недеља, 28. јун 2020.

Pile sa krompirom, pečeno na boci od piva



pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu

Sastojci: 1 pile , pivo u boci od 330 ml, 1/2 - 1 kašika soli, 1 kašika aleve paprike, malo vegete, biber, ulje, ruzmarin, krompir


pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu


Priprema: Bocu od piva staviti u zdjelu sa toplom vodom, maći sve naljepnice i dobro oprati. Nakon toga cijelu otvorenu bocu obložiti folijom, tako što ćete napraviti rupu u foliji tamo gdje je otvor na boci. Pomiješati so, alevu papriku, vegetu, biber i malo ulja i to dobro utrljati po piletini (i unutra i spolja). Ovako premazano pile staviti tako da izgleda kao da  „sjedi” na boci. U zdjelu, u kojoj su bili začini, dodati krompir i malo ruzmarina i dobro promiješati. Pile ubaciti u pleh, zajedno sa krompirom. Na vrh pileta obavezno staviti foliju, kako ne bi izgorelo tokom pečenja. To treba da izgleda ovako:


pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu 


Kada ste stavili pile u pleh, u bocu od piva dodajte malo soli i pročačkajte je nekim drvenim štapićem kako bi pivo odlivalo. Rešetku od rerne stavite na najniže, kako bi pile moglo da stane. Pile ne smije biti previsoko, da bi moglo stati. Zavisno od veličine pileta treba peći dok ne bude lijepo rumeno i hrskavo. Moje pile je bilo oko 1kg i 700gr i peklo se na 220 stepeni oko 1h i 20 minuta. Nakon toga, makne se folija i peče se još 10ak minuta na 250 stepeni. Možete pored pileta, ukoliko je malo, dodati još neko krilce, ili batačić, kao što sam ja dodala. Ukoliko pivo samo ne isparava, potrebno je tokom pečenja da se 4-5 puta pročačka boca, kako bi odlivalo.  

недеља, 21. јун 2020.

Krompir salata



krompir salata

Sastojci: 1 kg krompira, 1 glavica crvenog luka, 100 ml maslinovog ulja, 4 kašike sirćeta, sok od pola limuna, malo peršuna, so

Priprema: Oguljen krompir isjeći na kocke i staviti da se bari. U međuvremenu, pomiješati sjeckani luk i sjeckani peršun sa uljem, sirćetom i malo soka od polovine limuna. Kada je krompir obaren, sve zajedno izmiješati. Pustiti da se malo prohladi, pa poslužiti. Ukoliko volite da je salata malo kiselkastija, možete dodati još malo sirćeta i limuna.

уторак, 16. јун 2020.

Makarone sa tunjevinom



makarone sa tunjevinom, pasta sa tunjevinom, tunjevina


Makarone sa tunjevinom (za 2 osobe)

1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
oko 450 ml paradajz pirea
1 kašika slatke mljevene paprike
2 konzerve tunjevine
origano
2 lista lovora
bosiljak
so 
biber
300 gr makarona


makarone sa tunjevinom, pasta sa tunjevinom, tunjevina


Na ulju propržiti sitno sjeckani crni luk, da malo omekša. Dodati bijeli luk i propržiti još malo.  Nakon toga, dodati paradajz pire i začine i kuvati dok se ne zgusne. Pred kraj dodati tunjevinu i kuvati još malo.



makarone sa tunjevinom, pasta sa tunjevinom, tunjevina

Originalan recept možete pronaći ovdje.

недеља, 7. јун 2020.

Pečene paprike

pecene paprike, salata od paprika, dugacke paprike, zelene paprike


Pečene paprike

zelene šilja paprike
ulje 
so


Uključite rernu na maksimum, kako bi se ugrijala dok perete paprike (kod mene je to 270). Kada se rerna zagrijala, ubacite paprike, koje ste prije toga osusili i posložili po plehu tako da ne prekrivaju jedna drugu.


pecene paprike


Pecite ih tako 10ak minuta sa jedne strane, preokrenite i pecite još 10ak minuta sa druge strane. Kada je pečenje gotovo, pleh sa paprikama pokrijte folijom (10 minuta), kako bi se paprike zaparile, jer će se na taj način lakše guliti. Na kraju, oguljene paprike kratko pržiti u tiganju na malo ulja. Na ovaj način paprike će biti još mekše i sočnije.



четвртак, 4. јун 2020.

Pileći sataraš zapečen u rerni

pileci sataras


Pileći sataraš zapečen u rerni (mjera za 3 osobe)

1 kg paprika babura 
3 paradajza
1 glavica crnog luka
500 gr pilećeg bijelog mesa
so, ulje


pileci sataras


Na ulju propržiti sitno sjeckani crni luk dok malo ne omekša (10ak minuta), pa dodati nasjeckanu piletinu. Propržiti tako par minuta, uz miješanje. Dodati sjeckanu papriku i paradajz, posoliti i naliti sa vrlo malo vode (bitno je ne dodavati previše vode, jer će povrće splasnuti kada omekša, pa ako ostane puno vode, sataraš će biti gnjecav). Kuvati tako na srednjoj temperaturi jedno 40 minuta. Prebaciti sataraš u pleh i peći u rerni na 220 stepeni (nekih 1h do 1h 30 min). Peče se dok na vrhu ne ispari tečnost. Unutra će ostati malo tečnosti i tako će sataras biti sočan.
Ukoliko vam je lakše, možete sve skuvati uveče, pa sjutradan samo zapeći.



pileci sataras

недеља, 24. мај 2020.

Blitva sa krompirom na dalmatinski način

blitva na dalmatinski, blitva, blitva sa krompirom

Sastojci (mjera za 3 osobe): 800 gr blitve, 3 srednja krompira, 2-3 čena bijelog luka, ulje, so

Priprema: Blitvu kratko obariti (prije toga oprati i ukloniti peteljke). Kada je blitva obarena dobro je iscijediti, isjeckati i posoliti. U medjuvremenu obatriti krompir isjeckan na kockice. Kada je krompir obaren, pomijesa se sa blitvom, doda se sitno sjeckan bijeli luk (najbolje je ako imate presu za luk, jer tako luk bolje pusti sok) i malo ulja. Promiješati sve i malo ugnječiti viljuškom kako bi se krompir što više usitnio i povezao sa blitvom, da bi se dobila homogena masa. Sve ovo vratiti na ploču na par minuta, neprestano miješajući da ne zagori, kako bi isparila voda, u slučaju da je ostala.


уторак, 19. мај 2020.

Grašak sa junetinom

grasak, juneci grasak, grasak sa junetinom, kuvani grasak

Sastojci (mjera za 5 tanjira): 500 gr junećeg mesa (najbolje vrat,..), 500 gr crnog luka, 850 gr graška iz konzerve, 2 krompira, 2 paradajza, 2 kašike paradajz pirea, 2-3 lovorova lista, 2 kašičice aleve paprike, so, ulje


grasak, juneci grasak, grasak sa junetinom, kuvani grasak

Priprema: Luk sitno isjeckati pa propržiti na ulju, dok ne omekša. Zatim dodati meso i naliti sa jedno 700ml vode. Dodati meso sjeckano na kockice, alevu papriku i lovorov list. Kuvati dok meso ne počne da omekšava (kod mene je ovo jedno 1h i 20ak minuta). Nakon toga dodati paradajz, paradajz pire, krompir nasjeckan na kockice, i grašak i dodati još vode. Kuvati dok grašak i krompir ne omekšaju (40ak min).

уторак, 12. мај 2020.

Dinstana juneća džigerica


dzigerica, juneca dzigerica, dinstana dzigerica


Sastojci (mjera za 3 osobe): 800 gr juneće džigerice, 2-3 veće glavice crnog luka, 4-5 kašika bijelog vina, mast, so 

Priprema: Džigericu sitno nasjeckati (ja prvo uklonim kožicu i mičem žilice dok sjeckam). Na malo masti propržiti sjeckani luk, pa dodati sjeckanu džigericu i pržiti  kratko, uz obavezno miješanje, kako bi se ravnomjerno ispržila. Prži se tako da ne ostane krvava. Kada je džigerica propržena,  dodati oko 150ml vode i tako dinstati na srednjoj temperaturi nekih 40-50 minuta (ukoliko je potrebno - dolivati još vode).  Zatim dodati 4-5 kašika vina, pa tako još malo dinstati.

петак, 8. мај 2020.

Zetske priganice



priganice, zetske priganice, priganice sa medom, priganice sa sirom, domace priganice

Sastojci: 2 jaja, 2 kašičice šećera, 10 u vrh punih kašika brašna (220 gr), 200 ml vode, 200 ml mlijeka, kašičica rakije, malo soli


priganice, zetske priganice, priganice sa medom, priganice sa sirom, domace priganice

Priprema: Mlijeko blago ugrijati na šporetu. Zatim napraviti smjesu od brašna, šećera, soli, vode i toplog mlijeka. Miješati dok se ne razbiju sve grudvice. Na kraju, dodati jaja i sve zajedno promiješati.
Pržiti  kratko u vrelom ulju na najjačoj temperaturi. Najlakše je kutlačom odlivati po malo smjese u tiganj, i tako pržiti. Nakon przenja vaditi na salvetu, kako ne bi bile previse masne.

петак, 1. мај 2020.

Gulaš od junećeg mesa



gulas, juneci gulas, gulas od junetine

Sasojci (mjera za 4 tanjira): 1 kg junećeg mesa od vrata, 1 kg crnog luka, 400 ml paradajz pirea, 2 kašike aleve paprike, 3-4 lista lovora, biber, so, ulje

Priprema: Meni je gulaš najljepši kada se pravi od junećeg vrata. Jako je važno to da se luk fino prodinsta i da se stavi koliko mesa - toliko i luka, kao i da se i sam gulaš dugo kuva, kako bi meso fino omekšalo.
Luk sitno nasjeckati i propržiti na ulju dok ne dobije blago zlatnu boju. Nakon toga doliti jedno 600 ml vode i kuvati 20ak minuta, dok luk lijepo ne omekša i skoro se sjedini. Dodati meso sjeckano na kockice, kašiku aleve paprike i lovorov list. Naliti sa litar vode. Kuvati na srednjoj temperaturi dok meso ne omekša, i dodavati po malo vode, ukoliko je potrebno (kod mene se uglavnom kuva 2h). Pred kraj kuvanja dodati paradajz pire, biber, vegetu i još jednu kašiku aleve paprike. Kuvati tako još jedno 20-30 minuta, dok se sve fino ne sjedini.



gulas, juneci gulas, gulas od junetine

уторак, 28. април 2020.

Čorba od blitve i pirinča



corba od blitve i pirinca, corba od blitve, corba, blitva

Sastojci (mjera za 8 tanjira): 500 gr blitve, 2 paradajza, 3 čena bijelog luka, šoljica pirinča (150ml šolja), paradajz pire (oko pola šoljice), 2-3 lista nane, so

Priprema: Blitvu kratko obariti i isjeckati. Dodati paradajz, pirinač i paradajz pire. Ukoliko nemate paradajz, dodajte malo više paradajz pirea. Naliti vodom dok ne dobijete željenu gustinu. Meni je obično oko 1.5 l vode dovoljno. Na kašiku masti kratko propržiti bijeli luk i dodati kašiku brašna, kako bi se napravila zaprška. Zapršku dodati vodi sa povrćem. Kuvati dok se ne skuva pirinač. Na kraju dodati nanu i dobro posoliti. 
Ja ovu čorbu gotovo uvijek pravim za 2 dana. Ukoliko jedete čorbicu sjutradan, u frizideru će se zgusnuti zbog pirinča, pa samo kada je budete podgrijavali nalijte sa još malo vode i dosolite.

петак, 24. април 2020.

Krmenadla sa pirinčem



krmenadla sa pirincem, svinjska krmenadla, krmenadla iz rerne, pirinac iz rerne, pirinac

Sastojci (za 2 osobe): 2 krmenadle (mozete koristiti i svinjski vrat umjesto krmenadle), 1 glavica crnog luka, 2 šoljice pirinča (šoljica od 150ml), kašika masti, malo ulja, so

Priprema: U tiganj staviti kašiku masti i malo ulja, da se ugrije. Dodati krmenadle i propržiti kratko, dok ne porumene. Zatim postepeno dodavati toplu vodu (trebaće oko 150ml vode) i tako dinstati dok meso lijepo ne omekša i dok ne nestane voda iz tiganja. Ukoliko je potrebno, dodati još malo vode. Kada je meso dinstano, maći ga iz tiganja i posoliti. U tiganju, na malo ulja, propržiti luk, dok ne porumeni. Dodati pirinač i sve zajedno propržiti svega par minuta. Posoliti.
Po dnu pleha rasporediti jednu polovinu pirinča, pa preko njega staviti krmenadle, a onda preko njih staviti drugu polovinu pirinča. (Obično kada ovo pravim radnim danima, napravim uveče, pa sjutradan samo nalijem vodom i malo promiješam i stavim tako da se peče, kako bi što prije bilo gotovo). Polako naliti vodom, pazeći da pirinač ne sklizne sa mesa. Jako je bitno znati da na 1 šolju pirinča idu 2.5 šolje vode. Pa ako ste stavili 2 šolje pirinča, nalijte sa 5 šolja vode.
Peći bez folije. U mojoj rerni se peče oko sat vremena (50ak minuta na 200 stepeni i 10ak na 220, da se malo zapeče pirinač).

уторак, 21. април 2020.

Rolat sa sirom i pečenicom



kiflice, kiflice sa sirom i pecenicom, kiflice sa sirom i sunkom, rolat kiflice

Sastojci (za oko 12 parcadi): 2 jaja, oko 500 gr brašna tip 400, 1 šolja mlijeka (oko 250 ml), 1 prašak za pecivo, 100 gr margarina, 100 gr pečenice, 200 gr feta sira, 150 gr kiselih krastavaca, malo soli 

Priprema: Zamijesiti tjesto od 1 jajeta, šolje mlijeka, malo soli, brašna, praška za pecivo i margarina koji ćete prvo zasebno istopiti na šporetu. Dobiće se dosta mekano tijesto. Razvući ga i puniti filom od sjeckanih krastavaca, pečenice i fete koju treba ugnječiti viljuškom. Tijesto zaviti u čvrst rolat i izrezati na kolutiće. 



Svaki kolutić premazati umućenim jajetom i staviti da se peće. Upaliti rernu na 200 stepeni i ubaciti da se peče tako 20ak min, pa prebaciti na 220 stepeni i peći 10ak min. 
Kiflice sa slike su punjene šunkom, jer nisam imala pečenicu, ali su nam se kiflice sa pečenicom pokazale kao najbolje.



kiflice, kiflice sa sirom i pecenicom, kiflice sa sirom i sunkom, rolat kiflice