недеља, 27. јун 2021.
Ferrero praline
субота, 8. мај 2021.
Markiza torta
Izrada ove torte je veoma jednostavna - potrebno je nekih pola sata da se napravi, nakon čega je samo treba fino ohladiti.
Sastojci: 4 mala pakovanja piškota, 2 dl mlijeka, 10 jaja, 250 gr šećera, 250 gr čokolade (bar 50ak% kakaa), 250 gr putera, malo ruma, 3 šlaga, mlijeko za šlag. Ovo je mjera za oko 15 parčadi.
Žumanca umutiti, pa skuvati na pari sa 125gr šećera. Ja sam kuvala u loncu za kuvanje na pari, nekih 10ak minuta. Pred kraj dodajte malo ruma i čokoladu, i miješajte dok se čokolada ne istopi. Puter, sobne temperature, umutite mikserom i spojite sa prohladjenim filom (isto sobne temperature).
Bjelanca umutite sa preostalim šećerom u čvrst snijeg, pa dodati polako snijeg od bjelanaca filu od žumanaca i lagano miješati, kako bjelanca ne bi spala.
Dno i stranice kalupa obložite piškotama koje ste prethodno umočili u mlijeko sa malo ruma. Umačite jednu po jednu piškotu i odmah slažite, nemojte umakati više piškota odjednom, kako se ne bi previše namočile. Moj kalup je prečnika 24 cm.
Sada, sipajte krem u kalup i prohladite dok se ne stvrdne. Nakon toga, umutite šlag sa mlijekom u čvršću kremu i ukrasite tortu.
Recept sam pronašla na blogu MarinaS Taste.
среда, 28. април 2021.
Hleb koji se ne mijesi (od integralnog i bijelog brašna)
Sastojci: 200gr bijelog brašna, 300 gr integralnog brašna, 2 kašičice soli, 2 kašičice šećera, 7 gr suvog kvasca, 400 ml mlake vode, po želji, sjemenke za posipanje
Priprema: Brašna prosijati i staviti u zdjelu. Dodati i ostatak koji nije prošao kroz sito. Zatim, dodati šećer i so, pa sve promiješati kašikom. Dodati kvasac, pa opet izmiješati. Napraviti udubljenje od sastojaka i dodati mlaku vodu. Izmiješati kašikom i ostaviti dok se ne udvostruci ( oko 1 h i 30 min). Pleh obložiti papirom za pečenje, pa presuti tijesto i posuti ga sjemenkama. Upaliti rernu na 200 stepeni, ostaviti hleb u blizini, da bi bio na toplom, dok se rerna ne zagrije. Peci 50 min - 1h.
Originalni recept pronašla sam ovdje: https://www.joskitchenlarder.com/easy-wholemeal-bread-recipe/
среда, 31. март 2021.
Čokoladni Cheesecake
Kora: 150 gr mljevenog keksa, 3 ravne kašike šećera u prahu, 50 gr kakaa, 50 gr putera, 4 kašike mlijeka,
Fil: 400 gr krem sira, 80 gr šećera, 250 gr tamne čokolade , 2 kašike krema , 250 ml mliječne slatke pavlake
Glazura: 150 ml slatke pavlake, 150 gr tamne čokolade
Priprema:
Za koru je potrebno izmiješati šećer, kakao, keks, otopljeni puter i mlijeko. Smjesu zatim utapkati po dnu kalupa za tortu. Staviti u frižider nekih pola sata da se stegne.
Za fil treba umutiti mikserom krem sir sa šećerom u prahu, pa dodati krem i otopljenu čokoladu. Umutiti mikserom slatku pavlaku, pa sve zajedno pomiješati. Fil rasporediti preko torte. Tortu treba ohladiti toliko da se lijepo stegne fil, pa preliti glazurom.
Glazura se pravi tako što se zagrije slatka pavlaka i u njoj se otopi čokolada. Slatka pavlaka ne treba da proključa.
Prije služenja dobro ohladiti, najbolje preko noći.
понедељак, 7. децембар 2020.
Gibanica sa sirom
Odvojite 8 kora sa strane. Ostale kore ubacite u zdjelu sa filom, pa ih miješajte kašikom dok se dobro ne natope filom.
Pleh fino podmažite uljem tako da kada ga pomijerate možete vidjeti ulje kako lagano klizi (znači, malo više nego obično premazivanje).
Sada na dno pleha stavite jendu koru. Preko nje stavite jos jednu koru, tako da pola kore bude u plehu, a jedno pola da viri sa lijeve strane pleha. Dodajte još jednu koru, tako da bude pola kore unutar pleha, a pola da viri sa desne strane. Zatim dodajte još 2 kore na isti način, ali da vire sa gornje i sa donje strane. Po sredini rasporedite filovane kore, a preko stavite još 3 kore (koje su bile sa strane), jednu preko druge, bez premazivanja.
Sve to zaklopite korama koje su virile (lijeva, desna, gornja i donja). Premažite uljem (oko 50ml).
Jaje umutite viljuškom sa mlijekom pa raporedite po gibanici. Posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40min. Ostaviti da se malo prohladi, pa služiti.
Gibanicu možete pripremiti i dan ranije - bez premaza, pokriti je providnom folijom i držati u frižideru, pa sjutradan dodati premaz i staviti da se peče (ne pokrivati).
понедељак, 30. новембар 2020.
Vanilice sa orasima
Ovo je jedan jako stari recept, po kome je vanilice pravila moja baba, a ja ih oduvijek pravim samo na ovaj način. Vanilice napravljene ovako su veoma ukusne, mekane i prhke.
недеља, 8. новембар 2020.
Musaka
недеља, 25. октобар 2020.
Ferrero rocher kuglice
Sastojci(za 20ak kuglica): 100 gr lješnik napolitanki, 150 gr lješnika, 200 gr nutele; za glazuru: 150 gr čokolade, 5 kašika ulja
Priprema: Lješnike popeći u tiganju, pustiti da se malo prohlade, pa ukloniti opne i samljesti. Napolitanke izmrviti rukom, ili staviti u sjecko, ali tako da budu krupnije - da se osjećaju komadići, a ne kao prah. Kašikom dobro izmiješati napolitanke, lješnike i nutelu, pa staviti u frižider na 20ak minuta da se stegne. Oblikovati kuglice, pa ih staviti u frižider na jedno 40ak minuta, dok se ne stegnu. Istopiti čokoladu sa uljem i umakati kuglice. Po želji posuti mljevenim lješnicima. Prije služenja ohladiti.
Ovdje možete naći originalni recept, u kome je sve lijepo objašnjeno.субота, 24. октобар 2020.
Bečke šnicle
Sastojci: teleći but, jaja, brašno, prezla, so
Priprema: Meso se reže kao leptir (kada krenete da izrežete prvu šniclu, nemojte izrezati do kraja, nego ostavite malo spojeno sa ostatkom mesa, a tek kada budete drugu rezali - režite do kraja, na ovaj način dobijate 1 veliku leptir šniclu). Meso izlupati tucnjem i posoliti.
Jaje razmutiti viljuškom - ne mutiti previše, neka se vidi razlika izmedju bjelanceta i žumanceta. Šnicle provući kroz brašno, tako da cijela šnicla bude pokrivena. Zatim ih dobro umočiti u jaja, pa provući kroz prezle. Veoma je važno da se prezle ne utapkavaju, nego da se šnicla samo provlači kroz njih. Pržiti kratko u zagrijanom ulju, do zlatne boje
недеља, 11. октобар 2020.
Oblande (crno - bijele)
Ovo je recept za jedne brze, kremaste i jako fine oblande. Prave se od svježih jaja.
субота, 3. октобар 2020.
Pržene papaline
Sastojci: oko 500 gr zamrznutih papalina, so, brašno, ulje
Priprema: Ovo je više predlog, nego recept, za jedan jeftin, a jako ukusan i zdrav ručak. Papaline odmrznite i prosušite. Uvaljajte u brašno sa solju i malo protresite. Ponovite postupak opet. Pržiti u vrelom ulju na najjačoj temperaturi 10ak minuta (jedno 5 sa jedne strane i 5 min sa druge), odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Vaditi na salvete.
Na slici ima oko 350 gr papalina.
среда, 23. септембар 2020.
Naopaki kolač sa jabukama i pudingom
Priprema: Staviti 600 ml mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom da se grije, pa kada je spremno, ubaciti puding koji ste prethodno razmutili sa ostatkom mlijeka. Kada je skuvan, dodajte par kapi arome vanile. Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice, pa ga otopite sa 2 kšike vode i dodajte pudingu. Kada se puding prohladi dodajte umućenu slatku pavlaku. Staviti u frižider da se hladi.
Jabuke ogulite, pa ih isijecite na kolutiće (ukoliko više volite, možete ih i izrendati). Rasporediti ih po pek papiru (slobodno ih možete slagati u 2 reda, ako ne može da stane sve) i staviti da se peku 10ak minuta na 170 stepeni. Dok se jabuke peku, zamutite koru od jaja sa šećerom i vodom, brašna i praška za pecivo. Pospite preko jabuka i vratite da se peče još 30ak minuta. Kada se kora prohladi, izvadite je iz pleha naopako. To treba da izgleda kao na slici.
Na kraju, premazati stegnutim pudingom i posuti mljevenim orasima. Služiti dobro ohlađeno.
недеља, 20. септембар 2020.
Pečena dimljena svinjska butkica
Sastojci: 1 butkica od oko 1.5 kg, 100 ml ulja, šolja vode, krompir
Priprema: Krompir oguliti i izrezati na krupnije komade. Butkicu malo oprati, kako ne bi bilo preslano. Poređati sve u pleh. Butkicu preliti vodom, pa uljem. Kod mene se peče pod folijom na 220 stepeni oko 2h. Nakon toga, maknem foliju i zapečem kratko. Ostalo povrće sa slike nije pečeno sa butkicom, već je kuvano posebno.