субота, 8. мај 2021.

Markiza torta

Izrada ove torte je veoma jednostavna - potrebno je nekih pola sata da se napravi, nakon čega je samo treba fino ohladiti. 

markiza, markiza torta, piskota torta

Sastojci: 4 mala pakovanja piškota, 2 dl mlijeka, 10 jaja, 250 gr šećera, 250 gr čokolade (bar 50ak% kakaa), 250 gr putera, malo ruma, 3 šlaga, mlijeko za šlag. Ovo je mjera za oko 15 parčadi.


markiza, markiza torta, piskota torta

Žumanca umutiti, pa skuvati na pari sa 125gr šećera. Ja sam kuvala u loncu za kuvanje na pari, nekih 10ak minuta. Pred kraj dodajte malo ruma i čokoladu, i miješajte dok se čokolada ne istopi. Puter, sobne temperature, umutite mikserom i spojite sa prohladjenim filom (isto sobne temperature).

Bjelanca umutite sa preostalim šećerom u čvrst snijeg, pa dodati polako snijeg od bjelanaca filu od žumanaca i lagano miješati, kako bjelanca ne bi spala.

Dno i stranice kalupa obložite piškotama koje ste prethodno umočili u mlijeko sa malo ruma. Umačite jednu po jednu piškotu i odmah slažite, nemojte umakati više piškota odjednom, kako se ne bi previše namočile. Moj kalup je prečnika 24 cm.

Sada, sipajte krem u kalup i prohladite dok se ne stvrdne. Nakon toga, umutite šlag sa mlijekom u čvršću kremu i ukrasite tortu.

Recept sam pronašla na blogu MarinaS Taste.

Нема коментара:

Постави коментар