne zagori. Dodajte ostatak mlijeka sa gustinom i miješajte kratko dok se ne zgusne. Poslužite. Ovakva čokolada će biti prilično jaka i gorkasta, ukoliko volite da bude slatka, dodajte još šećera.

уторак, 4. јануар 2022.

Orah stangle



Sastojci:

kora 1.dio: 5 bjelanca, 150 gr maslaca, 150 gr šećera, 150 gr mljevenih oraha, 70 gr brašna

kora 2.dio: 5 žumanaca, 150 gr šećera, 1 kašičica brašna

fil: 1 dl vode, 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 50 gr maslaca, 200 gr mljevenih oraha, 50 gr čokolade za kuvanje

orasi za posipanje kolača


Priprema:

Bjelanca umutiti u čvrst šam i dodati 75 gr šećera, pa još malo promutiti. Preostali šećer umutiti pjenasto sa maslacem, pa dodati orahe i brašno. Promutiti i pažljivo špatulom umiješati šam od bjelanaca. Peći u kalupu dimenzija 30x25, može i manji. Peče se 15-20 min na 180 stepeni, dok se kora ne zarumeni blago (peče se samo do pola). 

Umutiti žumanca sa šećerom i brašnom, pa kada je kolač napola pečen, premazati umućenim žumancima. Temperaturu smanjiti na 150 stepeni i peći još 20ak min.

Prokuvati vodu i šećer. Skloniti sa ploče, pa dodati orahe i čokoladu. Kada se fil prohladio, dodati maslac sobne temperature koji ste prethodno pjenasto umutili. Kada se kolač prohladio, filovati ga i posuti mljevenim orasima. Dobro ohladiti pa sjeći.

Recept je preuzet sa ovog linka.

понедељак, 27. децембар 2021.

Medenjaci


Medenjaci, gingerbread cookies, gingerbread

Sastojci (mjera je šolja od 240 ml): 115 g maslaca (sobne temperature), 3 kašike meda, 1 veliko jaje, 1.5 kašičica mljevenog đumbira, 1 kašičica mljevenog cimeta, ½ kašičice praška za pecivo, ¼ kašičice soda bikarbone, ¼ kašičice soli, ¼ kašičice muškatnog oraščića, ½ šolje smeđeg šećera, 2 i ¼ šolje brašna

Priprema: Maslac pjenasto umutiti, dodati jaje i med i sve još malo promutiti mikserom. Dodati ostale sastojke i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zamotati u plastičnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru bar 1h. Rernu ugrijati na 175 stepeni. Razviti tijesto i vaditi keksiće modlicom. Peći nekih 8min, odnosno dok ne počnu da blago, jedva vidno, rumene po rubovima. Nemojte ih prepeći - nakon pečenja treba da budu mekani. Kada završite pečenje, ostavite ih da odstoje par minuta u plehu (van rerne), kako bi se malo stvrdnuli i kako biste ih mogli premjestiti.

Recept za ove divne, mirisne medenjake našla sam na Coolinarici, prije nekih 10ak godina, i od tada ih stalno ovako pravim.

субота, 11. децембар 2021.

Štrudla sa makom i orasima

makovnjaca, orahovnjaca, orahnjaca, strudla

Sastojci:

Za pripremu kvasca: 20 gr svježeg kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašika brašna, 200 ml toplog mlijeka

Za tijesto: 250 gr oštrog brašna, 250 gr mekog brašna + 100 gr mekog brašna za posipanje radne površine dok se tijesto mijesi, 1 vanilin šećer, 120 gr šećera, 3 žumanca i 1 bjelance, 100 gr otopljenog maslaca, pola kašičice soli, korica 1 limuna, kvasac koji ste pripremili

Za fil sa makom: 200 gr maka, 100 gr šećera, 1 vanilin šećer, 150 ml vrućeg mlijeka, 1 kašika griza

Za fil sa orasima: 250 gr oraha, 100 gr šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml vrućeg mlijeka, kašičica ruma, 1 kašika griza, (po želji malo mljevenog keksa)

Za premazivanje: ukupno 100 gr maslaca -  ovo će trebati za obije štrudle unutra i spolja

Priprema:

Pomiješati izmrvljeni kvasac, kašiku brašna, kašiku šećera i 200 ml toplog mlijeka i ostaviti da odstoji oko 20 minuta (odnosno dok se kvasac ne aktivita, tj dok se ne pojavi pjena na vrhu šolje).

Prosijati 250 gr oštrog brašna i 250 gr mekog brašna. Dodati šećer, jaja, so, koricu limuna, otopljeni maslac i kvasac koji ste pripremili u koraku 1. Ovo radite unutar neke veće zdjele, kako biste sada mogli mijesiti tijesto u njoj (oko 5 minuta). Zatim prebaciti tijesto na radnu površinu i mijesiti nekih 10ak minuta, uz dodavanje onih 100 gr mekog brašna. Vratiti u zdjelu, pokriti krpom i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi nekih 30 minuta.

Za fil sa orasima, orahe sameljite, pomiješajte sa rumom, grizom i šećerom i prelijte vrelim mlijekom. Ako fil bude ređi, dodajte koju kašiku keksa, ne treba da bude tečan. Ili nemojte dodti svo mlijeko odjednom, nego postepeno, dok ne bude dovoljno.

Za fil sa makom, mljeveni mak pomiješajte sa šećerom i grizom i prelijte vrućim mlijekom.

Otopite još 100 gr maslaca. Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela. Razvijte 1. dio skroz tanko, na veličinu 35x55 cm, premažite maslacem i filujte orasima. Zamotajte u štrudlu. Isto tako uradite sa 2. dijelom, samo njega filujte makom. Njega takođe zamotajte u štrudlu. Štrudle prebacite u pleh i ostavite da odmore najmanje 1h. Nakon toga, premažite maslacem tanko. Peći u hladnoj rerni na 170 stepeni 25min, pokriti pek papirom, pa peći još 20 min na istoj temperaturi. 

Recept je preuzet sa SOS bloga.

Kokos kiflice

vanil kiflice, kokos kiflice, vanil roscici, vanilice, bozicni kolaci


Sastojci (za oko 35 kiflica, od po 13-14 grama): 125 gr margarina, 1 jaje, 150 gr mekog brašna, 3 gr praška za pecivo (1/4 kesice), 1 vanilin šećer, 70 gr šećera u prahu, 100 gr sitnog kokosovog brašna, šećer u prahu za posipanje


Priprema: Mikserom pjenasto umutiti margarin, pa dodati jaje i još malo mutiti. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer u prahu i kokosovo brašno. Dodati jaje i margarin i zamijesiti tijesto. Od tijesta praviti kiflice i peći u zagrijanoj rerni, na 160 stepeni, 12-13 min. Paziti da ne potamne. Uvaljati ih u šećer u prahu. Najbolje je napraviti ih par dana prije sluzenja (3-4), jer su sve ljepše što duže stoje. Čuvati u metalnoj kutiji na sobnoj temperaturi.
Recept je preuzet sa linka.

недеља, 14. новембар 2021.

Pizza rolat

 

pizza rolat, pizza, pica rolat, pica

Sastojci: 7 kora za pitu, 200 gr kečapa, 250 gr rendane šunke, 350 gr narezanog trapista + po želji malo trapista za posipanje rolata, 300 gr mariniranih šampinjona, 180 gr kisjele pavlake, 2 jaja, origano

Priprema: Za premazivanje kora i rolata, umutiti jaja i pavlaku. Odvojiti 3-4 kašike fila sa strane (za premazivanje rolata na kraju). Prvu koru premazati sa 2-3 kašike ovog fila. Preko staviti drugu koru, pa i nju premazati filom. Treću koru premazati kečapom (ostaviti jedno 4 kašike kečapa, trebaće kasnije tanak premaz za još jednu koru). Četvrtu koru premazati filom, posuti rendanom šunkom i origanom. Petu koru premazati filom i posložiti trapist. Šestu koru premazati filom i posuti šampinjonima. Sedmu koru premazati tankim slojem kečapa i posuti origanom. Uviti u rolat i prebaciti u pleh. Premazati filom koji je prethodno odvojen sa strane. Posuti sa malo rendanog trapista i peći na 200 stepeni, oko pola sata.  Ostaviti 10ak minuta, pa rezati. 

уторак, 2. новембар 2021.

Slana torta

slana torta


Sastojci: 

Peku se 3 kore od po: 5 jaja, 150 gr kisele pavlake, 5 kašika brasna, 8 gr praška za pecivo, malo soli, ajvar po želji ( u 1. i 3. koru dodala sam i 5 kašika ajvara, kako bih ih obojala)

Za filove: 750 gr kisele pavlake, 750 gr majoneza, 500 gr rendanog trapista, šaka kiselih krastavaca, 5 kuvanih jaja, 100 gr suvog vrata ili pečenice, 100 gr šunkarice

400 gr rendanog trapista za posipanje

Priprema: 

Za kore mikserom umtiti pjenasto bjelanca sa malo soli. Dodati žumanca i mutiti još malo. Zatim dodati kiselu pavlaku, brašno i prašak za pecivo (i po želji ajvar) i pažljivo promijesati spatulom. Peći na 200 stepeni, u zagrijanoj rerni. Potrebno je ispeći 3 ovakve kore.

Za filove spojiti majonez, pavlaku i trapist. Podijeliti masu na 3 dijela. U 1. dio dodati sjeckana kuvana jaja i sjeckane kisele krastavce. U drugi dio dodajte sjeckani vrat, a u treci dio dodati sjeckanu šunkaricu. 

Prvu koru premazati prvim filom, drugu drugim, treću trećim, odozgo posuti rendanim trapistom. Ova torta je jako bogata i izdašna, ja sam je pravila u plehu od rerne (dimenzije  oko 36x30), a vi možete smanjiti mjere.

Originalni recept nalazi se ovdje.

петак, 22. октобар 2021.

Voćni Cheesecake



Sastojci: 

Za koru: 400 gr mljevenog keksa, 180 gr margarina, malo mlijeka (5-10 kašika)

Za bijeli fil: 400 gr krem sira (dukatela), želatin, 500 ml slatke pavlake, 1 vanilica, 200 gr šećera u prahu

Za crveni fil: 400 gr voća (najljepše sa malinama, ovaj na slici je sa jagodama), 1 želatin, 3-4 kašike šećera (zavisno od voća), 5-6 kašika vode (zavisno od toga koliko želite da bude čvrst)


Priprema: 

Istopiti margarin, pa ga pomiješati sa keksom i mlijekom. Sipati u pleh (precnika 27cm) i utapkati.

Želatin staviti u vodu 10 min (po uputstvu sa kesice). Mikserom umutiti pavlaku. Posebno umutiti sir sa šećerom u prahu i vanilicom. Pomiješati sa pavlakom. Želatin istopiti, paziti da ne proključa. Dodati ga pavlaci i siru i promiješati mikserom. Preko kore dodati fil, fino ga rasporediti i poravnati, paziti da ne ostaju rupe. Staviti u frižider.

Za crveni fil, ako je voće zamrznuto, prvo ga odmrznite i maknite višak tečnosti. Sameljite ga ručnim mikserom i dodajte šećer. Staviti na ploču da provri i kuvati na srednjoj temperaturi nekih 5 min nakon ključanja. Procijediti. Želatin staviti u vodu 10ak min. Nakon toga ga staviti na ploču da se istopi (paziti da ne proključa), dodati ga toplom filu i izmiješati. Preliti preko torte (fil ne smije biti vruć). Dobro ohladiti.

среда, 13. октобар 2021.

Pita rolatići sa sirom


pita sa sirom


Sastojci: 500 gr kora za pitu; fil: 2 jaja, 2 kašike griza, 80 ml ulja, 300 ml jogurta, 500 gr sitnog sira so; premazivanje: 1 jaje, 1 kašika kisele pavlake, susam, kim

Priprema: Od ove mjere prave se 3 rolata, pa odvojite za svaki rolat po jednu trećinu kora. U mom pakovanju bilo je 15 kora, pa je svaki rolat imao po 5. Sve sastojke za fil pomiješajte. Štapnim mikserom izmiksajte masu, kako bi se lakše razmazivala po korama. Filujte 1 po jednu koru, dok ne završite svih 5. Uvijte u rolat. Uradite tako i za preostala 2 rolata. 
Svaki rolat pojedinačno obmotajte providnom folijom i stavite u zamrzivač kako bi se malo stvrdnuo i lakse rezao.
Narezane kolutiće premazati umućenim jajetom sa pavlakom i posuti susamom i kimom. Peći na 200 stepeni nekih 30min. 
Rolatići su veoma pogodni jer ih možete držati u zamrzavaču, pa ih vaditi po potrebi.
Ako je dugo stojao u zamrzivaču, rolat ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 min, pa ga onda rezati i premazivati. 

Recept sam pronašla na youtube kanalu Cooking, gdje možete pogledati i detaljan video recept.

понедељак, 11. октобар 2021.

Pastrmka iz rerne


pastrmka, pastrmka iz rerne, riba

Sastojci: pastrmka, krompir, limun, bijeli luk

Priprema: Rernu zagrijati na 250 stepeni. U pleh staviti 3 manja krompira izrezana na četvrtine. Preliti ih sa malo maslinovog ulja, posoliti i dodati ruzmarin. To naliti sa oko 100 ml vode. Peći nekih pola sata.
U međuvremenu, 3 očišćene pastrmke prerezati po dužini, kao da ćete da ih podijelite na pola, ali ne idite nožem do samog kraja, nego ostavite spojeno. Prije toga im ukloniti glave. Kožu od ribe okrenuti ka dnu, a gore svaku ribu premazati sa po jednom kašičicom maslinovog ulja, sa po jednim čenom bijelog luka, izrezanim na tanke listiće, i sa po 3-4 kolutića limuna i posoliti.
Nakon sto se krompir pekao pola sata, dodati ribu, smanjiti temperaturu na 200 stepeni i tako peći 10ak minuta. Zatim temperaturu opet povećati na 250 stepeni i zapeći još 10 minuta.

Zapečeni prebranac



Sastojci: 800 gr bijelog pasulja, 800 gr suvih rebara, 800 gr crnog luka, 1 čen bijelog luka, 2 kašičice vegete, 2 kašičice slatke mljevene paprike, 150 ml ulja, pola kašičice tucane paprike, 2 lovorova lista, 1 velika crvena paprika, 1 paradajz, biber, so

Priprema: Pasulj preliti hladnom vodom i ostaviti tako preko noći da odstoji. Sjutradan ga presuti u šerpu i preliti novom vodom i staviti da se kuva. Kada voda proključa, treba je prosuti i dodati novu vodu i rebra. Sada to sve kuvati dok pasulj ne omekša - paziti da se ne raspadne, ali isto tako treba paziti da ne bude tvrd, jer ce pečenjem vrlo malo dodatno omekšati. Znači, kada tek počne da se raspada, skloniti sa ringle (to je nekih sat vremena, ili malo više). Na ulju prodinstati sitno sjeckani luk. Dodati papriku, koju ste prije toga nasjeckali na krupnije komade, i jos malo dinstati. Zatim, dodati začine i promiješati. Pasulj prebaciti u pleh, pa mu dodati luk sa začinima i sve to promiješati. Preko staviti paprku i paradajz izrezan na kolutiće, a preko svega toga rebra. Naliti sve to vodom u kojoj se kuvao pasulj - voda treba tek malo da prekriva pasulj. Preliti sa malo ulja. Peći na 250 stepeni nekih 1h (40ak min sa folijom i 20ak bez). 
Ovako napravljen pasulj možete i zamrznuti, pa podgrijavati po potrebi. Ova mjera je prilično velika, a u plehu na slici je malo manje od pola mjere.