недеља, 23. август 2020.

Pohovane lignje


pohovane lignje, lignje

Sastojci (mjera je za 2 osobe): 1 pakovanje smrznutih očišćenih lignji (350 - 400gr), malo brašna, ulje, so , biber, limun

Priprema: Lignje odmrznuti i dobro ocijediti. Ukoliko već nisu izrezane, izrezati ih na kolutiće. Krake prepoloviti po dužini. Ovako narezane lignje, posuti brasnom, tako da svuda budu prekrivene. Dodati malo bibera i soli, pa protresti, da se začini rasporede. Zatim ih treba ubaciti u sito za brašno, ili neko veće cjedilo i opet protresti, kako bi se uklonio višak brašna. Ulje je potrebno zagrijati tako da bude vrelo. Nakon toga, ubaciti lignje i staviti da se prže poklopljene. Kada porumene, prevrnuti ih i pržiti sa druge strane, takođe poklopljene. Pržiti do zlatne boje, tada postaju hrskave. Na kraju, po želji, posuti sokom od limuna. Uz njih se veoma fino slaže blitva sa krompirom na dalmatinski način, za koju recept imate ovdje.

четвртак, 20. август 2020.

Kuvani pirinač sa morskim plodovima



morski plodovi, pirinac sa morskim plodovima, morski plodovi sa pirincem

Sastojci (mjere su za 3 osobe): 1 manja glavica crnog luka, oko 450 gr morskih plodova (ja sam koristila zamrznuti koktel), 2 šoljice pirinča (šoljica je od 150ml), malo peršuna, 2 šoljice paradajz pirea, 3 šoljice vode, malo origana, prstohvat tucane ljute paprike, biber, so

Priprema: Na malo ulja propržiti crni luk dok ne omekša. Dodati morske plodove (ne morate ih odmrzavati) i propržiti sve zajedno jedno 5 minuta. Dodati pirinač i naliti paradajz pireom i vodom. Kuvati dok pirinač nije skuvan i paziti da se ne prekuva (kod mene je to nekih 20ak minuta, ili malo više, na jačini 7 od 9). Tokom kuvanja obavezno miješati, da ne zagori. Ukoliko je potrebno, dodati još malo vode. Na kraju dodati začine i sve izmiješati.

Original možete naći ovdje.

недеља, 9. август 2020.

Losos i pirinač sa blitvom

losos, peceni losos

Sastojci: (mjere su za 2 osobe)

400 gr zamrznutog lososa, 800 gr blitve, 3 šolje pirinča (šolja je od 150 ml), mala glavica crnog luka, kašika masti

Za marinadu: pola limuna, malo peršuna, 3-4 kašike ulja, 2 čena bijelog luka, so

Priprema: Blitvu oprati, ukloniti peteljke i staviti da se bari vrlo kratko, tek da počne da omekšava. Nakon toga je dobro ocijediti i nasjeckati na sitno. U tiganj staviti kašiku masti da se otopi, pa kratko popržiti sjeckani crni luk. Kada je luk omekšao, dodati oprani pirinač i pržiti tako jedno 3 minuta. Zatim, dodati blitvu i pržiti još jedno 2 min. Sada sve naliti  sa 7.5 čaša vode i staviti da se peče na 200 stepeni (na 1 šolju pirinča idu 2.5 šolje vode). Ne miješati pirinač dok se peče. Peče se jedno 40 minuta, a dok se peče pripremite marinadu za losos.

Za marinadu je potrebno da se isjeckaju bijeli luk i peršun i da se pomiješaju sa uljem i sokom od limuna. Sve to malo posoliti.

Odmrznuti losos premazati marinadom i ostaviti da stoji dok ne prođe jedno 40 min otkako se pirinač peče. Kada je prošlo 40 minuta, losos poređajte preko pirinča i peći još 15ak minuta.

Nakon što je pečen, losos još malo premažite marinadom.

losos

субота, 1. август 2020.

Đuveč sa mesom

djuvec, djuvec sa mesom

Sastojci (mjera za 4 osobe): 4 šnicle svinjskog vrata, 500 gr smrznutog povrća za đuveč, 800 gr krompira, 1 crni luk, 2 čena bijelog luka, 150 gr pirinča, 100 ml paradajz pirea, 1 kocka od povrća (10 gr), mast, peršun, so, biber

djuvec

Priprema: Na malo masti propržiti šnicle, po jedno 3min sa obije strane. Šnicle izvaditi iz tiganja, a na ostatku masti propržiti crni luk, dok ne omekša. Dodati bijeli luk usitnjen kroz presu (ili sitno nasjeckan), povrće koje ste prethodno odmrzli, peršun i pirinač i tako kratko pržiti na srednjoj temperaturi(oko 5 min). Nakon toga, dodati krompir rezan na krupnije kolutove i naliti sa pola litra vode i ubaciti kocku od povrća. Sada sve miješati, kako bi se kocka istopila. Miješa se dok povrće ne omekša, jedno 5-10 min (krompir ce ostati tvrd). Nakon toga, naliti paradajz pireom, pa sve promiješati i staviti u pleh. U pleh ubaciti i meso, tako da malo tone u vodi. To od prilike treba da izgleda kao na slici.


djuvec


Kod mene se peče pod folijom na 220 stepeni jedno 30min. Zatim, maknem foliju i pečem jedno 20 - 30 min na 200 stepeni. Pazite da ne presušite đuveč pečenjem, treba da ostane sočan. Ne miješati tokom pečenja. 

субота, 25. јул 2020.

Salata od makarona i tunjevine



salata od makarona i tunjevine, salata od tunjevine, salata od makarona


Sastojci: 400 gr makarona, 2 konzerve tunjevine u komadićima, 200 gr kiselih krastavaca, 1 mala kisela pavlaka, 300 gr majoneza

Priprema: Dok se makarone kuvaju, sitno nasjeckajte kisele krastavce i pomiješajte ih sa pavlakom i majonezom. Kada su makarone skuvane, sve zajedno pomiješajte. Ostavite malo da se prohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga, pokrijte providnom folijom i stavite u frižider da se dobro ohladi.

уторак, 21. јул 2020.

Prilog od graška



grasak, prilog od graska

Sastojci: 850 gr graška iz konzerve, 300 ml paradajz pirea, 1 manja glavica crnog luka, 2 lovorova lista, so, ulje, mirođija

Priprema: Na vrlo malo ulja propržiti crni luk, dok ne omekša. Zatim dodati grašak, paradajz pire i lovor. Kuvati na srednjoj temperaturi nekih 20 - 30 min, ili dok se grašak skroz ne uveže sa paradajz pireom i postane gust. Posoliti i začiniti mirođijom.

петак, 17. јул 2020.

Sladoled od vanile i čokolade



sladoled, sladoled od vanile, sladoled od cokolade, domaci sladoled

Sastojci: 6 jaja, 6 kašika šećera, 3 vanilice, 3 krem šlaga od vanile, oko 400 ml mlijeka, 200 ml neutralnog krema za kuvanje, 2 - 3 kašike arome od vanile, 2 kašike kakaoa, 200 gr što kvalitetnije čokolade

Priprema: Mikserom umutiti bjelanca sa tri kašike šećera i sa 3 vanilina šećera. Dodati žumanca i sve zajedno još malo promutiti. U drugi sud zamutiti šlag sa mlijekom, neutralnim kremom i sa 3 kašike šećera. Kašikom polako promiješati ove mase i podijeliti na 2 dijela. U prvi dio dodajte aromu od vanile i polako miješajte kašikom. U drugi dio dodajte istopljenu čokoladu sa kakaom i, takođe, miješajte polako kašikom. Sipajte u odvojene sudove i zamrznite.

недеља, 12. јул 2020.

Morski plodovi sa pirinčem

morski plodovi sa pirincem, morski plodovi, pirinac sa morskim plodovima

Sastojci (mjere su za 3 osobe): 500 gr zamrznutih očišćenih gambora (ili možete staviti 300gr gambora i jedno 200 gr dagnji ako više volite pomiješano) Priprema je ista), 1 glavica crnog luka, 3 šoljice pirinča (šoljica od 150ml), 1 i po šoljica bijelog vina, 6 šoljica vode, kašika masti, peršun, limun, so

Priprema: Na kašiku masti dinstati crni luk, dok ne postane mekan, pa dodati oprani pirinač i odmrznute, očišćene, morkse plodove i sve to dinstati oko 5 minuta, miješajući da ne zagori. Nakon toga prebaciti u pleh, naliti vodom i bijelim vinom i posoliti. Količinu bijelog vina možete prilagoditi vašem ukusu. Bitno je da je ukupna količina vode i vina 7 i po šoljica, na 3 šolje pirinča. Peći  bez folije jedno 50ak minuta na 200 stepeni i 10ak minuta na 220. Ne miješati tokom pečenja. Kada je pečeno, posuti persunom i limunom.


morski plodovi sa pirincem, morski plodovi, pirinac sa morskim plodovima

среда, 8. јул 2020.

Kolač sa voćem i jogurtom



kolac sa vocem i jogurtom, stari kolac sa vocem

Sastojcikoristi se čaša od 300 ml : 3 jaja, 1.5 šolja šećera, vanilin šećer, 1/2 šolje ulja, 1 šolja jogurta, 2.5 šolje brašna, prašak za pecivo , oko 500 gr voća po želji, po želji šećer u prahu ili cimet

Priprema: Umutiti bjelanca sa  1 šoljom šećera i sa vanilin šećerom, pa dodati žumanca i još malo mutiti. Kada se dobila lijepa smjesa, doda se ulje i muti se još malo. Zatim dodati jogurt, brašno i prašak za pecivo. Sve to polako promutiti, da smjesa ne bi splasnula.
Pripremiti voće i dodati preostali šećer. Ukoliko je voće zamrzavano, dobro ga ocijediti. Količina šećera koja se dodaje na voće zavisi i od toga koliko je samo voće slatko. Ukoliko je voće slađe, možete smanjiti šećer, ili, u suprotnom, možete povećati količinu šećera.
Smjesu za kolač koju ste zamutili stavite da se peče jedno 5 min na 180 stepeni. Nakon toga po njoj posuti pripremljeno voće (tako će voće ostati po vrhu kolača) i peći sve dok lijepo ne porumeni (oko 30 - 40 minuta). Kada je ispečen kolač, sačekati da se prohladi,  kako biste ga rezali, pa ga, po želji, posuti šećerom u prahu i cimetom.


kolac sa vocem i jogurtom, stari kolac sa vocem


недеља, 28. јун 2020.

Pile sa krompirom, pečeno na boci od piva



pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu

Sastojci: 1 pile , pivo u boci od 330 ml, 1/2 - 1 kašika soli, 1 kašika aleve paprike, malo vegete, biber, ulje, ruzmarin, krompir


pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu


Priprema: Bocu od piva staviti u zdjelu sa toplom vodom, maći sve naljepnice i dobro oprati. Nakon toga cijelu otvorenu bocu obložiti folijom, tako što ćete napraviti rupu u foliji tamo gdje je otvor na boci. Pomiješati so, alevu papriku, vegetu, biber i malo ulja i to dobro utrljati po piletini (i unutra i spolja). Ovako premazano pile staviti tako da izgleda kao da  „sjedi” na boci. U zdjelu, u kojoj su bili začini, dodati krompir i malo ruzmarina i dobro promiješati. Pile ubaciti u pleh, zajedno sa krompirom. Na vrh pileta obavezno staviti foliju, kako ne bi izgorelo tokom pečenja. To treba da izgleda ovako:


pecena piletina, pecena kokoska, kokoska na pivu 


Kada ste stavili pile u pleh, u bocu od piva dodajte malo soli i pročačkajte je nekim drvenim štapićem kako bi pivo odlivalo. Rešetku od rerne stavite na najniže, kako bi pile moglo da stane. Pile ne smije biti previsoko, da bi moglo stati. Zavisno od veličine pileta treba peći dok ne bude lijepo rumeno i hrskavo. Moje pile je bilo oko 1kg i 700gr i peklo se na 220 stepeni oko 1h i 20 minuta. Nakon toga, makne se folija i peče se još 10ak minuta na 250 stepeni. Možete pored pileta, ukoliko je malo, dodati još neko krilce, ili batačić, kao što sam ja dodala. Ukoliko pivo samo ne isparava, potrebno je tokom pečenja da se 4-5 puta pročačka boca, kako bi odlivalo.  

недеља, 21. јун 2020.

Krompir salata



krompir salata

Sastojci: 1 kg krompira, 1 glavica crvenog luka, 100 ml maslinovog ulja, 4 kašike sirćeta, sok od pola limuna, malo peršuna, so

Priprema: Oguljen krompir isjeći na kocke i staviti da se bari. U međuvremenu, pomiješati sjeckani luk i sjeckani peršun sa uljem, sirćetom i malo soka od polovine limuna. Kada je krompir obaren, sve zajedno izmiješati. Pustiti da se malo prohladi, pa poslužiti. Ukoliko volite da je salata malo kiselkastija, možete dodati još malo sirćeta i limuna.

уторак, 16. јун 2020.

Makarone sa tunjevinom



makarone sa tunjevinom, pasta sa tunjevinom, tunjevina


Makarone sa tunjevinom (za 2 osobe)

1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
oko 450 ml paradajz pirea
1 kašika slatke mljevene paprike
2 konzerve tunjevine
origano
2 lista lovora
bosiljak
so 
biber
300 gr makarona


makarone sa tunjevinom, pasta sa tunjevinom, tunjevina


Na ulju propržiti sitno sjeckani crni luk, da malo omekša. Dodati bijeli luk i propržiti još malo.  Nakon toga, dodati paradajz pire i začine i kuvati dok se ne zgusne. Pred kraj dodati tunjevinu i kuvati još malo.



makarone sa tunjevinom, pasta sa tunjevinom, tunjevina

Originalan recept možete pronaći ovdje.

недеља, 7. јун 2020.

Pečene paprike

pecene paprike, salata od paprika, dugacke paprike, zelene paprike


Pečene paprike

zelene šilja paprike
ulje 
so


Uključite rernu na maksimum, kako bi se ugrijala dok perete paprike (kod mene je to 270). Kada se rerna zagrijala, ubacite paprike, koje ste prije toga osusili i posložili po plehu tako da ne prekrivaju jedna drugu.


pecene paprike


Pecite ih tako 10ak minuta sa jedne strane, preokrenite i pecite još 10ak minuta sa druge strane. Kada je pečenje gotovo, pleh sa paprikama pokrijte folijom (10 minuta), kako bi se paprike zaparile, jer će se na taj način lakše guliti. Na kraju, oguljene paprike kratko pržiti u tiganju na malo ulja. Na ovaj način paprike će biti još mekše i sočnije.