Ovo je jedan jako stari recept, po kome je vanilice pravila moja baba, a ja ih oduvijek pravim samo na ovaj način. Vanilice napravljene ovako su veoma ukusne, mekane i prhke.
понедељак, 30. новембар 2020.
Vanilice sa orasima
недеља, 8. новембар 2020.
Musaka
недеља, 25. октобар 2020.
Ferrero rocher kuglice
Sastojci(za 20ak kuglica): 100 gr lješnik napolitanki, 150 gr lješnika, 200 gr nutele; za glazuru: 150 gr čokolade, 5 kašika ulja
Priprema: Lješnike popeći u tiganju, pustiti da se malo prohlade, pa ukloniti opne i samljesti. Napolitanke izmrviti rukom, ili staviti u sjecko, ali tako da budu krupnije - da se osjećaju komadići, a ne kao prah. Kašikom dobro izmiješati napolitanke, lješnike i nutelu, pa staviti u frižider na 20ak minuta da se stegne. Oblikovati kuglice, pa ih staviti u frižider na jedno 40ak minuta, dok se ne stegnu. Istopiti čokoladu sa uljem i umakati kuglice. Po želji posuti mljevenim lješnicima. Prije služenja ohladiti.
Ovdje možete naći originalni recept, u kome je sve lijepo objašnjeno.субота, 24. октобар 2020.
Bečke šnicle
Sastojci: teleći but, jaja, brašno, prezla, so
Priprema: Meso se reže kao leptir (kada krenete da izrežete prvu šniclu, nemojte izrezati do kraja, nego ostavite malo spojeno sa ostatkom mesa, a tek kada budete drugu rezali - režite do kraja, na ovaj način dobijate 1 veliku leptir šniclu). Meso izlupati tucnjem i posoliti.
Jaje razmutiti viljuškom - ne mutiti previše, neka se vidi razlika izmedju bjelanceta i žumanceta. Šnicle provući kroz brašno, tako da cijela šnicla bude pokrivena. Zatim ih dobro umočiti u jaja, pa provući kroz prezle. Veoma je važno da se prezle ne utapkavaju, nego da se šnicla samo provlači kroz njih. Pržiti kratko u zagrijanom ulju, do zlatne boje
недеља, 11. октобар 2020.
Oblande (crno - bijele)
Ovo je recept za jedne brze, kremaste i jako fine oblande. Prave se od svježih jaja.
субота, 3. октобар 2020.
Pržene papaline
Sastojci: oko 500 gr zamrznutih papalina, so, brašno, ulje
Priprema: Ovo je više predlog, nego recept, za jedan jeftin, a jako ukusan i zdrav ručak. Papaline odmrznite i prosušite. Uvaljajte u brašno sa solju i malo protresite. Ponovite postupak opet. Pržiti u vrelom ulju na najjačoj temperaturi 10ak minuta (jedno 5 sa jedne strane i 5 min sa druge), odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Vaditi na salvete.
Na slici ima oko 350 gr papalina.
среда, 23. септембар 2020.
Naopaki kolač sa jabukama i pudingom
Priprema: Staviti 600 ml mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom da se grije, pa kada je spremno, ubaciti puding koji ste prethodno razmutili sa ostatkom mlijeka. Kada je skuvan, dodajte par kapi arome vanile. Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice, pa ga otopite sa 2 kšike vode i dodajte pudingu. Kada se puding prohladi dodajte umućenu slatku pavlaku. Staviti u frižider da se hladi.
Jabuke ogulite, pa ih isijecite na kolutiće (ukoliko više volite, možete ih i izrendati). Rasporediti ih po pek papiru (slobodno ih možete slagati u 2 reda, ako ne može da stane sve) i staviti da se peku 10ak minuta na 170 stepeni. Dok se jabuke peku, zamutite koru od jaja sa šećerom i vodom, brašna i praška za pecivo. Pospite preko jabuka i vratite da se peče još 30ak minuta. Kada se kora prohladi, izvadite je iz pleha naopako. To treba da izgleda kao na slici.
Na kraju, premazati stegnutim pudingom i posuti mljevenim orasima. Služiti dobro ohlađeno.
недеља, 20. септембар 2020.
Pečena dimljena svinjska butkica
Sastojci: 1 butkica od oko 1.5 kg, 100 ml ulja, šolja vode, krompir
Priprema: Krompir oguliti i izrezati na krupnije komade. Butkicu malo oprati, kako ne bi bilo preslano. Poređati sve u pleh. Butkicu preliti vodom, pa uljem. Kod mene se peče pod folijom na 220 stepeni oko 2h. Nakon toga, maknem foliju i zapečem kratko. Ostalo povrće sa slike nije pečeno sa butkicom, već je kuvano posebno.
субота, 5. септембар 2020.
Pita od jabuka
Sastojci: pakovanje kora za pitu (debelih), 1kg i 200gr jabuka, šećer, ulje, mineralna voda, šećer u prahu, griz
Priprema: Jabuke oguliti i narendati. Kore podijeliti na 4 dijela (trebalo bi da se dobiju grupice od po 3-4 kore). Uzeti prvu grupu kora, pa svaku premazati kašikom ulja, kašičicom mineralne vode i kašikom šećera. Slagati kore jednu preko druge. Kada dođete do poslednje kore iz grupe, nju takođe premazati svim ovim, ali je po kraju, sa duže strane, posuti i sa 1/4 procijeđenih jabuka i pola kašičice griza, koji treba rasporedi preko jabuka. Zatim umotati pitu i premazati uljem. Tako uraditi i sa preostale 3 grupe kora. Pitu peći na 180 stepeni, dok ne porumeni. Na kraju posuti šećerom u prahu, ili cimetom, po želji.
недеља, 23. август 2020.
Pohovane lignje
Sastojci (mjera je za 2 osobe): 1 pakovanje smrznutih očišćenih lignji (350 - 400gr), malo brašna, ulje, so , biber, limun
Priprema: Lignje odmrznuti i dobro ocijediti. Ukoliko već nisu izrezane, izrezati ih na kolutiće. Krake prepoloviti po dužini. Ovako narezane lignje, posuti brasnom, tako da svuda budu prekrivene. Dodati malo bibera i soli, pa protresti, da se začini rasporede. Zatim ih treba ubaciti u sito za brašno, ili neko veće cjedilo i opet protresti, kako bi se uklonio višak brašna. Ulje je potrebno zagrijati tako da bude vrelo. Nakon toga, ubaciti lignje i staviti da se prže poklopljene. Kada porumene, prevrnuti ih i pržiti sa druge strane, takođe poklopljene. Pržiti do zlatne boje, tada postaju hrskave. Na kraju, po želji, posuti sokom od limuna. Uz njih se veoma fino slaže blitva sa krompirom na dalmatinski način, za koju recept imate ovdje.
четвртак, 20. август 2020.
Kuvani pirinač sa morskim plodovima
Priprema: Na malo ulja propržiti crni luk dok ne omekša. Dodati morske plodove (ne morate ih odmrzavati) i propržiti sve zajedno jedno 5 minuta. Dodati pirinač i naliti paradajz pireom i vodom. Kuvati dok pirinač nije skuvan i paziti da se ne prekuva (kod mene je to nekih 20ak minuta, ili malo više, na jačini 7 od 9). Tokom kuvanja obavezno miješati, da ne zagori. Ukoliko je potrebno, dodati još malo vode. Na kraju dodati začine i sve izmiješati.
Original možete naći ovdje.
недеља, 9. август 2020.
Losos i pirinač sa blitvom
Sastojci: (mjere su za 2 osobe)
400 gr zamrznutog lososa, 800 gr blitve, 3 šolje pirinča (šolja je od 150 ml), mala glavica crnog luka, kašika masti
Za marinadu: pola limuna, malo peršuna, 3-4 kašike ulja, 2 čena bijelog luka, so
Priprema: Blitvu oprati, ukloniti peteljke i staviti da se bari vrlo kratko, tek da počne da omekšava. Nakon toga je dobro ocijediti i nasjeckati na sitno. U tiganj staviti kašiku masti da se otopi, pa kratko popržiti sjeckani crni luk. Kada je luk omekšao, dodati oprani pirinač i pržiti tako jedno 3 minuta. Zatim, dodati blitvu i pržiti još jedno 2 min. Sada sve naliti sa 7.5 čaša vode i staviti da se peče na 200 stepeni (na 1 šolju pirinča idu 2.5 šolje vode). Ne miješati pirinač dok se peče. Peče se jedno 40 minuta, a dok se peče pripremite marinadu za losos.
Za marinadu je potrebno da se isjeckaju bijeli luk i peršun i da se pomiješaju sa uljem i sokom od limuna. Sve to malo posoliti.
Odmrznuti losos premazati marinadom i ostaviti da stoji dok ne prođe jedno 40 min otkako se pirinač peče. Kada je prošlo 40 minuta, losos poređajte preko pirinča i peći još 15ak minuta.
Nakon što je pečen, losos još malo premažite marinadom.
субота, 1. август 2020.
Đuveč sa mesom
Sastojci (mjera za 4 osobe): 4 šnicle svinjskog vrata, 500 gr smrznutog povrća za đuveč, 800 gr krompira, 1 crni luk, 2 čena bijelog luka, 150 gr pirinča, 100 ml paradajz pirea, 1 kocka od povrća (10 gr), mast, peršun, so, biber
Priprema: Na malo masti propržiti šnicle, po jedno 3min sa obije strane. Šnicle izvaditi iz tiganja, a na ostatku masti propržiti crni luk, dok ne omekša. Dodati bijeli luk usitnjen kroz presu (ili sitno nasjeckan), povrće koje ste prethodno odmrzli, peršun i pirinač i tako kratko pržiti na srednjoj temperaturi(oko 5 min). Nakon toga, dodati krompir rezan na krupnije kolutove i naliti sa pola litra vode i ubaciti kocku od povrća. Sada sve miješati, kako bi se kocka istopila. Miješa se dok povrće ne omekša, jedno 5-10 min (krompir ce ostati tvrd). Nakon toga, naliti paradajz pireom, pa sve promiješati i staviti u pleh. U pleh ubaciti i meso, tako da malo tone u vodi. To od prilike treba da izgleda kao na slici.